تکمیل و برقراری توازن در زنجیره ارزش به واسطه اقدامات ومعادن
سیاست اصلی هلدینگ سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات بر اساس مأموریت سند استراتژیک هلدینگ، تکمیل زنجیره ارزش و برقراری توازن در زنجیره ارزش است.
هفت پروژه از چهلوهشت پروژه پیشرانان پیشرفت ایران، با راهبری مستقیم «ومعادن» در حال پیشروی است که میزان سرمایهگذاری آن ۱.۳۵ میلیارد یورو و سهم «ومعادن» ۰.۷ میلیارد یورو است، هفت پروژه دیگر نیز با راهبری این هلدینگ در حال اجرا یا برنامهریزی است و سرمایهگذاری صورت گرفته در این پروژهها ۱.۲۹ میلیارد یورو و سهم «ومعادن» از این میزان، ۰.۶۹ میلیارد یورو است. احداث کارخانه تولید آهن اسفنجی ۱.۶ میلیون تنی و ذوب و فولادسازی ۱ میلیون تنی در شرکت صنایع فولاد کردستان، احداث کارخانه تولید کنسانتره سنگ آهن با ظرفیت دو میلیون تن در شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور، احداث کارخانه گندلهسازی شهرک با ظرفیت ۰.۹۲ میلیون تن، بلوک دوم گازی سمنان با ظرفیت ۳۶۶ مگاوات به عنوان نخستین پروژه اجرا شده از طرحهای پیشران اقتصادی کشور و احداث کارخانه تولید آهن اسفنجی در شرکتهای صنایع آهن و فولاد آرتاویل و فولاد اقلید پارس هر یک با ظرفیت ۱.۱ میلیون تن، اهم پروژههای «ومعادن» را تشکیل میدهند. می توان انتظار داشت در سال 1404 بسیاری از این پروژه های پیشران ومعادن به بهره برداری برسند.
پروژه های پیشران ومعادن
بر اساس این گزارش علاوه بر پروژه های پیشران ومعادن پروژههایی دیگر با راهبری هلدینگ سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در جریان است. احداث کارخانه تولید کنسانتره مس جانجا با مالکیت 25 درصدی و معادن به ظرفیت 130 هزار تن، با سرمایه گذاری 400 میلیون یورو که در حال حاضر 8.3 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
احداث کارخانه تولید الکترود گرافیتی صنعت گستر سورنا با مالکیت 50 درصدی و معادن و با سرمایه گذاری 260 میلیون یورو که در مرحله انعقاد قرارداد با پیمانکار است. همچنین احداث کارخانه تولید فروسیلیکومنگنز شیروان با ظرفیت 40 هزار تن با مالکیت 71 درصدی و معادن و با سرمایهگذاری 20 میلیون یورو نیز در حال حاضر در مرحله انعقاد قرارداد با پیمانکار است.
از دیگر پروژه های پیشران ومعادن تولید نوار نقاله در شرکت کانیار ساعی با مالکیت 49 درصدی و معادن به ظرفیت 20 هزار تن و با سرمایه گذاری هزار میلیارد تومان که در مرحله برگزاری مناقصه انتخاب پیمانکار است.
پروژههایی سرمد ابرکوه، شرق فولاد خراسان، جاده ریل دریا و گلنرود که توسط شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات جمعاً با سرمایه گذاری 166 میلیون یورو و 983 میلیارد تومان راهبری میشود.همچنین پروژه آریا تایر هامون با ظرفیت 27 هزار تن و با مالکیت 19 درصدی و معادن و با سرمایه گذاری 90 میلیون یورو و 180 میلیارد تومان در مرحله انتخاب پیمانکار است.
«ومعادن» در بیست و ششمین دوره رتبه بندی شرکتهای برتر ایران
شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات (با نماد بورسی ومعادن) رتبه نخست از نظر شاخص فروش (درآمد) را در گروه سرمایهگذاریهای مالی در بیست و ششمین دوره رتبه بندی شرکتهای برتر ایران (IMI-100) کسب کرد. شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات با کسب درآمد قابل توجه ۱۳.۷ هزار میلیارد تومانی در سال ۱۴۰۱ موفقشد در رده نخست شرکتهای برتر ایران از نظر شاخص فروش (درآمد) در گروه سرمایه گذاریهای مالی قرارگیرد.
از این رقم، ۱۳.۲ هزار میلیارد تومان مربوط به درآمد حاصل از سرمایهگذاری در شرکت های سرمایهپذیر و دریافت سود سهام و حدود ۸۸ میلیارد تومان آن از محل سود فروش سرمایهگذاریها و ۳۸۶ میلیارد تومان از محل سایر درآمدهای عملیاتی حاصل شده است. بزرگترین هلدینگ سرمایهگذاری حوزه معدن در بازار سرمایه که با صرف نظر از پرتفوی ارزشمند غیربورسی، حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده در سبد بورسی برای سهامداران خود ایجاد کرده، در دوره جاری موفق به کسب رتبه اول شرکتهای برتر ایران از نظر شاخص فروش در بین ۱۰۰ شرکت برتر کشور شده است.
