معاملات شمش به کمترین سطح پنج هفته اخیر رسید
کمبود گاز؛ بلای جان فولادی ها
بررسی تالار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد حجم معاملات شمش در هفته چهارم دیماه بعد از پنجهفته به کمترین سطح خود رسید و عملا ۵۷ درصد از شمشهای عرضه شده به فروش رسیدند که این موضوع ناشی از افزایش قیمت این محصول میانی تحتتاثیر دورخیز آهن اسفنجی برای ورود به کانال ۱۶ هزار تومان رقم خورده است.
به گزارش پایگاه خبری معدن نامه، افزایش نرخ ارز در بازار و محدودیت انرژی در پی برودت هوا از جمله مولفههای اصلی رشد قیمت محصولات زنجیره فولاد به حساب میآید که در ادامه ضعف تقاضا برای محصولات نهایی بخش فولاد موجب شده است تا همچنان رکود بر این بازار حاکم باشد.
محدودیت و قطعی گاز و برق طی ماههای گذشته خسارتهای جدی به واحدهای فولادی بزرگ و کوچک وارد کرده است و از اینرو برخی از واحدهای تولیدی برای جبران میزان خسارتهای واردشده درصدد تغییر برنامههای عرضه محصولات خود در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران هستند و قصد بازنگری در تغییر پرمیومها را هم دارند.
میزان تقاضا برای ورق فولادی بسیار محدود است؛ از اینرو میتوان گفت پیشبینی میشود شرکتهای بزرگ تولیدکننده ورق برنامههای ذکرشده را در دستور کار خود قرار دهند. در این بین، صنایع پاییندستی قدرت تحمل چنین تغییراتی را در کوتاهمدت ندارند و سیاستهای نامبرده برای این صنایع پاسخگو نیست و در حال حاضر به دلیل ضعف تقاضا در بازار، رکود بر بخش فولاد سایه انداخته است.
خریدهای اعتباری؛ ناجی بخش فولاد
بررسیها نشان میدهد تقاضا برای شمش فولادی روند نزولی دارد و در هفته چهارم دیماه میزان تقاضا برای این محصول میانی به کمترین سطح پنجهفته اخیر رسید؛ این در حالی است که قیمت شمش با توجه به نوسانات نرخ ارز با تغییر قابل توجهی همراه نبود. طی دو هفته اخیر، واحدهای تولیدی بزرگ شمش سعی دارند به تالار صنعتی بورس کالای ایران بازگردند، اما مدیران بورسکالا بین تصمیمهای نوردکاران و واحدهای تولیدی شمش بر سر دو راهی ماندهاند.
در صورتی که تجار و بازرگانان قادر به خرید شمش باشند، تولید قراردادی در مدت زمان کوتاه برای بسیاری از نوردکارها ممکن میشود. این در حالی است که میزان رقابت عرضه شمش فولادی در بازار فیزیکی به صورتی رقم میخورد که اجازه افزایش قیمت در بازار آزاد را نمیدهد. با توجه به روند صعودی نرخ ارز در بازار و افزایش محدودیتهای گازی برای واحدهای فولادی و سرد شدن هوا طی روزهای آینده، پیشبینی میشود قیمت شمش در بازار فیزیکی افزایش یابد.
خریدهای اعتباری قدرت خرید را به تولیدکنندهها و نوردکاران میدهد تا در وضعیت کمبود نقدینگی مواد اولیه مصرفی خود را با خرید اعتباری از بازار فیزیکی تامین کنند. بررسیها نشان میدهد با وضعیت موجود، حجم صادرات محصولات فولادی کاهش یافته، به طوری که میزان صادرات شمش با ۳۶ درصد و اسلب با ۱۶ درصد کاهش داشته است که میتوان گفت دولت با محدودیت در برنامههای بورسکالا به بخش صادرات و چالشهای این حوزه فشار میآورد.
