بحران اقلیمی تأمین مس را تهدید میکند
شرکت مشاورهای «پرایس واترهاوس کوپرز» (PwC) هشدار داد که حدود یکسوم تولید جهانی نیمههادیها (تراشهها) تا سال ۲۰۳۵ ممکن است بهدلیل اختلال در تأمین مس دچار چالش شود؛ موضوعی که پیامد مستقیم تغییرات اقلیمی است.
به گزارش پایگاه خبری «معدن نامه»، طبق گزارش منتشرشده توسط PwC، تقریباً ۳۲ درصد از تولید تراشهها ممکن است در معرض خطر قرار گیرد، رقمی که چهار برابر سطح فعلی است. در این گزارش آمده است که کشورهایی مانند شیلی، بزرگترین تولیدکننده مس جهان، هماکنون با بحران کمآبی دستوپنجه نرم میکنند که باعث کند شدن روند استخراج و تولید مس شده است.
بر پایه این گزارش تا سال ۲۰۳۵ بیش از ۱۷ کشور تأمینکننده مواد اولیه صنعت تراشه از جمله چین، استرالیا، پرو، برزیل، آمریکا، جمهوری دموکراتیک کنگو، مکزیک، زامبیا و مغولستان در معرض خطر خشکسالی خواهند بود. هیچ منطقهای از صنعت جهانی تراشه از این تهدید مصون نخواهد ماند.
مس نقش حیاتی در ساخت تراشهها ایفا میکند، زیرا میلیاردها سیم ریز از جنس مس در هر تراشه بهکار میرود. با وجود تلاشها برای یافتن جایگزینهایی با عملکرد و هزینه مشابه، هنوز مادهای با قابلیت رقابت با مس معرفی نشده است.
گلن بُرم مدیر پروژه PwC یادآور شد که در بحران قبلی کمبود تراشه در دوران همهگیری کووید-۱۹، صنعت خودروسازی با فلج موقت مواجه شد و این بحران رشد اقتصادی آمریکا را یک درصد و آلمان را ۲.۴ درصد کاهش داد.
PwC هشدار داد که بدون نوآوری در تأمین پایدار آب و پیشرفتهای فناورانه در مواد جایگزین، این ریسکها در سالهای آینده افزایش خواهد یافت. این شرکت پیشبینی میکند تا سال ۲۰۵۰، نزدیک به نیمی از تأمین مس جهانی در معرض خطر قرار خواهد گرفت، حتی اگر جهان موفق به کاهش سریع انتشار کربن شود.
شیلی و پرو با اقدامات مؤثری همچون افزایش بهرهوری معادن و احداث کارخانههای آبشیرینکن توانستهاند بخشی از این تهدید را کنترل کنند اما PwC تأکید دارد که این راهکارها برای کشورهایی که به دریا دسترسی ندارند، چندان کاربردی نیست.
در حال حاضر حدود ۲۵ درصد از تولید مس شیلی در معرض اختلال است. این رقم ممکن است در دهه آینده به ۷۵ درصد و تا سال ۲۰۵۰ به بیش از ۹۰ درصد برسد.