سرنوشت فولاد ازنا در هالهای از ابهام/احتمال تملک طرح توسط بانک
در حالی سرنوشت فولاد ازنا به دلیل مشکلات حقوقی همچنان در هالهای از ابهام به سر میبرد که مسئولان از احتمال تملک این طرح صنعتی توسط یک بانک خبر میدهند.
به گزارش پایگاه خبری معدننامه، طرحهای صنعتی نیمهتمام در لرستان، یکی از معضلات موجود در حوزه اقتصاد و اشتغال این استان محسوب میشود؛ طرحها و پروژههایی که با گذشت سالها، همچنان در چند قدمی افتتاح متوقف ماندهاند.
فعال شدن کارخانه فولاد ازنا، یکی از مطالبات مردم شهرستان ازنا به شمار میآید که بیشتر از ۱۹ سال وعدههای بسیاری برای آن داده شده است. مجوز اولیه کارخانه فولاد ازنا سال 1381 صادر و فعالیت رسمی برای احداث این کارخانه از سال 1384 آغاز شد. این واحد صنعتی که یکی از مهمترین پروژههای استان لرستان در این حوزه محسوب میشود، مقرر شده بود با ظرفیت تولید سالیانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن ورق در فاز اول و سالیانه ۷۰۰ هزار تن فولاد در فاز دوم وارد چرخه فعالیت شود.
این پروژه صنعتی از آن جهت برای استان لرستان ارزشمند است که بهرهبرداری از آن میتواند به طور مستقیم، یک هزار و ۵۰۰ شغل ایجاد کند که این رقم جدا از اشتغال غیر مستقیم این واحد صنعتی است.
از سوی دیگر، مجتمع فولاد ازنا در صورت بهرهبرداری کامل میتواند از خروج سالیانه میلیونها دلار ارز از کشور جلوگیری کند و به این لحاظ نیز از مهمترین واحدهای صنعتی کشور محسوب میشود و با این حال همچنان وضعیت آن در هالهای از ابهام قرار دارد.
بهمن جعفری، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه مجتمع فولاد ازنا در فاز اول، ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، بیان کرد: این طرح بزرگترین طرح صنعتی استان محسوب میشود که البنه این در صورتی است که اقدامات لازم برای راهاندازی آن انجام شود.
وی در ادامه با بیان اینکه هماکنون مالک این مجموعه در مراجع قضایی، برخی مشکلات حقوقی دارد که با مجتمع فولاد ازنا مرتبط نیست، عنوان کرد: این معضلات حقوقی شامل تامین ارز و سایر سرمایهگذاریهایی که در کشور داشته است، میشود.
جعفری با بیان اینکه متناسب با مصوبهای که در سفر رئیس جمهور به استان در نظر گرفته شده است، دو موضوع در رابطه با این مجموعه مطرح شده میشود، افزود: تمدید دوران مشارکت این مجموعه، یکی از مسائل مطرح شده در این رابطه است. چراکه مجتمع فولاد ازنا، نزدیک به ۱۶۳ میلیون دلار تسهیلات ارزی با عاملیت بانک صنعت و معدن دریافت کرده و هنوز در دوران مشارکت است.
وی تصریح کرد: یک بار در سال ۱۳۹۰ در هیئت وزیران، دوران مشارکت این مجموعه تمدید شده است اما با توجه به اینکه این دوران مشارکت به اتمام رسید، مقرر شده است که به استناد مصوبه سفر رئیس جمهور، دوباره در شورای اقتصاد مطرح و نسبت به تمدید دوران مشارکت آن اقدام شود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با تاکید بر اینکه با توجه به شرایط حقوقی که پیش آمده است، مالک این مجموعه یکی از ابربدهکاران بانکی محسوب میشود، اذعان کرد: در سنوات گذشته، چندین بار شرکتهای بزرگ فولادی کشور مانند فولاد مبارکه هم به این طرح ورود پیدا کردهاند اما مالک اقدام به واگذاری این مجموعه نکرده است.
جعفری اضافه کرد: در نهایت با توجه به بازدیدی که مدیرعامل بانک صنعت و معدن و اعضای هیئت مدیره بانک از این مجموعه داشتند، مقرر شد که آخرین وضعیت این طرح را بررسی کنند و در صورتی که امیدوار به ادامه کار باشند و توسط مالک تعیین تکلیف شود، ادامه کار را انجام دهند. در غیر این صورت، نسبت به تملک آن اقدام خواهند کرد.
این سخنان در حالی مطرح میشود که حجتالاسلام علی سپهوند، امام جمعه ازنا، ضمن انتقاد از تعیین تکلیف نشدن این مجموعه صنعتی، اظهار کرد: از رئیس کل دادگستری استان انتظار داریم با رایزنی با قوه قضاییه، طرح فولاد ازنا را از بلاتکلیفی خارج کند. مطلوب نیست سرمایههایی که در این پروژه به کار رفته است، همچنان بلاتکلیف و تعطیل باشد. انتظار میرود با طی مراحل قانونی، مشکل مجتمع فولاد ازنا از هر نظر مرتفع شود.
پیش از این، حسین گودرزی، نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی، با رونمایی از وعدهای جدید، خبر از آغاز به کار این طرح صنعتی در دهه فجر سال ۱۴۰۱ داد.
وی در جریان بازدید خود از این پروژه صنعتی، مطرح کرد: حدود دو سال است که از اولین بازدید از این مجموعه میگذرد. حدود ۷۰ تا ۸۰ نفر نیروی جوان ازنایی در این کارخانه کار میکنند و بدون حضور نیروهای خارجی در حال راهاندازی شرکت هستند.
نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نیاز شهرستان به تکمیل این پروژه صنعتی، خطاب به کارگران این پروژه، عنوان کرد: برای رفع مشکلات کنار شما هستیم و یک برنامه زمانبندی با مسئولان پروژه داریم که دهه فجر امسال، خط تولید این پروژه شروع به کار کند.
همچنین فرهاد زیویار، استاندار لرستان از عقبگرد این پروژه به ابتدای راه خبر داد و گفت: این طرح صنعتی با مشکلات حقوقی مواجه شده است.
بر اساس گزارشی از مهر، وی یادآور شد: فولاد ازنا آماده واگذاری شده است اما به جهت مشکلات حقوقی به همان نقطه اول برگشتهایم. بر همین اساس نمیتوان اظهار کرد که در این رابطه خوشبینی وجود دارد اما به هر حال از ابزارها و امکانات خود برای راهاندازی آنها استفاده میکنیم.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.