بازار هفته گذشته تحت تاثیر افزایش قیمت جهانی و کاهش قیمت ارز / معادله ای در حال تغییر؛ هماهنگی قیمت شمش داخلی با قیمت صادراتی
شیوا نیکوظیفه- بازار این هفته با کمبود تقاضا نشأت گرفته از سه دلیل آغاز شد، اولین مورد فراوانی محصولات ارزان قیمت در بازار بود و مورد دیگر بلاتکلیفی قیمت های پایه بعلاوه اینکه تسویه های فردا سطوح قیمت را کاهشی کرده است. خروج از وضعیت فعلی نیاز به یک فاصله زمانی دو هفته ای برای […]
شیوا نیکوظیفه- بازار این هفته با کمبود تقاضا نشأت گرفته از سه دلیل آغاز شد، اولین مورد فراوانی محصولات ارزان قیمت در بازار بود و مورد دیگر بلاتکلیفی قیمت های پایه بعلاوه اینکه تسویه های فردا سطوح قیمت را کاهشی کرده است. خروج از وضعیت فعلی نیاز به یک فاصله زمانی دو هفته ای برای کاهش سطح موجودی محصولات ارزان قیمت در دست تجار و در سطح انبارها دارد و پیش از آن تغییری محسوسی دیده نخواهد شد.
بازار در هفته گذشته نیز در دو فاز متفاوت حرکت کرد، فاز اول افزایش قیمت جهانی و فاز دوم کاهش قیمت ارز بود.
افزایش قیمت جهانی و بالا رفتن حجم صادرات، تولیدکنندگان بزرگ را قادر ساخته است تا با توجه به نیاز دولت به ارز، سیاست های صادراتی خود را اعمال کنند و همین موضوع باعث افزایش دادو ستدها در هفته گذشته شد اما از روز پنجشنبه روند افزایش قیمت محصولات فولادی کند شد در بورس لندن میلگرد تحویل نقدی با کاهش پنج ونیم دلار هر تن به حدود ششصد و پنجاه دلار و تحویل یکماهه آن به 637 دلار رسید.
قراضه پنج دلار کاهش داشت و ورق گرم فوب بنادر امریکا پنج ونیم دلار کاهش و فوب بنادر چین تحویل یک ماهه با دو دلار کاهش یه قیمت 872 دلار رسید.
اکثر فعالان حوزه بر این باورند که برجام حتماً امضاء خواهد شد و نگاه بازار این است که دلار به بیست هزار تومان میل خواهد کرد اما آنچه که بازار فولاد به آن نیاز دارد اول اعتماد است و دوم تقاضا. از آنجاییکه فضای فعلی انباشته از سیاست است مسایل اقتصادی کمتر مطرح می شود درنتیجه همه در سردرگمی به سر می برند.
نیاز بازار این است که یک بار که اقتصاددانان به طور شفاف برای فعالین اقتصادی اثرات برجام را تعریف کنند. البته در این صورت بخشی از صورت مساله فولاد روشن خواهد شد بخش پنهان آن مربوط به تقاضا در سطح جهانی است که برای آن هم تصویر واضحی نمی توان رصد کرد.
در حال حاضر معادله عجیب واختلاف غیر منطقی بین قیمت میلگرد و شمش صادراتی ایران، محصول دو سال تحریم بخش فلزات، محدود شدن مقاصد صادراتی میلگرد ایران، سیاستهای غلط، رقابت منفی، بازاریابی ناصحیح نوردی ها در مقابل سیاست صحیح و بازار یابی اصولی شمش سازان دولتی است.
حاصل این عدم هماهنگی قیمت شمش حدود ۵۹۰ دلاری صادراتی در مقابل میلگرد حدود ۵۳۰تا ۵۴۰ دلاری است. ظاهرا این معادله در حال تغییر است، هماهنگ سازی قیمت شمش داخلی با ۹۰-۹۵ درصد قیمت صادراتی، قیمت شمش داخلی را هم اصلاح خواهد کرد به خصوص اگر لغو تحریمها در کار باشد و موجب باز شدن دیگر مسیرهای صادراتی به جز عراق و افغانستان و ترکیه شود و هزینه بالای صرافی در انتقال پول حذف شود.
آخرین قیمت بیلت صادراتی ایران از 576 تا 579 دلار هفته قبل به 591 دلار هر تن فوب بهبود داشته و قیمت میلگرد هم با افزایش جزئی بوده که دلیل آن بالا رفتن قیمت پایه در بورس بود. با این حال کمتر از نیمی از میلگرد عرضه شده در بورس به فروش رسید. پس از بسته شدن معاملات بورس، میلگردهایی که در هفته های گذشته ارزانتر خریداری شده بودند به بازار سرازیر شد و قیمت را نگه داشت .
–
–
–
–
–
–
–