سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت مطرح کرد:
در ورق فولادی نسخه ای به غیر از شمش نیاز است/ به زودی بستری برای تامین کالای مورد نیاز واحدهای تولیدکننده کوچک که توانایی حضور در بورس ندارند، ایجاد خواهد شد
شیوا نیک وظیفه سعدمحمدی در اولین نشست خبری با جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه به برخی تصمیمات معاونت معدنی اشاره کرد و در ادامه سوالات خبرنگاران حوزه معدن و صنایع معدنی را پاسخ داد. سعدمحمدی اظهار داشت: تمام محدودههای بلوکهشده را شناسایی کردیم و آمار تکتک محدودهها به تفکیک هر استان کاملا مشخص است […]
شیوا نیک وظیفه
سعدمحمدی در اولین نشست خبری با جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه به برخی تصمیمات معاونت معدنی اشاره کرد و در ادامه سوالات خبرنگاران حوزه معدن و صنایع معدنی را پاسخ داد.
سعدمحمدی اظهار داشت: تمام محدودههای بلوکهشده را شناسایی کردیم و آمار تکتک محدودهها به تفکیک هر استان کاملا مشخص است در مرحله اول هیچکدام از محدودههایی که مربوط به افراد است و مشکلات منابع طبیعی و … دارند اولویت ما نیست اما مابقی در چارچوب این طرح به عموم عرضه میشود و از طریق برگزاری مزایده، بخش معدن یک گام مهم در مسیر توسعه خواهد داشت. هماهنگی لازم بین تمام استانها انجام شده است و در نیمه فروردینماه سال آینده جلسهای با نمایندگان استان ها برگزار و کار مزایده پهنههای معدنی بلوکهشده انجام میشود. به دلیل مشکلات احتمالی ناشی از ثبتنامهای اینترنتی، برگزاری مزایده را جایگزین کردیم و قرار بر این بود که این برنامه تا پیش از آغاز سال نو انجام شود. این برنامه برای تمام استانهای کشور و بهصورت سراسری بود و به این دلیل که نماینده مجلس در شورای معادن استانها حضور دارند، به خاطر مشغلههای نمایندگان مجلس برای تصویب بودجه سال 1400، اجرای این برنامه به نیمه دوم فروردین ماه موکول شد. جلسه عمومی با هماهنگی سازمان معادن استانها و نمایندگان مجلس حاضر در شورای معادن استانها برگزار و در رابطه با فعالسازی و پویایی معادن تصمیمهای لازم گرفته خواهد شد. در واقع معدن یکی از موضوعاتی است که میتواند به محرومیتزدایی در کشور کمک کند.
سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: اجرای چنین برنامهای خوب است؛ چراکه پهنهها و معادنی که با مشکل روبهرو بودند نیز وارد کار میشوند و هر فردی که خواهان سرمایهگذاری باشد میتواند اقدام کند. این موضوع تعدیل قیمتها را نیز در پی خواهد داشت و از طرفی مناطق بلوکهشده یک و سه نیز موردتوجه خواهند گرفت و در مزایده ارائه خواهند شد.
وی افزود: ماشینآلاتی در گمرک داریم که ثبت سفارشات قدیمی دارند و ارز را خود واردکننده تأمین کرده و ساخت داخل ندارد که این موارد بهزودی مجوز ترخیص خواهند گرفت.
سعدمحمدی خاطرنشان شد: ما در برنامه چهارساله بعدی تولید ۵۵ میلیون تن فولاد را در برنامه داریم و باید افزایش استخراج و اکتشاف و تولید انجام شود که نیاز به تجهیزات دارد این امر با برنامهریزی برای تأمین تجهیزات و ابزار امکانپذیر است. امسال حدود ۳۱ میلیون تن فولاد تولید میشود و قرار است تا چهار سال دیگر این میزان به ۵۵ میلیون تن میرسد، لذا ۱۰۰ میلیون تن تولید فعلی سنگآهن باید به ۱۶۰ میلیون تن افزایش یابد. برای این میزان تولید نیازمند آموزش مستمر، سرمایهگذاری در اکتشاف، تغییر نگرش و مدلینگ هستیم. ذخایر سنگآهن ایران در حال حاضر بهصورت خوشبینانه، کفاف تولید ۲۰ سال را میدهد. این در حالی است که ذخایر سنگآهن دنیا، کفاف تولید فولاد در دنیا برای ۷۵ سال را میدهد و مشخص است که ما در حوزه اکتشاف از دنیا عقب هستیم.
سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت ابراز کرد: در حال حاضر 6 هزار و 259 پروانه معدنی فعال و سه هزار و 990 معدن غیرفعال نیز داریم و تعداد مجوزهای برداشت یک هزار و 97 بوده است. قابلذکر است که تا پایان شهریورماه سال جاری حدود 309 پروانه جدید صادرشده و حدود دو هزار و 348 معدن متروکه بلامعارض در کشور وجود دارد که با بررسی آنها نیز سعی بر فعال کردن این نوع معادن را داریم. بهطور کلی امیدوار هستیم با تمام این اوصاف تا پایان سال شرایط افزایش تولید را داشته باشیم که این موضوع نیاز به سیاستگذاری درست و تغییر الگو دارد تا بتوانیم به رشد و پویایی در حوزه معدن دستیابیم.
سعدمحمدی افزود: در حوزه فولاد امسال به ۲۱ میلیون تن بلوم و بیلت میرسیم درحالی که مصرف ما ۱۲ میلیون تن برآورد شده در نتیجه نیازمند صادرات هستیم. ۵ میلیون تن از این شمش توسط بنگاههای کوچک و القاییها تولید میشود که به لحاظ کیفی موضوعاتی در مورد آنها مطرح است. در ورق نسخهای به غیر از شمش نیاز است. میزان تولید ورق ۱۱ میلیون تن است درحالیکه میزان مصرف با توجه به تقاضا بیشتر از این میزان است؛ بنابراین در تأمین تقاضا، تامین تقاضای زیر ۵ میلیمتر بیشتر از سایر ورقهاست و در این بخش دچار مشکل میشویم.
سعد محمدی توجه و ارزیابی دقیق بخشهای مختلف بازار را در تدوین دستورالعملها ضروری دانست و خواستار رفع مغایرتها در شیوهنامههای مختلف در راستای حمایت از حقوق تولیدکننده و مصرفکننده شد و لازمه این کار را برگزاری جلسات هماندیشی با همه بخش عنوان کرد.
معاون وزیر اضافه کرد: از سال ۱۳۴۰ تا به امروز حدود ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار متر اکتشاف سیستماتیک انجامشده که در مقایسه با کشور استرالیا میتوان گفت سرمایهگذاری مطلوب در این رابطه صورت نگرفته و نیازمند برنامه مدون است.
وی تأکید کرد: در دانشگاههای دنیا بخش ایمنی در تمام دنیا یک درس اجباری محسوب میشود اما در کشور ما این درس یک واحدی اختیاری بوده، درحالیکه موضوع ایمنی در معادن از اهمیت جدی برخوردار است و به تغییر نگرش نیاز دارد، بهطور کلی تمام بخشهای معدن به تغییر الگو و تفکر نیاز دارد. در رابطه با ماشینآلات باید گفت که شرکت مس در حال خرید و وارد کردن ۱۵ دستگاه است که یک حرکت خوب محسوب میشود. خرید تجهیزات امکانپذیر است اما چه مسیری طی شود نیز مهم است.
سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص تامین فولاد موردنیاز در بازار تصریح کرد: برای جلوگیری از ایجاد رانت در بازار، با بررسیهای انجام شده باید شرایط بهگونهای باشد که تنها برای واحدهایی که تولید دارند تامین ماده اولیه انجام شود و بهزودی بستری برای تامین کالای موردنیاز واحدهای تولیدکننده کوچک که توانایی حضور در بورس را ندارند، ایجاد خواهد شد.
سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت معدن و تجارت در پایان با تاکید بر استفاده از ظرفیت انجمنها و بخش خصوصی در حوزه تولید، رصد و توزیع، تصریح کرد: ظرفیت ارزشافزوده در حوزه معدن تا ۸۰۰ برابر برآورد شده است که برای استفاده از آن نیازمند برنامهریزی و طراحی دقیق هستیم و استفاده از خرد جمعی در راستای منافع ملی و نظام در دستور کار قرار دارد. باید به انجمنهایی همچون انجمن مس، فولاد، سرب و روی و … بیش از پیش توجه کنیم. تعداد فعالان حوزه زیاد است و رسیدگی به مشکلات آنها به صورت فردبهفرد غیرقابل ممکن است. اگر فعالان هر بخش دغدغهها را از کانال انجمنهای تخصصی خود تجمیع کرده و به ما منتقل کنند امکان رسیدگی بیشتری خواهد بود.