براساس آنچه طی سالهای گذشته رخ داده است، زمانی که صادرات کاهشی میشود، قیمت محصولات در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران افزایشی میشود. نرخ ارز در بازار آزاد همچنان در مسیر صعودی قرار دارد که تحتتاثیر روی کار آمدن دونالد ترامپ اتفاق افتاده است. از طرفی دولت چهاردهم با پیگیری سیاست پولشویی اجازه ورود سرمایه را نمیدهد. هفتههای آتی برای بخش فولاد مهم است؛ چراکه با وجود مشکلات مطرحشده وزیر صمت درصدد حل این چالش هاست.
فروش نیمی از شمشهای عرضه شده
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در هفته چهارم دیماه نشان میدهد، نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۷۰ درصد در سومین هفته دیماه به ۵۷ درصد کاهش داشته است که ۱۳ درصد افت را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز ۲۴دیماه ۱۴۰۳ نسبت به هفته گذشته ۲۳ درصد افزایش داشته است. بررسی معاملات هفته چهارم دیماه نشان میدهد بورسکالا میزبان عرضه ۱۸۹ هزار و ۲۶۰تن شمش بود که با توجه به تقاضای یکبرابری نسبت به عرضه، ۵۷ درصد عرضهها مورد معامله قرار گرفت.
قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۲۴دیماه ۲۵ هزار و ۷۶۲ تومان به ازای هر کیلوگرم بود که کاهش ۱.۲ درصدی را نسبت به هفته سوم دیماه گزارش میکند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز ۲۴دیماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۲۳ درصد و ۶ درصد افزایش داشته است. قیمت پایه تعیینشده برای عرضههای شمش در بازه ۲۳ هزار و ۶۸۲ تومان تا ۲۵ هزار و ۶۱۸ تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی ۲۴ دیماه ۲۴ هزار و ۶۵۰ تومان به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته ۱.۴ درصد رشد را گزارش میکند.
شمش با میانگین قیمت ۲۵ هزار و ۷۶۲ تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزشافزوده شمش ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به ۳۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. بررسیها نشان میدهد طی آخرین روز معاملات مقاطع طویل در بازار فیزیکی بورسکالا میلگرد با میانگین قیمت موزون ۲۹ هزار و ۶۳۶ تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت که نسبت به هفته پیش از آن ۰.۸ درصد رشد را گزارش میکند.
این در حالی است که میلگردهای عرضه شده با کمبود تقاضا مواجه هستند و معاملات انجامشده نیز به صورت اعتباری صورت میگیرد و در واقع با توجه به رکود ساختوساز و افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و محدودیتهای گاز و برق در واحدهای فولادی شرایط تولید را بیش ار پیش دشوار ساخته است.
دورخیز آهن اسفنجی برای ورود به کانال ۱۶ هزار تومانی
بررسی رینگ فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد که طی هفته چهارم دیماه ۵۱ هزار و ۳۰۰ تن آهن اسفنجی در این بازار عرضه شد که با توجه به ثبت تقاضای ۱.۵برابری نسبت به عرضه، ۱۰۰ درصد عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهن اسفنجی در معاملات اخیر نسبت به هفته گذشته ۳.۶ درصد افزایش داشت و به ۱۵ هزار و ۹۹۲ تومان رسید.
قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته گذشته ۱۵ هزار و ۴۴۱ تومان به ازای هر کیلوگرم بود. بررسیها نشان میدهد که محدودیتهای برق میزان تولید آهن اسفنجی را کاهش داده است و از اینرو این محصول کانال ۱۶ هزار تومانی را نیز در هفته چهارم دیماه تجربه کرد. پیشبینی میشود با ادامه روند صعودی نرخ ارز و تداوم محدودیتهای گاز در پی برودت هوا در روزهای آتی قیمت محصولات زنجیره فولاد همچنان به مسیر صعودی خود ادامه دهد.
دنیای اقتصاد