سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلاری آمریکا در پروژه حمل مواد معدنی از آفریقا
نهاد تأمین مالی توسعه بینالمللی ایالات متحده (DFC) در حال نهاییسازی بیش از ۵۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری برای پروژه کریدور ریلی «لوبیتو» در آفریقاست، مسیری که قرار است مواد معدنی حیاتی مانند مس و کبالت را از کمربند معدنی آفریقای مرکزی به بندری در سواحل آتلانتیک کشور آنگولا منتقل کند.
به گزارش پایگاه خبری «معدن نامه»، طبق اظهارات کانر کولمن رئیس بخش سرمایهگذاری DFC، این نهاد در حال انجام مذاکرات فشرده با طرفهای ذینفع از جمله دولت آنگولا و شرکت تجاری بینالمللی ترافیگورا است.
وی در حاشیه اجلاس تجاری آمریکا-آفریقا در پایتخت آنگولا گفت: «ما به این پروژه متعهد هستیم و با تمام توان تلاش میکنیم تا آن را به سرانجام برسانیم.»
DFC پیشتر در سال ۲۰۲۳ اعلام کرده بود که در حال بررسی تأمین مالی پروژه لوبیتو است. کولمن درباره دلایل تأخیر توضیحی نداد اما تأکید کرد که این موضوع ارتباطی با تغییرات احتمالی در سیاستهای دولت ترامپ ندارد.
او افزود: «در DFC همه چیز طبق روال پیش میرود. ما حضور پررنگی در زیرساختهای مرتبط با مواد معدنی حیاتی خواهیم داشت، چه در حوزه دیجیتال و حملونقل و چه در حوزه انرژی، بهویژه در قاره آفریقا.»
حمایت فنی از پروژههای معدنی و صنعتی
نهاد DFC همچنین یک کمکهزینه فنی ۳.۴ میلیون دلاری برای پروژه استخراج و فرآوری عناصر نادر شرکت پنسانا (Pensana) در آنگولا اختصاص داده و در حال مذاکره برای تأمین مالی کارخانه صنایع غذایی گروه کارینیو (Carrinho Group) از طریق تسهیلات وام با وثیقه ارشد است.
از سوی دیگر خوزه د لیما ماسانو وزیر هماهنگی اقتصادی آنگولا تأخیر در پیشرفت پروژه ریلی را ناشی از مفاد قراردادی و بهویژه موضوع ضمانتها دانست.
او تأکید کرد: «اینها وامهای دولتی نیستند، هدف ما ایجاد شرایط مناسب برای جذب سریع سرمایهگذاری بخش خصوصی است.»
مشارکت جمهوری دموکراتیک کنگو
جمهوری دموکراتیک کنگو نیز خواستار مشارکت DFC در بازسازی خط آهنی شده که معادن مس و کبالت اطراف شهر کولوزی را به کریدور لوبیتو متصل میکند.
ژانپیر بمبا وزیر حملونقل کنگو گفت این کشور در حال رایزنی با اتحادیه اروپا و بانک سرمایهگذاری اروپا برای تشکیل یک مشارکت عمومی-خصوصی جهت توسعه این پروژه است.
او اعلام کرد که دولت کنگو قصد دارد در ماه نوامبر مناقصه اجرای زیرساختهای مربوطه را برگزار کند و امیدوار است طی سه سال آینده خط آهن به بهرهبرداری برسد.
آمریکا پیشتر از طریق آژانس توسعه بینالمللی (USAID) قصد تخصیص بودجهای برای این پروژه داشت، اما این منابع در پی کاهش بودجه این نهاد توسط دولت ترامپ مسدود شدند.
رقابت با چین بر سر منابع حیاتی
کنگو در حال حاضر بزرگترین تولیدکننده کبالت جهان و دومین تولیدکننده بزرگ مس محسوب میشود و ذخایر عظیمی از لیتیوم نیز در اختیار دارد که میتواند از طریق این خط آهن صادر شود.
به گفته کولمن هرچند آمریکا در رقابت معدنی در آفریقا از چین عقب مانده اما هنوز دیر نشده است.
او افزود: «چین تمام مواد معدنی استخراجشده از آفریقا را در خاک خود فرآوری میکند، در حالیکه این روند مورد استقبال کشورهای آفریقایی نیست.»