عرضه و قیمت آهن اسفنجی عامل بالا رفتن قیمت شمش شد؛
رکود تورمی شدید همراه با کاهش سرمایه گذاری و افزایش مالیات ها
شیوا نیک وظیفه – گذشته قیمت شمش تحت تاثیر مدیریت عرضه و کاهش آن افزایش یافت. مشکل عرضه و قیمت آهن اسفنجی عامل بالا رفتن قیمت است و بالا رفتن قیمت شمش و کاهش عرضه باعث افزایش قیمت میلگرد شد.
دو عامل متضاد در بازار ایران وجود دارند که به نقطه تلاقی خود نزدیک می شوند، عامل اول کشش قیمت در بازار شمش است، بازار ظرفیت کشش قیمت شمش بالای ۳۰ هزار تومان را ندارد طبعاً تختال ۳۵ هزارتومان، ورق ۴۵ و میلگرد ۳۵ هزارتومان سقف قیمت مورد انتظار بازار است.
عامل دیگر افزایش هزینه تولید است. گاز در بهمن ماه ۱۷۲ درصد نسبت به خرداد افزایش یافته هزینه حمل اخیرا ۲۵ درصد بالا رفته و صحبت افزایش دستمزد تا ۵۰ درصد هست، با توجه به آنکه افزایش قیمت در کل زنجیره صورت می گیرد اثر تکاثری دارد.
با گرم شدن هوا طبق فرمول وزارت نفت اگر قیمت گاز در دنیا کاهش یابد در ایران هم پایین می آید در نتیجه قیمت آهن اسفنجی کاهش خواهد یافت و عرضه شمش بالا می رود ولی این به معنای کاهش جدی قیمت شمش نیست چرا که هزینه حمل، دستمزد و برق پایین نخواهد آمد، ولی قیمت ورق و میلگرد در بازار با افزایش عرضه پایین می آید.
همه این تغییرات بسته به گرم شدن هوا و ثبات نرخ ارز است. نباید فراموش کرد که سکه تحویل خرداد با دلار ۱۱۰ هزارتومان ارزش گذاری شده با توجه به نرخ بهره سه درصد در ماه باید قیمت سکه را به گونه دیگری دید.
آنچه در اقتصاد ایران دیده میشود رکود تورمی شدید همراه با کاهش سرمایه گذاری و افزایش مالیات ها است.
به گزارش معدن نامه، در بازار بینالملل نیز بازار فولاد دنیا در حال تجربه شرایط جدید است، تحریم های امریکا روال قبلی را بهم زده است، قیمت فرو سیلیس تقریباً به کف خود رسیده، قراضه در روسیه در حال کاهش است ولی در ترکیه رو به افزایش، قیمت شمش در چین به کف خود رسیده ولی در امریکا رو به افزایش، ورق گرم و میلگرد در اروپا کاهش قیمت داشته و این روند تا یک ماه آینده ادامه خواهد یافت، مکزیک و کره جنوبی با تحریم های امریکا به جمع صادر کنندگان فولاد در دنیا اضافه شده اند.
در شرایط فعلی همه نگاه ها برای قیمت نفت به نشست بعدی اپک پلاس خیره شده ولی تاثیر گذاری این نهاد با توجه به افزایش تولید در آنگولا و آرژانتین و امریکا و فشار های سیاسی ترامپ برای سهم بیشتر از بازار هند و چین کمرنگ تر شده است.
سیاست دولت آمریکا نفت ارزان ولی فروش بیشتر است. در هر حال قیمت در بازار شمش به کف خود رسیده و به دامنه قیمت ۴۱۰-۴۳۰ دلار درب کارخانه در اکثر نقاط دنیا رسیده، با شرایط موجود امکان افت قیمت نیست ولی شرایط برای بالا رفتن قیمت هم مهیا نیست، دنیا نیاز به یک بازار جدید دارد. هند با سیاست های خود که متکی بر منافع ملی است این پتانسیل را ایجاد نمیکند. شاید تنها نقطه در آینده، خاورمیانه باشد. در هر حال فعلاً امیدی به تغییر قیمت در دو ماه آینده نیست.