معدن نامه تحلیل می کند؛
روند نزولی قیمت میلگرد با ضعف تقاضا/ ثبات در قیمت شمش
شیوا نیک وظیفه – هفته گذشته قیمت شمش ثابت بود، تقاضای ضعیف مقاطع باعث افت درخواست ها بود و یک عرضه سنگین همراه با تاخیر تحویل بعضی کارخانه ها به کاهش تقاضا دامن زد.
به طور کلی تقاضای ضعیف روند قیمت میلگرد را نزولی کرد. قیمت در بازار مقاطع و شمش ثابت مانده و تقاضای مقاطع هم راکد است، دو هفته است که تولیدکنندگان بزرگ شمش تلاش میکنند بازرگان ها به بورس باز گردند ولی مدیران بورس بین تولیدکنندگان شمش و نورد کارها بلاتکلیف مانده اند.
اگر بازرگان ها امکان خرید شمش را داشته باشند، تولید قراردادی بسیاری از نوردکارها دنبال می شود، رقابت عرضه شمش هم اجازه بالا رفتن قیمت در بازار را نمی دهد، در حالیکه شمش در بورس بالا خواهد رفت بخصوص عرضه های اعتباری به کمک تولید کنندگان شمش می آید. صادرات شمش ۳۶ درصد و اسلب ۱۶ درصد کاهش یافته، دولت با محدودیت در بورس به مشکل این بخش فشار می آورد. تجربه نشان داده هر زمان صادرات نزولی بوده قیمت در بورس بالا رفته است.
نرخ ارز، در روزهای اخیر بالا رفته بخشی از آن مربوط به مسائل ناشی از آمدن ترامپ است ولی بخش دیگری مربوط به سیاست های دولت است که با پیگیری سیاست جدید اجازه ورود سرمایه را به آسانی نمی دهد. روزهای پیش رو برای فولاد مهم است چرا که وزیر صمت در هیئت دولت پیگیر مشکل فولادی هاست.
در هفته دوم دی ماه نیز قیمت شمش ابتدای هفته تحت تاثیر افزایش تقاضا در بورس افزایش یافت ولی بازار بعد از افزایش قیمت به رکود رفت و قیمت میلگرد روند ثابتی داشت، مشکل عرضه هر روز جدی تر می شود ولی تقاضا واکنش نشان نمیدهد.
در میانه دی ماه شاهد بودیم قیمتها در بورس به سقف خود رسید شمش در پایه ۴۱۵ دلار درب کارخانه به ۲۷ هزار تومان پایه و میلگرد ۳۱ هزارتومان پایه می رسید که با قیمت بازار فاصله زیادی ندارد ورق هم از این قاعده جدا نیست، در نهایت قیمت ها در بازار به کف خود رسیده در حالیکه بازار در رکود است و تقاضایی هم نیست ولی امکان کاهش قیمت برای تولید کننده هم نمی باشد.
تولید نیازمند ثبات نه افزایش یا کاهش!
بر اساس این گزارش آنچه باعث احتمال افزایش قیمت است دو عامل است در راس آن مشکل تامین سرمایه در گردش که در پایان سال تشدید می شود در نتیجه تولید و عرضه کاهش می یابد و دیگری مساله افزایش هزینه هاست که بازهم قیمت را بالا میبرد.
رکود تقاضا باعث کاهش حجم تولید و جابجایی نقطه سربسر می شود که آنهم قیمت تمام شده را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در این میان کاهش نرخ ارز به معنای شوک به تولیدکنندگان شمش و صادرات است. آنچه تولید نیاز دارد ثبات است نه افزایش یا کاهش.
نقش تعیین کننده را برای تداوم تولید امروز بانک ها بازی میکنند. چنانچه اعتبارات محدود تر شود مشکلات تولید پیچیده تر می شود.
در بازار جهانی نیز قیمت شمش و قراضه با افت محدود روبرو بود ولی قیمت ها به کف خود رسیده بازار جهانی در انتظار برنامه چین است که به علت مشکل تقاضا تولید را کاهش داده است. تعطیلات چین نزدیک است بنابراین امید به بهبود تقاضا تا پس از تعطیلات چین بیهوده است.
البته هفته پیش از آن نیز بازار جهانی در تعطیلات سال نو به سر میبرد، طبعاً قیمت ها ساکن ماند، تحرکات در سوریه و بحث صلح در غزه نوید افزایش تقاضا در نیمه دوم سال را می دهد البته اگر تمام فاکتورهای سیاسی بر همین روال بماند، نباید اثر ترامپ را ندیده گرفت، چرا که با احتمال صلح در اوکراین خیلی از فاکتورهای موجود به هم خواهد ریخت، درون گرایی ایران همراه با برون گرایی اعراب و ترکیه نقش جدیدی خواهد زد آنچه مهم است اتمام جنگ در خاورمیانه نیست بلکه پیش بینی چالشهای بعدی است.