رونق پایین دستیها در گرو تامین خوراک
در طرح جامع فولاد روی صنایع بالادستی و پایین دستی مطالعهای نشده است و باید توجه به این صنایع در استراتژی توسعه صنعتی دیده شود؛ به عبارتی سازمان صمت باید دربخش صنایع کوچک و متوسط به صنایع پایین دستی فولاد نیز توجه و استراتژی برای این صنایع تعریف کند.
به گزارش پایگاه خبری معدننامه، محمد ابکا در ادامه تصریح میکند: برای صنایع پایین دستی فولاد در گام اول باید سیاستگذاری شود و سپس واحدهای بزرگ فولادی روی صنایع پایین دستی نیز سرمایهگذاری کنند.
ابکا ادامه میدهد: الان شرایط بهگونهای است که فولادسازان بزرگ به صورت داوطلبانه شرکتهای اقماری تأسیس کردهاند و صنایع پاییندستی در این شرکتهای اقماری فعالیت دارند؛ ولی استراتژی در این خصوص تعریف نشده است.
مجری طرح جامع فولاد خاطرنشان میکند: برای تدوین استراتژی صنعتی باید آمایش سرزمینی انجام و اهداف روشن شود. در این بین عدهای به صورت داوطلبانه میتوانندبه دنبال اهداف بروند یا اینکه استراتژی برایشان تعریف شود و حکم وظیفه داشته باشند.
ابکا بیان میکند: فولاد مبارکه اصفهان یکسری شرکتهای اقماری دارد که در صنایع پاییندستی فعالیت میکنند. فولاد مبارکه این شرکتها را تأسیس میکند و بهطور معمول عمده سهامدارانش را کارکنان فولادمبارکه انتخاب میکند.
مجری طرح جامع فولاد خاطرنشان میکند: شرکت ذوبآهن اصفهان روی توسعه صنایع پاییندستی کار نمیکند؛ ولی فولاد خوزستان نیز یکسری شرکتهای اقماری دارد که با پاییندستی تعامل دارد.
وی میافزاید: فولاد خراسان نیز در راستای توسعه صنایع پاییندستی اقدامی انجام نداده و قطب فولاد در کرمان، اصفهان و خوزستان است.
رونق پاییندستیها درگرو تأمین خوراک
در ایــن بین به بــاور رئــیــس انــجـــمن تولیدکنندگان فولاد کشورنیز همزمان با توسعه صنایع فولادی، صنایع پاییندستی نیز توسعه پیدا خواهند کرد؛ چون فولاد خــوراک صــنایع پاییــندســـتی اســت. بهرام سبحانی میگوید: توسعه صنایع پاییندستی باید توسط بخش خصوصی اتفاق بیفتد؛ صنایع پاییندستی مانند لوازم خانگی، سازههای فلزی، لوله و پروفیل، نفت و پتروشیمی طرحهای توسعهای دارند؛ ولی درمجموع افزایش تولید فولاد بهصورت خودکار منجر به توسعه صنایع پاییندستی نیز خواهد شد.
فولاد زیر فشار تصمیمگیریها
«هراندازه چشمه از بالادست خشک شود صنایع پاییندستی نیز متضرر میشوند؛ چون مجبور میشوند واردات انجام دهند و این عواقب سنگینی برای توسعه صنایع پاییندست فولاد خواهد داشت.» این را عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد به اصفهانزیبا میگوید.
رضا شهرستانی معتقد است: فولاد صنعتی است که در شرایط کمبود برق و گاز و با وجود فشار تحریمها توانسته توسعه یابد و سودآور باشد؛ ولی در کمال تأسف قیمتگذاری دستوری و وضع عوارض ظالمانه روی فولاد سیگنالهای مناسبی برای این صنعت ندارد و به تبع وقتی صنایع فولادی با مشکل مواجه شوند صنایع وابسته نیز دچار مشکل خواهند شد.
شهرستانی ادامه میدهد: برخی مسئولان از واردات فولاد در ازای صادرات توربین و قطعات خودرو به روسیه خبر دادهاند؛ در شرایطی که در کشور با مازاد تولید فولاد مواجه هستیم و سال گذشته 11میلیون صادرات فولاد داشتهایم چنین صحبتهایی عاقبت خوبی برای صنعت فولاد ندارد.
عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد عنوان میکند: برای دستیابی به 55 میلیون تن فولاد در طرح جامع فولاد اختلافاتی وجود داشت، در حلقههای زنجیره تولید فولاد در بخش سنگ آهن، کنسانتره و آهن اسفنجی با کمبود تولید و در بخش گندله با مازاد تولید مواجه هستیم.
او بیــان میکــند: شــرکــتهــایــی که سرمایهگذاری کردهاند و مجوز تولید دارند، برای افزایش تولید آهن اسفنجی برنامههای توسعهای دارند؛ ولی در بخش سنگ آهن و کنسانتره با کمبود تولید مواجه خواهیم شد. دلیلش هم این است که دولتیها در بخش زیرساختهای جادهای، ریلی و بنادر سرمایهگذاری نکردهاند. برای تأمین سنگآهن موردنیاز یاباید اکتشافات معدنی توسعه یابد یا اینکه سنگآهن را از افغانستان و از طریق آبهای آزاد وارد کنیم.
.
.
.
.
.
.