گزارش معدن نامه از جشن 90 سالگی صنعت سیمان
جشن 90 سالگی صنعت سیمان در فضایی صمیمی با حضور وزير نيرو ، رئیس انجمن كارفرمايي صنعت سيمان، و جمعي از فعالان و مديران هلدينگ برگزار شد.
آیلین سیروس: جشن 90 سالگی صنعت سیمان در فضایی صمیمی با حضور وزير نيرو ، رئیس انجمن كارفرمايي صنعت سيمان، و جمعي از فعالان و مديران هلدينگ اين حوزه شنبه 7 بهمنماه واقع در هتل پارسیان اوین برگزار شد.
به گزارش معدن نامه در ابتدا رئیس انجمن كارفرمايي صنعت سيمان از فعالان صنعت سيمان كه در برگزاري مراسم شركت داشتند تشكر ويژه كرد.
حميد فرماني گفت: براي رسيدن به استقلال واقعي كشور بايد به موضوع توليد و اشتغال توجه ویژهای داشت و حمايت از توليد بايد در اولويت مديران و مسئولان باشد.
وي افزود: صنعت سيمان در 90 سالگي خود به يمن بزرگان صنعت, صنعتي است كه همچنان هيچ حاشیهای نداشته و همواره بیادعاست.
رئیس انجمن صنعت سیمان کشور بیان کرد: علیرغم اینکه انتظار داشتیم در تابستان امسال، به سبب محدودیت در تأمین انرژی، با کاهش تولید روبرو شویم اما با همکاری وزارت نیرو، خوشبختانه افزایش ۱۲ درصدی در تولید سیمان را توانستیم محقق کنیم.
حمید فرمانی تصریح کرد: با این افزایش تولید، از نوسان قیمتها نیز جلوگیری شد؛ بهگونهای که میانگین قیمت سیمان در ابتدای تابستان تا پایان آن در کل کشور از ثبات برخوردار بود و تنها در برخی مناطق، آنهم بهصورت جزئی (نوساناتی) وجود داشت که رفع شد.
این مقام صنفی- صنعتی ضمن تأکید بر اینکه صنعتگران اقدام به تولید سیمان میکنند تا برای تأمین نیاز کشور مجبور به واردات نباشیم، گفت: در حال حاضر ظرفیت اسمی تولید سیمان در کشور ۹۰ میلیون تن است که ۷۲ میلیون تن ظرفیت تولیدی وجود دارد.
قیمت سیمان با رشد هزینههای تولید توازن ندارد
در ادامه این مراسم علیاکبر الوندیان- دبیر انجمن کارفرمایی صنعت سیمان- در گزارشی از عملکرد این صنعت در سال جاری، گفت: از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه بالغبر ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تن سیمان به ۲۵ کشور ازجمله عراق، کویت، افغانستان پاکستان و سوریه صادرشده است. طبق آمار درمجموع سال گذشته، ۱۳ میلیون تن سیمان صادر شد و ۶۰ میلیون تن مصرف داخل کشور بوده است.
وی یادآور شد: طی سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به خاطر همکاری وزارت نیرو در تأمین برق و انرژی شاهد رشد تولید در صنعت سیمان هستیم و پیشبینی میکنیم که برای سال آینده نیز وضعیت بهتری را خواهیم داشت.
دبیر انجمن صنعت سیمان ایران، دهه ۸۰ را دهه طلایی در سرمایهگذاری صنعت سیمان خوانده و خاطرنشان کرد: در دهه ۸۰ ایران به رتبه چهارم جهان در تولید سیمان صعود کرده بود و در حال حاضر در جایگاه ششم جهان ایستادهایم.

الوندیان بابیان اینکه ۹۰ میلیون تن در سال تولید سیمان داریم؛ تصریح کرد: این در حالی است که ۱۳ پروژه نیمهتمام همچنان در دست اجراست که با بهرهبرداری آنها، حدود هشت میلیون تن به ظرفیت تولید سیمان کشور اضافه خواهد شد. روند تولید در صنعت سیمان، روندی صعودی است و اکنون صنعت سیمان قابلیت تولید ۱۲ نوع سیمان را دارد که با لحاظ ردههای مقاومتی و درصدهای افزودنی، تعداد ۵۵ محصول استاندارد ملی ایران در این صنعت ثبتشده است.
