گزارش نخستین روز از چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی معدن و صنایع معدنی ایران

به گزارش پایگاه خبری «معدن نامه»، چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی ایران (ماینکس ۲۰۲۵) امروز سه‌شنبه ۸ مهرماه با سخنرانی صمد حسن‌زاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران، فرهاد طهماسبی نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس و با حضور محمد آقاجانلو رئیس هیئت عامل ایمیدرو  و جمعی از سفرای کشورهای مختلف در مصلای تهران آغاز به کار کرد.

ایران با وجود ذخایر عظیم معدنی هنوز جایگاه واقعی خود را در بازار جهانی نیافته است

فرهاد طهماسبی نایب ‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در مراسم افتتاحیه چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی ایران گفت: ایران از نظر تنوع و حجم ذخایر معدنی در جهان کم‌نظیر است و این فرصت‌ها می‌توانند زمینه مناسبی برای سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی فراهم کند. این ذخایر از مواد فلزی تا غیرفلزی، می‌توانند خوراک صنایع معدنی کشور را تأمین کرده و سهم ایران در بازار جهانی را افزایش دهند.

وی افزود: ایران با وجود منابع معدنی گسترده هنوز نتوانسته جایگاه واقعی خود در زنجیره جهانی معدن را پیدا کند و بهره‌برداری بهینه از این ذخایر نیازمند اصلاح قوانین، توسعه زیرساخت‌ها و جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی است.

طهماسبی با بیان اینکه بهره‌برداری واقعی از ظرفیت‌های معدنی مستلزم ایجاد زیرساخت‌های مناسب از جمله تأمین انرژی پایدار، توسعه خطوط ریلی و شبکه حمل‌ونقل و تسهیل فرآیند صادرات محصولات معدنی است افزود: با توجه به رقابت جهانی در حوزه معدن، ضرورت به‌کارگیری فناوری‌های نوین و کاهش شدت مصرف انرژی در فرآوری مواد معدنی بیش از پیش احساس می‌شود. کشورهایی در این حوزه موفق هستند که بالاترین سطح فناوری و بهره‌وری را به‌کار گرفته‌اند.

نایب ‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس اصلاح قانون معادن را یکی از اولویت‌های مجلس دانست و اعلام کرد: دریافت پیشنهادها و دیدگاه‌های فعالان بخش خصوصی، خانه معدن و اتاق بازرگانی برای تدوین قوانین جامع و کارآمد ضروری است. سوءمدیریت، نبود ریل‌گذاری راهبردی و مقررات دست‌وپاگیر از مهم‌ترین دلایل عقب‌ماندگی ایران در جذب سرمایه‌گذاران است و اگر این موانع برطرف نشود، انگیزه سرمایه‌گذاری کاهش می‌یابد.

طهماسبی با اشاره به برخی مقررات سخت‌گیرانه محیط‌زیستی و منابع طبیعی نیز تأکید کرد: دغدغه‌های محیط‌زیستی باید شنیده شود، اما با بازنگری در مقررات می‌توان مسیر سرمایه‌گذاری را تسهیل کرد و اطمینان سرمایه‌گذاران را جلب کرد.

وی بخش خصوصی را مطمئن‌ترین متصدی فعالیت معدنی خواند و افزود: ایجاد شرایطی که سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی از منافع خود مطمئن باشند، کلید موفقیت در این حوزه است. سرمایه‌گذاران خارجی باید با تضمین‌های قانونی وارد بازار ایران شوند و اصلاح قوانین و مقررات باید در راستای جلب اعتماد آن‌ها باشد.

طهماسبی در پایان اظهار امیدواری کرد با همکاری نزدیک میان مجلس، دولت و بخش خصوصی، زمینه سرمایه‌گذاری مؤثر فراهم شود و رونق پایدار در بخش معدن و صنایع معدنی کشور رقم بخورد و افزود: با برنامه‌ریزی دقیق و توجه به لوایح بودجه سنواتی، می‌توان انگیزه سرمایه‌گذاران را افزایش داد و سهم معدن را در اقتصاد ملی ارتقا بخشید.

تولید بیش از 75 درصد مواد معدنی کشور توسط بخش خصوصی

همچنین صمد حسن زاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این مراسم با بیان اینکه آمارهای منتشرشده توسط مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران نشان می‌دهد بیش از 75 درصد تولید مواد معدنی کشور توسط بخش خصوصی انجام می‌شود ادامه داد: این موضوع نشان‌دهنده ظرفیت بالای فعالان بخش خصوصی است، اما بهره‌وری واقعی و تأثیرگذاری این بخش نیازمند حمایت‌های مستمر و ایجاد محیطی پایدار برای سرمایه‌گذاری در حوزه معدن و صنایع معدنی است.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: با وجود اینکه ایران تنها یک درصد جمعیت جهان را دارد، حدود 7 درصد از ذخایر معدنی جهان را در اختیار دارد؛ پتانسیلی که می‌تواند به توسعه اقتصادی و کاهش وابستگی به نفت کمک کند.

