آنچه در آيين افتتاح معاملات آتی مس و معاملات گواهی سپرده مس و میلگرد در بورس کالای ایران گذشت
شیوا نیک وظیفه- امروز ۲۹ آذر ماه آيين افتتاح معاملات آتی مس و معاملات گواهی سپرده مس و میلگرد در بورس کالای ایران با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس سازمان بورس و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار: گواهی سپرده کالایی از دغدغه عرضهکنندگان در بورس کاست
عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در آئین افتتاح معاملات آتی مس و معاملات گواهی سپرده مس و میلگرد در بورس کالای ایران عنوان کرد: یکی از رسالتهای تجربه بورس کالا، اوراق بهادارسازی محصولات و تبدیل معاملات فیزیکی به معاملات اوراق بهادار است که برای نیل به این هدف ابزارهای مختلفی وجود دارد و در افتتاحیه امروز شاهد اجرایی شدن برخی از این ابزارها هستیم.
وی یکی از مشکلات اصلی برای عرضه محصولات در بورس کالا را قیمتگذاری دستوری دانست و اضافه کرد: یکی از مزیتهای استفاده از بورس کالا شفافیت است که پیگیری کالا از مبدا تا مقصد را میسر می کند.
عشقی خاطرنشان کرد: اکثریت محصولات در شرایط رقابتی در بورس کالا مورد معامله قرار می گیرند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به این موضوع که ضمانت عرضهکنندگان در بورس به یک دغدغه بزرگ تبدیل شده بود، تلاش شد با گواهی سپرده کالایی این مشکل رفع گردد. به واسطه معاملات گواهی سپرده امکان خرید خرد برای مصرفکنندگان به ویژه در حوزه میلگرد فراهم خواهد شد. هرچند که موانع و مشکلات زیادی در راه اندازی معاملات اوراق بهادار محصولات صنعتی وجود داشت ولی با تلاش مسئولان رفع شد و امروز شاهد راه اندازی معاملات آتی مس هستیم.
عشقی با اشاره به اینکه شرایط اقتصادی کشور به گونهای است که در داراییهای فیزیکی حساسیتهایی وجود دارد، گفت: انجام معاملاتی کنونی بورس کالا به گونهای است که شرکتهای تولیدکننده بتوانند به مواد و محصولات دست پیدا کنند و در کنار آن شرکتها نیز قادر به فروش محصولات خود با قیمت منصفانه باشند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: با توجه به اینکه ابزارهای جدید برای معاملات مس تعریف شده است قطعا معاملات این حوزه با قدرت پیش خواهد رفت. ما همچنین آمادگی داریم در مورد سایر کالاهای صنعتی نیز ابزارهای جدید اعمال نماییم.
عشقی اعلام کرد: یکی از اقداماتی که در بورس کالا انجام شد اما در ابتدای کار خود با چالشهای زیادی مواجه بود، عرضه سیمان در این بازار بود که در ابتدای فعالیت خود با قطعی برق و گاز صنایع روبهرو شد. با وجود برخی از مشکلات جزیی در این مسیر، اما معاملات روان و خوبی را در حوزه سیمان داشتیم و دسترسی همه افراد برای خرید این کالا ایجاد شد. با عرضه سیمان در بورس کالا، انحصار از محصول سیمان برداشته شد و بورس کالا توانست با عرضه مناسب معاملات را انجام دهد.
رییس سازمان بورس ابراز امیدواری کرد که بورس کالا با روند رو به رشدی که دارد، فعالیت خود را ادامه خواهد داد و افزود: در سازمان بورس این توانایی را داریم تا درباره ابزارهای جدید تصمیمگیری کنیم و اصلاحات لازم را برای تطابق مقررات با شرایط بازارهای مختلف انجام دهیم. همچنین باید کمک کنیم تا شرکتها به راحتی به مواد اولیه دسترسی پیدا کنند و فروشندگانی که شرکتهای بزرگی هستند با قیمتهای رقابتی و منصفانه محصولات خود را به فروش برسانند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: ظرفیت بازار سرمایه مبنای تحول در بودجه سال 1401
پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این افتتاحیه عنوان کرد: دولت جدید و وزارت صمت به بازار سرمایه و بالاخص بورس کالا، نگاه مثبتی دارد و خوشبختانه همه ارکان برای همگرایی دیدگاهها، در تلاش هستند و همچنین در کمیسیون اقتصادی مجلس رویکرد مثبتی نسبت به بورس کالا وجود دارد. موضوعی که امروز برای ما قابل اهمیت است، این است که چالشها در فعالیت بازار سرمایه را پیگیری کنیم. بازار سرمایه از قیمت گذاری دستوری رنج میبرد.
پورابراهیمی گفت: یک تصمیم انتزاعی کوچک در دولت میتواند دهها برابر به جامعه و تولیدکنندگان خسارت وارد نماید که یکی از این تصمیمات قیمتگذاری دستوری بوده است.
وی خاطرنشان کرد: فاطمی امین وزیر صمت، اولین وزیری است که در دولت سیزدهم در بورس حضور پیدا کرده است و این حضور، پیامی برای دستگاههای اجرایی کشور است. اقدامات ایشان در قبال بازار سرمایه باعث حضورشان در این جلسه شده است. اقدامات وزیر صمت درحوزه بازنگری قیمت گذاری دستوری به خصوص در خودرو قابل تقدیر است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: تجارت خارجی پیشانی همه اقدامات کشور است و خواستار توجه ويژه وزارت صمت به تجارت هستیم حتی در صورت لزوم قرارگاه تجارت خارجی در وزارت صمت شکل گیرد.
پورابراهیمی عنوان کرد: وزیر اقتصاد ده مصوبه در رابطه با بورس اعلام کرد که یکی از پیشنهادات ما در این راستا، استفاده از بازار سرمایه برای بهبود اقتصاد کشور بود. ما در حال حاضر در کشور ظرفیت معدنی غیر فعال بالایی داریم به طوریکه ۹۰ درصد ذخایر معدنی ما شناسایی نشده یا غیر فعال است برای حل مشکلات این چنینی به راحتی میتوان از بازار سرمایه تامین مالی کرد. شرکتها و عرضههای اولیه میتواند بازار را بزرگ کند. راهی به جز اتخاذ تصمیمات عقلانی و علمی برای اقتصاد کشور نداریم و از وزیران مربوطه درخواست دارم این امر را سرلوحه تصمیمات قرار دهند.
وی اظهار داشت: جفای وزیر قبلی نیرو به صنایع معدنی به دلیل قطعی برق قابل بخشش نیست چراکه تصمیمات وزیر قبلی خسارت زیادی به تولیدکنندگان وارد کرد. باید صنعت برق حرکت کند، چون مانع حرکت صنعت شده است و مولد سازی که بیان میشود کافی نیست که یکی از راه های آن استفاده از دارایی دولت به صورت اوراق بهادار است که مولد سازی اموال دولت برای افزایش شفافیت باید از طریق بازار سرمایه صورت گیرد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: ظرفیت بازار سرمایه میتواند مبنای تحول در بودجه سال 1401 باشد.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.