پیشنهادات ۵ گانه وزارت صمت برای تنظیم بازار محصولات فولادی/ عوامل تاثیر گذار در بازار فولاد در روزهای پیش رو
شیوا نیک وظیفه – بازار در هفته های پیش رو با چالشهای متعددی روبه رو است، از جمله اینکه احتمال تغییر در نرخ مبنای دلار قیمت فولاد هست به طوریکه نرخ مبنا از نیما به نرخ توافقی یا میانگینی از نرخ توافقی و سنا تغییر پذیرد همچنین قطع برق بسیاری از واحدهای تولیدی از ۱۰ تیرماه محتمل است.
کاهش نرخ شمش CIS و به تبع آن نرخ شمش صادراتی ایران از دیگر موارد تاثیرگذار در روزهای پیش رو خواهد بود. مسئله مهمی که در پروسه روند نزولی قیمتهای جهانی باید به آن توجه داشت میزان تاب آوری تولیدکنندگان فولاد کشور در نقاط مختلف زنجیره تولید و توجه به نقطه سربهسر هزینه تولید است.
برجام و اخبار مربوط به آن نیز در روند آتی بی تاثیر نخواهد بود البته طولانی شدن این موضوع، از میزان تاثیر آن در اقتصاد ایران کاسته و آن را به حداقل رسانده است. در نهایت تدوام رشد تورم و چاپ پول و قیمت ها در بازارهای موازی نیز تاثیر خود را بر بازار خواهد داشت.
در شرایط فعلی دولت بر سیاست های خود مصر است اما باید این موضوع را در نظر داشت که یکی از اصول جراحی اقتصادی باز بودن پنجره تجارت خارجی است که به علت تحریم کاملا بسته است. از طرف دیگر دامپینگ روسیه روی نفت و فولاد، صادرات ما را در این دو بخش تحت الشعاع قرار داده است. نتیجه این دو امر کاهش صادرات و افزایش قیمت ارز است که فشارهای تورمی را به دنبال خواهد داشت. بورس کالا هم اگر تغییراتی را در سیستم قیمت گذاری خود اعمال نماید بدین شرح که نرخ ارز نیمایی برای حمایت از صادرات افزایش یابد طبعا قیمت پایه فولاد در بورس بالا خواهد رفت. امیدواریم وزارت صمت و کلیه مسئولان ذی ربط به واسطه اجبار احتمالی در کنار گذاشته شدن فرمول کنونی تنظیم بازار فولاد کشور، این بازار را بدون نظارت به حال خود رها نکنند و برای کنترل و تنظیم بازار داخلی راهکار مشخصی بیابند. فعلا باید منتظر پیشنهادات ۵ گانه وزارت صمت برای تنظیم بازار محصولات فولادی باشیم. این پیشنهادات تا دو هفته آینده در کمیته مدیریت بازار مطرح خواهد شد.
اصلاح قیمت پایه محصولات رنجیره فولاد در بورس کالا ، اصلاح نرخ ارز نیما، عدم اجرای کاهش سه درصدی هفتگی در برخی کالاها و لغو الزام عرضه برخی محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا از مواردی است که به آن در بسته پیشنهادی اشاره شده است.
در هر حال جراحی ناقص اقتصادی همراه با رکود در بازار جهانی دو پیامد اصلی دارد اول رکود و دوم افزایش قیمت ارز، هفته های پیش رو قابل پیش بینی نیست چون شرایطی وابسته به چند پارامتر دارد که هیچ کدام از این پارامترها هم شفاف نیست.
.
.
.
.
.
.
.
.