معاون تکنولوژی، توسعه و اقتصاد دانشبنیان مس شهید باهنر عنوان کرد؛
پروسه از ذوب کاتد تا محصول نهایی، برگ برنده مس باهنر
آیلین سیروس: شرکت صنایع مس شهید باهنر اولین شرکت دانشبنیان در حوزه مس بوده و به گفته معاون تکنولوژی، توسعه و اقتصاد دانشبنیان این شرکت، برگ برنده این شرکت, پروسه از ذوب کاتد تا محصول نهایی است.
محمدجواد مقصودی در گفتگوی اختصاصی با معدن نامه با اشاره به فعالیت قریب به 40 ساله این شرکت گفت: گروه متخصصان مهندسی مواد شرکت مس شهید باهنر قریب به 40 سال است که بر روی آلیاژهای مس فعالیت داشته و در هیچ جای کشورمان بدین گونه، بهاندازه مس باهنر، دانش فنی در حوزه ریختهگری و شکل دادن آلیاژهای مختلف مس وجود ندارد؛ به همین دلیل ما قطعاتی که دارای پایه مس هستند را ریختهگری کرده و به مرحله تولید میرسانیم.
وی افزود: همچنین واحدی با عنوان واحد طراحی و ساخت، متشکل از مهندسان متخصص که سالهای سال است مشغول به تولید قطعاتی هستند که به دلیل تحریم نمیتوانستیم وارد کنیم و این متخصصان با مهندسی معکوس به تولید این قطعات پرداختهاند.
مقصودی با اشاره به حضور شرکت مس باهنر در نمایشگاه سیمکس سیرجان گفت: با توجه به اینکه در شرکت صنایع مس باهنر به دلیل تغییر استراتژی مدیریتی به سمتی رفتیم که این قطعات را در لیست محصولات قابلفروش برای دیگر صنایع قرار دهیم که شامل صنایع فولادی، فلزات غیر آهنی, سیمان و دیگر صنایع…است، در نمایشگاه سیمکس برای ارائه محصولات و تعامل با کارخانه جات دیگر حضور پیدا کردیم.
عضو هیئتمدیره مس باهنر در خصوص دلایل حرکت به سمت فروش محصولات تولیدی بیان کرد: با توجه به اینکه فروش اینگونه قطعات سختیهای خاص خود را ازجمله تناژ بالای محصولات دارد و باید بهصورت عمده به فروش رسد، این تغییر استراتژی باعث شد بتوانیم بر روی فروش این قطعات هم مانور دهیم؛ که امیدواریم این اقدام ما باعث شود بسیاری دیگر از صنایعی که این قطعات را باکیفیت پایین یا بدون دانش فنی وارد میکنند از محصولات و قطعات باکیفیت بالا و دارای دانش فنی مس شهید باهنر استفاده کنند.
وی در پاسخ به اینکه اقدام به شناسایی بازار هدف و محصولات موردنیاز بازار را کردهاید یا خیر گفت:
با توجه به اینکه این اقدام جدیدی است این اواخر طی جلساتی که با شرکتهای مختلف برگزار کردهایم به شناسایی بازار هدف پرداختهایم؛ بهعنوانمثال چندی پیش طی جلساتی که با بهترین قطعه سازان کرمان داشتیم، دریافتیم که گیربکسهای حلزونی در کشور تولید بالایی دارد و از طرفی ترکیه هم دارای بازار بسیار مطلوبی در این حوزه است و در این زمینه اقدام کردیم. همچنین با یک سری شرکتهای بازرگانی هم بهصورت انعقاد تفاهمنامه در تعامل هستیم.
محمدجواد مقصودی به تعامل با شستا اشاره کرد و گفت: خوشبختانه یکی از مدیران فعال و همافزای شستا (که شرکت تأمین اجتماعی و بالادستی ماست) بهتمامی هلدینگهای مرتبط که میتوانند از محصولات ما استفاده کنند در راستای تعامل با مس باهنر نامهای ارسال کرده و خوشبختانه با وجودیکه زمان زیادی از این اقدام نگذشته است تاکنون پیشرفت بسیار مطلوبی داشتهایم و امیدوار هستیم تا پایان سال درصد قابلتوجهی فروش این محصولات را در کارنامه خود داشته باشیم.
وی در پاسخ به اینکه چه میزان از صنایع کشور را پوشش خواهید داد گفت: با توجه به ارزشافزوده مطلوبی که در این حوزه وجود دارد، اگر بازار مناسبی به وجود بیاید به دلیل دانش کافی موجود در شرکت، بهسرعت میتوانیم با اضافه کردن دستگاههای تراش مدرن سهم قابلتوجهی از بازار را در اختیار داشته باشیم . به تولید انبوه قطعات مورد سفارش برسیم.
مقصودی در ادامه به روشهای ساخت قطعات مختلف اشاره کرد و گفت: روشهای ساخت میتواند از ریختهگری، نورد، فورج، تراشکاری تا رسیدن به قطعه نهایی باشد که ما تاکنون در مس باهنر محصولات نیمهتمام را تولید میکردیم: شامل خرید کاتد، روی و سایر عناصر آلیاژی و سپس در ریختهگری به نورد، کشش یا اکستروژن تبدیل به محصولی نیمهتمام میکردیم، که نهایی نبود و مشتریها در کارخانه خود آن را تبدیل به محصول نهایی میکردند؛ اما در این پروژه اخیر تبدیل به محصول نهایی ساز شدیم.
به گفته وی تاکنون در کشور، مجتمعی که دارای ریختهگری ، تکنولوژی نورد، اکستروژن، کشش و دستگاههای تولید سی آن سی خوب باشد نبوده و حتی در منطقه نیز نمیتوان یافت و برگ برنده مس باهنر، از ذوب کاتد تا محصول نهایی است؛ و با توجه به اینکه هر آلیاژی را نمیتوان ریختهگری کرد و هر آلیاژی قابلیت نورد یا اکستروژن را ندارد اما مس باهنر تقریباً بهصورت دانشبنیان ریختهگری انواع و اقسام آلیاژها را فراگرفته و به دانش آن دست پیداکرده است.
محمدجواد مقصودی در ادامه رمز موفقیت در این حوزه را خودباوری متخصصان مس باهنر دانسته و بیان کرد: به دلیل اینکه تکنولوژیهای ما وابسته به آلمان و ژاپن بود و به دلیل تحریم با ما قطع همکاری کرده بودند و از طرفی قطعه سازهای داخل هم هنوز به آن رشد و کیفیت نرسیده که بتوانند آن قطعات را تولید کنند بنابراین متخصصان آلیاژی ما توانستند این قطعات را تولید کنند که موجب صرفهجویی بسیاری در هزینههای ما شد.