وی با تأکید بر اهمیت بخش معدن و مواد معدنی افزود: استفاده هوشمندانه و بهینه از این منابع می‌تواند جایگزینی مؤثر برای سرمایه‌های نفتی کشور باشد و زمینه رشد اقتصادی و مقاوم‌سازی اقتصاد ملی را فراهم کند.

حسن زاده نمایشگاه بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی ایران را محلی برای ارائه فرصت‌های سرمایه‌گذاری، گفت‌وگو و تبادل نظر میان فعالان بخش خصوصی، مدیران دولتی و تصمیم‌سازان دانست و گفت: حضور گسترده سفرای خارجی، اهمیت این نمایشگاه و ظرفیت همکاری‌های بین‌المللی را نشان می‌دهد.

رئیس اتاق ایران تصریح کرد: نقش وزارت صنعت، معدن و تجارت و خانه معدن ایران در ارتقای سهم بخش معدن در اقتصاد ملی و نهادینه‌سازی فعالیت‌های معدنی برجسته است. بهره‌برداری از منابع معدنی کشور تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته و برای تحقق رشد اقتصادی، باید بخش خصوصی واقعی به میدان آورده شود و ظرفیت‌های قانونی مانند اصل ۴۴ قانون اساسی و قوانین رفع موانع تولید به شکل مؤثر مورد استفاده قرار گیرد.

وی تأکید کرد: بخش خصوصی هنوز به طور کامل از منافع معادن بهره‌مند نشده و برای جلب سرمایه‌ها باید حمایت‌های قانونی، ثبات سیاست‌ها، تسهیل فرآیند صدور مجوزها، مشوق‌های مالیاتی، توسعه زیرساخت‌ها و استفاده از فناوری‌های نوین مدنظر قرار گیرد.

رئیس اتاق ایران ادامه داد: برنامه هفتم توسعه رشد ۱۳ درصدی بخش معدن را هدف‌گذاری کرده و با سیاست‌های تشویقی و جذب سرمایه‌گذاران، می‌توان به توسعه پایدار، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی دست یافت. این نمایشگاه بستری استراتژیک برای معرفی فرصت‌های ارزشمند در حوزه معدن و صنایع معدنی به شمار می‌رود.

وی در پایان با ابراز امیدواری نسبت به تقویت همدلی و تعامل در مسیر توسعه معدن ایران، گفت: امیدواریم چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی ایران بتواند دریچه‌ای نو بر روی توسعه این بخش مهم و راهبردی اقتصاد کشورمان بگشاید و با ارائه بسته‌های متنوع از فرصت‌های طلایی سرمایه‌گذاری در این بخش، شاهد رقم خوردن ارزش‌آفرینی بیشتر در این حوزه باشیم.

ایران مسیر جذب سرمایه و تعاملات معدنی با دیگر کشورها را گسترش می‌دهد

محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران نیز در سخنرانی خود در افتتاحیه این نمایشگاه خاطرنشان کرد: که ایران تعاملات گسترده‌ای با کشورهایی همچون ویتنام، عربستان، قطر، آفریقای جنوبی، لهستان، کره جنوبی، نیجریه و ترکیه در حوزه معدن دارد و نمایندگان این کشورها در نمایشگاه اخیر حضور فعال دارند.

وی با اشاره به جایگاه برجسته ایران در نقشه معدنی جهان، این فرصت را برای رونق و توسعه صنعت معدن کشور مهم توصیف کرد.

رئیس خانه معدن ایران با بیان اینکه که کشور ما در حال عبور از نگاه‌های سنتی به بخش معدن است گفت: اکنون تمرکز بر جذب سرمایه و ایجاد روابط اقتصادی سازنده با کشورهای همسایه و دیگر نقاط جهان قرار دارد. میل به گسترش همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری مشترک در زمینه‌های مختلف وجود دارد که می‌تواند مسیر تازه‌ای برای تقویت روابط اقتصادی و فرهنگی ایران با دیگر کشورها ایجاد کند.

بهرامن همچنین بر ضرورت تقویت زیرساخت‌های معدنی تأکید کرد و گفت: بهره‌گیری از ظرفیت‌های داخلی و تلاش‌های مشترک می‌تواند جایگاه صنعت معدن ایران را در سطح بین‌المللی ارتقا دهد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: استفاده هوشمندانه از امکانات داخلی و خارجی در این مسیر، زمینه‌ساز رشد و شکوفایی پایدار صنعت معدن خواهد بود.

