زخم عمیق محدودیت‌های گاز بر پیکر دومین صنعت بزرگ آهن اسفنجی دنیا

به گزارش پایگاه خبری معدن نامه، طبق آخرین خبرها، از کارخانجات تولیدکننده آهن اسفنجی خواسته شده که مصرف گاز خود را تا ۷۰ درصد کاهش دهند که برای بسیاری از واحدها این سطح از محدودیت به‌معنای خاموشی کوره‌ها و توقف تولید است. همزمان به برخی شرکت‌های فولادی اخطارهای کاهش مصرف برق نیز ارسال شده و تولیدکنندگان صنعت فولاد با وضعیت بسیار دشوار و پیچیده‌ای روبرو شده‌اند.

بیش از ۹۰ درصد تولید فولاد کشور مبتنی بر آهن اسفنجی است و نبود گاز یا حتی محدودیت شدید مصرف آن برای واحدهای آهن اسفنجی به‌معنای توقف تولید است. در واقع، شاکله صنعت فولاد ایران را آهن اسفنجی تشکیل می‌دهد و عدم دسترسی یا دسترسی به گاز برای کارخانجات تولیدکننده آهن اسفنجی و در نتیجه کل صنعت فولاد ایران، حکم مرگ یا زندگی را دارد.

در پاییز امسال، واحدهای احیاء مستقیم تولیدکننده آهن اسفنجی به صورت زودهنگام با محدودیت‌های گاز روبرو شده‌اند و شرکت گاز اخیراً «دستور» محدودیت‌های بیشتر مصرف گازِ این شرکت‌ها از ابتدای آذر را صادر کرده است. از آنجا که گاز مصرفی در فرآیند تولید آهن اسفنجی نقشی اساسی دارد و بخشی از خوراک این واحدها محسوب می‌شود و نمی‌توان آن را با سوخت‌هایی نظیر گازوئیل یا مازوت تأمین کرد، کاهش تأمین گاز عملاً موجب کاهش شدید تولید این کارخانجات می‌شود. در این کارخانجات، گاز عامل احیاکننده آهن در واکنش با اکسید آهن است و صرفاً نقش سوخت را ندارد. در واقع، گاز طبیعی برای این واحدها بخشی از فرآیند تکنولوژیک و خوراک محسوب می‌شود. در واقع، این‌گونه نیست که با کاهش حداکثری، حداقلی یا متوسط مصرف گاز طبیعی، روند تولید آهن اسفنجی نیز به نحو متناسبی ادامه داشته باشد و محدودیت ۷۰ درصدی مصرف گاز در واقع به معنای توقف تولید در این کارخانجات است.

تولید، مهم‌ترین رکن اقتصاد کشور محسوب می‌شود و آسیب به این رکن، با هیچ‌گونه اقدامی قابل جبران نخواهد بود. صنعت فولاد ایران، به مدد تولید آهن اسفنجی بوده است که به دهمین صنعت بزرگ فولاد جهان تبدیل شده و رشد تولید آهن اسفنجی در کشور نیز مرهون دسترسی پایدار به گاز بوده است. ایران در حال حاضر، بعد از هند، دومین تولیدکننده بزرگ آهن اسفنجی در جهان است. اکنون این تولید، در معرض خطری وجودی قرار گرفته است.

تحمیل سطح فعلی محدودیت‌های گاز به کارخانجات تولیدکننده آهن اسفنجی که دومین صنعت بزرگ آهن اسفنجی در جهان محسوب می‌شود، کاری منطقی نیست. در سال «جهش تولید»، تولیدکنندگان آهن اسفنجی با جامعه عظیم کارکنان آن‌ها، انتظار این سطح از موانع و چالش‌ها را ندارند.

در حال حاضر این سؤال مطرح است که آیا نهادهای مسئول به مشکلات کارخانجات احیاء مستقیم توجه کافی خواهند داشت؟ آیا اقداماتی مؤثر و فوری برای حل این بحران‌ و تضمین دسترسی این کارخانجات به گاز، در دستور کار قرار خواهد گرفت یا این صنعت مهم، که در حال حاضر به‌عنوان ستون فقرات صنایع فولاد کشور شناخته می‌شود، با مشکلاتی عمیق‌تر مواجه خواهد شد؟

منبع خبر: تیم تحریریه معدن‌نامه کد خبر: 224587
گزارش خطا
سلب مسئولیت و قوانین انتشار خبر
منبع خبر «تیم تحریریه معدن‌نامه» است و معدن‌نامه در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 224587 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 0989121302339 پیامک بفرمایید. با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه معدن‌نامه مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بازار بین‌الملل
طلا (Gold)▲ 0,02%3,995 USD/اونس8 روز پیشنقره (Silver)▲ 0,09%53,92 USD/اونس8 روز پیشمس (Copper)▲ 1,78%6,48 نیازمند تأیید واحد10 روز پیشآلومینیوم (Aluminium)▼ 0,43%2,996 USD/تن15 روز پیشروی (Zinc)▲ 0,51%3,696 USD/تن17 روز پیشنیکل (Nickel)▲ 0,29%15,414 USD/تن15 روز پیشسرب (Lead)▲ 0,00%1,887 USD/تن18 روز پیشپلاتین (Platinum)▲ 0,42%1,562 USD/اونس10 روز پیشپالادیوم (Palladium)▼ 0,19%1,050 USD/اونس8 روز پیش
بازار داخل ایران
طلای ۱۸ عیار▼ 0,27%25,993,300 تومان/گرم8 روز پیشطلای ۲۴ عیار▼ 0,27%34,657,400 تومان/گرم8 روز پیشسکه امامی▲ 0,10%264,735,000 تومان8 روز پیشنیم‌سکه▲ 1,06%140,600,000 تومان8 روز پیشربع‌سکه▲ 1,29%75,460,000 تومان8 روز پیشدلار بازار▲ 0,37%269,500 تومان8 روز پیشمس▲ 0,37%14,349 دلار17 روز پیشآلومینیوم▼ 0,43%2,996 دلار15 روز پیشروی▲ 0,51%3,696 دلار/تن17 روز پیشسرب▲ 0,19%1,887 دلار/تن17 روز پیشسنگ‌آهن▲ 0,15%673 دلار18 روز پیشفولاد▲ 0,42%3,089 دلار17 روز پیشنیکل▲ 0,00%15,370 دلار/تن16 روز پیشقلع▲ 0,00%50,127 دلار/تن16 روز پیشنقره▲ 0,09%53,92 دلار8 روز پیش
فارسیEnglish