تغییر صدرنشین در بازار فلزات باتری خودروهای برقی
قیمت نیکل مانند لیتیوم و کبالت نوسانات شدیدی را تجربه کرده است؛ نوسانی که به همان سرعت که صعود کرد، دوباره به سمت پایین بازگشت.
به گزارش پایگاه خبری «معدن نامه»، در مارس ۲۰۲۲ یکی از پرتنشترین رویاروییها در تاریخ معاملات فلزات رقم خورد، زمانی که پل سینگر مدیر صندوق سرمایهگذاری Elliott و شیانگ گوانگدا از شرکت بزرگ نیکل چین یعنی Tsinghan بر سر موقعیتهای فروش استقراضی وارد رقابتی شدید شدند. نتیجه این جدال جهش لحظهای قیمت نیکل به بالای ۱۰۰ هزار دلار بهازای هر تن بود.
پسازاین ماجرا بیش از ۱۲ میلیارد دلار معامله لغو شد، شکایتهای حقوقی متعددی به جریان افتاد و بورس فلزات لندن (LME) ناچار به بازنگری در سازوکار معاملات نیکل شد. بااینحال تأثیرات میدانی این بحران زودگذر و محدود باقی ماند.
قیمت نیکل سولفات که در زنجیره تأمین باتریهای خودروهای برقی مورد استفاده قرار میگیرد، در آن دوره به بیش از ۳۰ هزار دلار در هر تن (بر مبنای نیکل خالص) رسید، اما از آن زمان تاکنون با روندی نزولی به میانگین ۱۷ هزار دلار در هر تن در سهماهه دوم امسال کاهش یافته است.
بااینوجود سرمایهگذاران نیکل در مقایسه با فعالان بازار لیتیوم وضعیت بهتری را تجربه کردهاند. قیمت لیتیوم از اوج تاریخی خود در نوامبر ۲۰۲۲ که بیش از ۸۰ هزار دلار در هر تن بود به ۸۴۵۰ دلار در ژوئن امسال سقوط کرده و این افت سنگین بازار را متحول کرده است.
تحلیل ارزش میانگین قیمتها در کنار میزان مصرف فلزات در صنعت خودروی برقی نشان میدهد که اگرچه وعده سودهای هنگفت در این حوزه هنوز محقق نشده اما نیکل مورد نیاز برای باتری همچنان برای سرمایهگذاری مناسب به شمار میرود.
بر اساس دادههای شرکت تحقیقاتی کانادایی Adamas Intelligence، ارزش نیکل استفادهشده در خودروهای برقی فروختهشده در جهان بین ژانویه تا مه امسال به ۲.۲ میلیارد دلار رسیده درحالیکه این رقم برای لیتیوم ۲.۱۵ میلیارد دلار بوده است.
این اتفاق در حالی رخ داده که همزمان با افت قیمت نیکل، بازار به سمت باتریهای بدون نیکل مانند فسفات آهن لیتیوم (LFP) گرایش یافته است، فناوریای که سهم آن از کمتر از یک درصد در ابتدای دهه، اکنون نزدیک نیمی از ظرفیت باتریهای بهکاررفته در خودروهای برقی را تشکیل میدهد.