وی در ادامه در تشریح مشکلات صنعت سیمان، اظهار کرد: افزایش نامتعارف هزینههای تولید، شیوه اعمال هزینههای تولید در قیمت کف و موانع صادراتی از مهمترین چالشهای صنعت سیمان است. بهروزرسانی قیمت سیمان با افزایش هزینه تولید توازن ندارد؛ تنها از همین حیث ۴۰۰۰ میلیارد تومان از محل مابهالتفاوت قیمت سوخت از اردیبهشتماه امسال هزینه بیشتری به تولیدگران این عرصه تحمیلشده است.
مديريت مطلوب باعث ايجاد بازار متعادل در صنعت سيمان است
بر اساس این گزارش وزير نيرو نیز در نودمين سالروز صنعت سيمان بابیان اينكه در تمامروزهای تابستان ميزان عرضه سيمان بيشتر از مصرف بوده است گفت: در ١٣ مردادماه امسال توليد انرژي نسبت به آذرماه، دو ونيم درصد افزايش داشته است، به عبارتي با مديريت مصرف به نتايج خوبي رسيديم.
علیاکبر محرابیان اظهار کرد: طی سال جاری و سال گذشته، جلساتی با انجمن صنعت سیمان باهدف بهره بیشتر از ظرفیت فناوریها در تأمین انرژی موردنیاز صنعت برگزار کردیم تا محدودیت انرژی به محدودیت تولید منجر نشود. صنعتگران نیز نشان دادند با برخی اقدامات میتوانند، مدیریت مصرف داشته باشند؛ بهگونهای که اگر وضعیت تولید در صنعت سیمان را در تابستان و آذرماه را مقایسه کنیم، مشخص میشود که محدودیتهای انرژی نداشتیم.
وی افزود: طی همین مدت میزان عرضه صنعت سیمان بیش از تقاضا بود؛ بنابراین نهتنها صنعتگران سیمان، انرژی را مدیریت کردند بلکه بازار سیمان نیز مدیریت شد. به خاطر داریم که در تابستان ۱۴۰۰ به سبب پیشی گرفتن تقاضا بر تولید و کمبود انرژی ۴۳۴ درصد قیمت سیمان در بورس بالا رفت اما در تابستان امسال خط صافی را طی کرد و نوسانها جزئی بود؛ این مهم نشانگر مدیریت تولید صنعت سیمان است. وزیر نیرو بابیان اینکه از صنایع درخواست کردیم که در ساعات اوج مصرف، مدیریت مصرف داشته باشند، گفت: اصل مدیریت انرژی توسط صنایع انجام شد.

وی بابیان اینکه صنعت سیمان، زیرساخت دیگر زیرساختهای کشور است، گفت: چنانچه کارخانههای ارزشمند سیمان را نداشتیم، از توسعه عمرانی و اقتصادی محروم بودیم؛ ضمن اینکه بسیاری از صنایع با الگوپذیری از صنعت سیمان در رستههای مختلف سرمایهگذاری کردند و حاصل آن برخورداری کشور از ظرفیت صنعتی است. اکنون استانی نداریم که از خدمات صنعت سیمان بیبهره باشد. همچنین پروژههایی در خارج از کشور توسط صنعتگران سیمان اجرا شد. ضمن اینکه کارخانههای تولید سیمان از یکسو و حلقههای ارزش و صنایع پایه و مهندسی این صنعت از سوی دیگر، جزو خانواده صنعت سیمان محسوب میشوند.
محرابیان یادآور شد: طی سه دهه گذشته شرایطی داشتیم که بسیاری از پروژهها به سبب عدم تأمین سیمان امکان رشد نداشته اما با اقدامات صنعتگران و تولیدکنندگان در دولت سیزدهم این محدودیتها حذف شد و صنعت سیمان بهعنوان پیشقراول صنعتی الگو برای بسیاری دیگر از صنایع ازجمله فولاد شد.
به گفته این وزیر کابینه دولت سیزدهم، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز توجه ویژهای به صنعت و پشتیبانی صنعتگران بهخصوص تأمین انرژی صنعت سیمان داشته و از این صنعت حمایت کردهاند.
وی در پایانبر سرمایهگذاری نیروگاههای کوچک و بزرگمقیاس برای تأمین مصارف انرژی در صنعت سیمان تأکید کرد و گفت: امروز شرایط برای سرمایهگذاری صنایع برای نیروگاههای کوچک و بزرگمقیاس فراهم است. ضمن اینکه هلدینگها میتوانند مصارف انرژی را در نیروگاهها سرمایهگذاری کرده که این امر بسیار هم بهصرفه است.