تحریم‌ها مانع توسعه معادن و صنایع معدنی نمی‌شوند/ تکمیل پروژه‌های 2 و نیم میلیارد دلاری در سال جاری

محمد آقاجانلو رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران نیز در جریان افتتاح چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی ایران، در گفت‌وگو با خبرنگاران با بیان اینکه معادن و صنایع معدنی ایران دارای پتانسیل‌های بالایی هستند و باید با حمایت‌های لازم از این ظرفیت‌ها به نفع اقتصاد کشور استفاده کرد، افزود: ایمیدرو به‌عنوان یک سازمان توسعه‌گرا وظیفه توسعه زیرساخت‌ها را بر عهده دارد و در این مسیر فعالیت می‌کند.

وی افزود: در سال جاری پروژه‌هایی با ارزش حدودی ۲ و نیم میلیارد دلار تکمیل و افتتاح خواهند شد که کمک بزرگی به زنجیره معادن و صنایع معدنی ایران خواهد بود. در حوزه زیرساخت‌ها نیز احداث نیروگاه‌های برق و فعالیت در حوزه میادین گازی در حال اجراست تا بتوانیم به صنایع در زمینه انرژی کمک کنیم. باید فرایند را به سمتی ببریم که کمترین فاصله بین تولیدکننده‌های معدنی با مصرف‌کنندگان، چه در داخل و چه در خارج کشور، وجود داشته باشد. بخشی از مجوزهای مربوط به این فرایندها به کمک مجلس گرفته شده و امیدواریم به‌زودی نهایی و اجرایی شود.

معاون وزیر صمت تأکید کرد: همان‌طور که گفته شد ایمیدرو در حوزه زیرساخت به معادن و صنایع معدنی کمک می‌کند؛ به‌عنوان مثال به معادن کوچک‌مقیاس برای احداث جاده کمک می‌کند و یا کارهای مربوط به انتقال برق را انجام می‌دهد. در حوزه هوشمندسازی نیز به صنایع کمک می‌کنیم و به سمت پروژه‌هایی در گلوگاه‌های صنعت می‌رویم. در حال حاضر در حوزه ماشین‌آلات صنعتی پروژه بزرگی را در دست اجرا داریم که دولت قول تأمین منابع آن را از محل فاینانس داده و فرایند مناقصه آن در حال نهایی شدن است و به محض نهایی شدن، ضمن اطلاع‌رسانی درباره جزئیات آن، کار را شروع می‌کنیم. در حال حاضر ماشین‌آلات کوچک معدنی زیر ۱۰۰ تُن در کشور تولید می‌شوند و این پروژه جدید در مقیاس ماشین‌آلات بزرگ و سنگین معدنی است.

آقاجانلو با اشاره به چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی ایران گفت: ایمیدرو ۲۴۰ پروانه اکتشاف معادن را برای بخش خصوصی در نظر گرفته است. فراخوان سرمایه‌گذاری برای بزرگ‌ترین معدن سنگ‌آهن زیرزمینی کشور با ذخیره ۳۰۰ میلیون تُن اعلام شده است. دو فرصت سرمایه‌گذاری بسیار مناسب نیز در حوزه طلا وجود دارد و درباره سایر فلزات نیز فرصت‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری وجود دارد. سرمایه‌گذاری در کشور به هیچ‌وجه تعطیل نمی‌شود، زیرا وجود سرمایه به تاب‌آوری تولید کمک می‌کند؛ اما در عین حال باید به این سرمایه‌ها سمت‌وسوی مناسبی دهیم تا به سمت گلوگاه‌ها بروند که ارزش افزوده بیشتری در کل زنجیره ایجاد کنند.

وی ادامه داد: چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی ایران فرصت مناسبی برای ایجاد ارتباط نزدیک بین تولیدکننده‌ها و مصرف‌کنندگان است. در این نمایشگاه می‌توان بر بحث تکنولوژی نیز متمرکز شد و به سمت صادرات فناوری پیش رفت؛ به‌عنوان نمونه چند ماه قبل قرارداد انتقال تکنولوژی و اجرای یک واحد آهن اسفنجی در یکی از کشورهای CIS منعقد شد. این نمایشگاه فرصتی است که توانمندی‌های حوزه معدن و صنایع معدنی ایران به‌خوبی ارائه شوند و طرفین بتوانند یک فعالیت تجاری بلندمدت را آغاز کنند.

رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در خصوص اجرای مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌ها نیز توضیح داد: شرایط ما تفاوت چندانی با قبل نکرده است و پیش از این نیز در شرایط تحریم بودیم. البته هرقدر تحریم‌ها کمتر باشد، میزان بهره‌وری بیشتر خواهد بود و با سرعت بیشتری جلو می‌رویم؛ اما افزایش تحریم‌ها نیز به معنای توقف فعالیت‌ها نیست و قطعاً راهکارهایی برای مقابله با این وضعیت اندیشیده شده است. کارگروه‌های مختلفی برای مقابله با این شرایط وجود دارند و همکاران در حوزه‌های مختلف صنعتی و معدنی به هم‌اندیشی برای مواجهه با این شرایط می‌پردازند.

آقاجانلو در انتها تصریح کرد: صنایع معدنی صادرات‌محور هستند و با هدف‌گذاری که از قبل صورت گرفته، بیش از نیاز کشور ایجاد شده‌اند و قطعاً باید صادرات تولیدات این صنایع ادامه داشته باشد و در شرایط فعلی نیز برای ادامه صادرات برنامه‌ها و تدابیری اتخاذ شده است. بخش مهمی از این برنامه‌ها و مکانیسم‌ها در سال‌های گذشته نیز مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

 

نمایشگاه

 

گفتنی است چهاردهمین دوره نمایشگاه بین‌المللی سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی ایران (ماینکس)، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای تخصصی این حوزه، با هدف معرفی تازه‌ترین فناوری‌ها، ماشین‌آلات و خدمات داخلی و خارجی در بخش معدن و صنایع معدنی برگزار می‌شود. این نمایشگاه همچنین فرصتی برای معرفی ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری کشور در این بخش، برگزاری نشست‌ها، کارگاه‌ها و جلسات هم‌اندیشی با مسئولان، کارشناسان و استادان دانشگاهی، معرفی توانایی‌های بخش خصوصی و نهادهای دولتی در زمینه واگذاری پروژه‌های قابل سرمایه‌گذاری، ارائه راهکارهای تامین مالی طرح‌ها و پروژه‌ها و شناسایی پتانسیل‌های معدنی ایران فراهم می‌کند.

رویداد امسال در هفت محور اصلی شامل معدن، ماشین‌آلات و تجهیزات، بورس و اقتصاد، اکتشاف، ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست، صنایع معدنی، بخش ویژه سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی و نیز با حضور دانشگاه‌ها برگزار می‌شود.

ماینکس ۱۴۰۴ از تاریخ ۸ تا ۱۱ مهرماه، هر روز از ساعت 10 تا ۱۷ در محل مصلای تهران پذیرای بازدیدکنندگان خواهد بود.

منبع خبر: تیم تحریریه معدن‌نامه کد خبر: 243245
گزارش خطا
سلب مسئولیت و قوانین انتشار خبر
منبع خبر «تیم تحریریه معدن‌نامه» است و معدن‌نامه در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 243245 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 0989121302339 پیامک بفرمایید. با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه معدن‌نامه مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بازار بین‌الملل
طلا (Gold)▲ 0,02%3,995 USD/اونس13 روز پیشنقره (Silver)▲ 0,09%53,92 USD/اونس13 روز پیشمس (Copper)▲ 1,78%6,48 نیازمند تأیید واحد15 روز پیشآلومینیوم (Aluminium)▼ 0,43%2,996 USD/تن20 روز پیشروی (Zinc)▲ 0,51%3,696 USD/تن22 روز پیشنیکل (Nickel)▲ 0,29%15,414 USD/تن20 روز پیشسرب (Lead)▲ 0,00%1,887 USD/تن23 روز پیشپلاتین (Platinum)▲ 0,42%1,562 USD/اونس15 روز پیشپالادیوم (Palladium)▼ 0,19%1,050 USD/اونس13 روز پیش
بازار داخل ایران
طلای ۱۸ عیار▼ 0,27%25,993,300 تومان/گرم13 روز پیشطلای ۲۴ عیار▼ 0,27%34,657,400 تومان/گرم13 روز پیشسکه امامی▲ 0,10%264,735,000 تومان13 روز پیشنیم‌سکه▲ 1,06%140,600,000 تومان13 روز پیشربع‌سکه▲ 1,29%75,460,000 تومان14 روز پیشدلار بازار▲ 0,37%269,500 تومان13 روز پیشمس▲ 0,37%14,349 دلار22 روز پیشآلومینیوم▼ 0,43%2,996 دلار20 روز پیشروی▲ 0,51%3,696 دلار/تن22 روز پیشسرب▲ 0,19%1,887 دلار/تن22 روز پیشسنگ‌آهن▲ 0,15%673 دلار23 روز پیشفولاد▲ 0,42%3,089 دلار23 روز پیشنیکل▲ 0,00%15,370 دلار/تن21 روز پیشقلع▲ 0,00%50,127 دلار/تن21 روز پیشنقره▲ 0,09%53,92 دلار13 روز پیش
فارسیEnglish