مدير پروژه بازيابی آب گهرزمين:
پروژه بازيابی آب دوستدار محیط زیست و حافظ منابع آبی است
کیک خروجی کارخانه بازيابي آب، داراي رطوبتی حداکثر ۱۸ درصد و میزان بازیابی آب حدود ۸۰ درصد است که معادل ۳۰۰متر مکعب بر ساعت یا ۲/۱ میلیون متر مکعب بر سال است.
به گزارش پایگاه خبری معدننامه به نقل از روابط عمومي شرکت سنگ آهن گهرزمين، مهندس محسن رمضاني زاده، مدير پروژه بازيابي آب اين شرکت با اشاره به الزام اجراي این پروژه گفت: در شرکت گهرزمین به ازای سه خط کنسانتره، سالانه حدود ۲/۴ میلیون تن باطله و ۲/۶ میلیون متر مکعب آب به سد باطله منتقل می شود که با ماهیت روش های موجود (سد باطله) تنها ۰/۲۶ میلیون متر مکعب آن بازیابی خواهد شد. همچنین فضای مورد نیاز برای انباشت و مدیریت این باطله ها، سالانه حدود ۲/۱ میلیون متر مکعب پیش بینی می شود. سد جدید با ظرفیت ۷/۸ میلیون متر مکعب در حال احداث می باشد که برای کارکرد سه خط کنسانتره عمری معادل چهار سال خواهد داشت. از آنجایی که یکی از عمده هزینه های جاری در خطوط کنسانتره مصرف آب تازه می باشد، بنابراین مدیریت باطله های خروجی از کنسانتره تاثیر بسزایی در کاهش آب مورد نیاز و هزینههای تولید در خطوط کنسانتره خواهد داشت. با توجه به موارد مذکور و همچنين مخاطرات محیط زیستی، کمبود فضا در محدوده شرکت گهرزمین، مشکلات تامین آب تازه برای خطوط و نواقص فنی روش سد باطله، اجرای پروژه بازیابی آب ضروری می باشد.
وي اضافه کرد: خوشبختانه هم اکنون اين پروژه در مرحله شروع کارهای اجرایی و عملیاتی خود قرار دارد. هزینه پروژه در بخش ریالی حدود ۲۱۸ میلیارد تومان و در بخش ارزی حدود ۸/۵ میلیون یورو است و مدت زمان ساخت آن ۱۸ ماه خواهد بود. با توجه به اینکه کیک خروجی از این کارخانه، دارای رطوبتی حداکثر ۱۸ درصد و میزان بازیابی آب حدود ۸۰ درصد بوده که معادل ۳۰۰متر مکعب بر ساعت یا ۲/۱ میلیون متر مکعب بر سال است. همچنين نرخ بازدهي داخلي (IRR) این طرح برای یک دوره ۲۰ ساله ۳۵ درصد و ارزش خالص کنوني (NPV) آن حدود ۱۴۹۳ میلیارد تومان برآورد شده است.
مهندس رمضاني زاده با تاکيد بر تاثيرات زيست محيطي روش بازيابي آب گفت: با توجه به نبود ساختگاه طبیعی مناسب برای انباشت باطله به روش تر (سد باطله)، وجود تنش آبی در مناطق و استان های همجوار گهرزمین، هزینه های قابل توجه بهره برداری و بازچرخانی آب و نیز مشکلات ناشی از تراوش آب به معدن و تبعات اجتماعی انتقال آب در حوزه کشاورزی و آلایندگی های مرتبط، عملا روش انباشت تر، روش کارامدی نبوده و صرفا راه حل کوتاه مدت در فقدان روشی سیستمی جهت حل مشکل باطله است که می تواند در دراز مدت با مشکلات خاص از جمله هزینه های تامین آب، عملیات خاکی و تامین زمین کافی در کنار معضل انتقال باطله و نیز پایداری دیواره معدن ناشی از نشت آب همراه باشد.
روش بازیابی آب (فیلتراسیون) علاوه بر کاهش قابل توجه مشکلات مذکور، باعث کاهش هزینه مصرف آب میشود. علاوه بر کاهش قابل ملاحظه هزینه ها در دراز مدت، این روش به عنوان یک روش دوستدار محیط زیست و حافظ منابع آبی به شمار می آید و از این حيث، احداث آن ضروری و لازم الاجراست.
مدير پروژه بازيابي آب در پايان به ميزان اشتغال زايي در اين پروژه پرداخت و گفت: ميزان اشتغال مستقيم و غيرمستقيم در زمان اجراي اين پروژه به ترتيب ۷۰ و ۱۰۰ نفر خواهد بود.
–
–
–