مازاد عرضه شمش ناشی از ضعف تقاضای مقاطع
شیوا نیک وظیفه – هفته گذشته شمش بازار به نسبت با ثباتی داشت، با اینکه تقاضا در بورس کم بود ولی قیمت در بازار به کف خود رسیده است. بازار این کالا با مشکل تقاضا و کمبود پول همچنان دست و پا می زند، قیمت به حداقل خود رسیده است.
رکود همچنان بر بازار حاکم است، کارخانه های شمش از کمبود صادرات رنج میبرند، این در حالی است که خطر تحریم ترامپ باید صادرات را شدت بخشد، شمش با مازاد عرضه روبروست که ناشی از ضعف تقاضای مقاطع است. بازار ورق وضع ناهنجارتری دارد چون یک کالای صنعتی است، این هفته بازار با عرضه اسلب ارزان قیمت روبرو شد و احتمالاً این روند ادامه خواهد یافت، صنعت فولاد با افزایش قیمت تمام شده روبروست. فارغ از آب، برق، گاز هزینه تامین مالی هم بالا رفته، اکثر کارخانه ها به اوراق سکوک روی آوردهاند که نرخ آنها بیش از ۴۳ درصد است. شرایط به گونه ای است که تنها راه پوشش زیان افزایش نرخ ارز است. شاید با راه افتادن مبادله ارز در بازار ارز قیمت بازار آزاد کاهش یابد ولی به دلایل اقتصادی و تاریخی این نرخ به سمت نرخ بازار آزاد میل خواهد کرد. چنانچه صادرات بازتر شود قیمت ها تغییر خواهد کرد.
هفته گذشته بازار شاهد عرضه میلگرد اعتباری شش ماهه یک کارخانه بود. این روند، رکود محصول این کارخانه را شدت خواهد داد. در شرایط فعلی قیمت ۲۹-۳۰ هزارتومانی میلگرد با توجه به شمش ۲۶ هزار تومانی منطقی است همینطور ورق ۳۴-۳۵ هزارتومان با اسلب ۲۴ هزارتومانی همخوانی دارد. اگر در بورس اتفاقی بیفتد انعکاس آن در بازار سریع نیست چون بازار با رکود همراه است. فعلاً شرایط انتظار بر بازار حاکم است.
از طرف دیگر هزینه تولید در حال افزایش است. هفته قبل اعلام شد که فولادی ها باید مازاد گاز بر سهمیه خود را بر اساس سی درصد فوب خلیج فارس بخرند. در حالیکه قبل از آن ده درصد بیش از قیمت مصوب برای مازاد مصرف خود می پرداختند این در حالی است که تولید کننده ها با کمبود گاز مواجه هستند و همین مطلب تولید آنها را کاهش داده است. طبعاً با کاهش تولید قیمت تمام شده بالا می رود. دیگر هزینه های تولید هم افزایش یافته است بنابراین تولیدکننده ایرانی از یک طرف با افزایش قیمت تمام شده روبروست از طرف دیگر کاهش تولید و مهمتر از آن افت فروش، این در حالی است که تهاجم چینی ها به بازارهای خاور دور ، صادرات را تحت فشار قرار داده است.
برآیند همه این عوامل افزایش قیمت و کاهش عرضه می باشد. تنش های سیاسی نیز انگیزه احتیاطی را تقویت کرده و تقاضا را به حداقل خود رسانده است. در این شرایط بازار فولاد به یک محرک نیاز دارد در حالی که یکی از مهمترین هدف های تحریم تعریف شده از طرف تیم ترامپ صادرات فولاد ایران است. سال قبل هم همین روند بود ولی عوامل خارجی کمتر در آن دخالت داشتند و نتیجه آن را در سه ماه پایانی سال تجربه کردیم.
بازار جهانی نیز در هفته کذشته با افت محدود قیمت شمش و قراضه روبروست این امر در این زمان از سال بعید است علت آن رکود جهانی و رقابت چین در صحنه بین المللی است، به نظر نمیرسد این شرایط تا دو ماه دیگر تغییر جدی کند، فعلاً دنیا درگیر جنگ خاورمیانه است.