میزان سود حاصل از سرمایهگذاریهای «ومعادن» در سال گذشته، ۳۹۱ میلیون دلار بود. این شرکت در تلاش است با اجرای پروژههایی که راهبری آنها را بر عهده دارد و یا به عنوان سرمایهگذار در این پروژهها حضور یافتهاست، این رقم را به بیش از یک میلیارد دلار در پایان سال ۱۴۰۶ برساند. باتوجه به اخبار مثبت پیرامون فعالیت شرکتهای سرمایهپذیر و روند سریع اجرای پروژههای بزرگ و متنوع این مجموعه، افق سودآوری شرکت بسیار روشن بوده و تحقق هدف ۱ میلیارد دلاری سود خالص در دوره یادشده کاملا عملی و قابل دسترس بهنظر میرسد.
حضور سبز ومعادن در بازار سرمایه
طبق روند معاملات سهم این شرکت در ادوار اخیر مشاهده میشود که سهم حقوقیها در سمت خرید و فروش قابل توجه بوده و به نوعی در جهت حمایت از سهم حرکت کردهاند و درصد قابل توجهی از خرید و فروش را به خود اختصاص دادهاند.
بررسیها در سال جاری نشان میدهد که «ومعادن» 214 روز روی تابلوی معاملات بازار سرمایه حاضر بوده و در این مدت، برآیند خرید و فروش تعداد سهام از سوی حقوقیها در 146 روز مثبت بوده و به عبارتی، بیش از آن که فروشنده سهم باشند خریدار بودند و بدین طریق از سهام شرکت حمایت خود را به عمل آرودند. طی سال جاری تنها در 68 روز حجم فروش حقوقیها و بازارگردان از تعداد سهام خریداری شده بیشتر بوده که این عمل را نیز میتوان در جهت رشد سهام شرکت و اضافه کردن سهامداران تازه نفس به سهم تفسیر کرد. از این نکته نیز نباید گذشت که بر اساس الزامات سازمان بورس، بازارگردانها موظف و ملزم به معامله و خرید و فروش سهم هستند که مقدار آن در هر سهم متفاوت است. در مجموع، از ابتدای سال جاری تا بیست و یکمین روز بهمن ماه حقوقیها و بازارگردان «ومعادن» بیش از 353 میلیون سهم خریداری کردند و تلاششان در جهت حمایت از سهم بوده است. یکی از شاخصهایی که سرمایه گذاران برای خریدهای خود مدنظر قرار میدهند نسبت P/E است و این نسبت در «ومعادن» 6.5 است که از 7.5 صنعت پایینتر است و نشان از این دارد همچنان فضا برای رشد سهم وجود دارد.
با توجه به ارزش روز پرتفوی بورسی شرکت توسعه معادن و فلزات بالغ بر 136 هزار میلیارد تومان و ارزش افزوده آن بالغ بر 117 هزار میلیارد تومان است.
ارزش روز سبد سهام شرکتهای غیربورسی حدود 46 میلیارد تومان تخمین زده میشود و بر این اساس، میتوان گفت که خالص ارزش روز داراییهای این شرکت 9962 ریال به ازای هر سهم است.
هدفگذاری های ومعادن در زیرساختها
سیاست اصلی هلدینگ سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات بر اساس مأموریت سند استراتژیک هلدینگ، تکمیل زنجیره ارزش و برقراری توازن در زنجیره ارزش است. بهعنوانمثال در حال حاضر، کمبود و قطعی مکرر برق موجب عدم النفع زیادی برای شرکت ها و ازجمله شرکت های زیرمجموعه هلدینگ میشود. ازاینرو این هلدینگ خود را ملزم دانسته با تأسیس نیروگاه برق در حد توان این مشکل را تقلیل دهد. کما اینکه یک هلدینگ تخصصی در حوزه برق تحت عنوان شرکت پویا انرژی ذیل هلدینگ سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات ایجاد شده است که ایجاد دو بخش بخار (سیکل ترکیبی) با سرمایهگذاری 300 میلیون یورو در دست اجرا دارد.
همچنین با توجه به پیش بینی کمبود سنگ آهن، شرکت پایا، شرکت اکتشاف تجلی صبا و شرکت یاقوت توسعه معادن و فلزات خاورمیانه تأسیسشدهاند که مأموریت اصلی آن اکتشاف در پهنه های جدید است. تمام این سیاست ها برای برقراری توازن زنجیره صورت گرفته تا هم منافع سهامداران حفظ شود و هم گام مؤثری در توسعه کشور برداشته شود.
همچنین از دیگر سیاستهای هلدینگ، بهینه سازی پرتفوی سرمایه گذاری است. این هلدینگ همواره می کوشد سبد بهینه ای از ریسک و بازدهی و همچنین با نگاه هم افزایی بین کسب وکارها انتخاب کرده تا درنهایت به پرتفوی بهینه ای دست یابد.
در حال حاضر برنامه استراتژیک هلدینگ توسعه معادن و فلزات و همچنین استراتژی رشد شرکت های زیرمجموعه در حال تدوین است. هدف اصلی از تدوین این برنامه، مشخص شدن نقش هر یک از شرکت ها در توسعه آتی هلدینگ، شناسایی ضعف ها و برنامه ریزی جهت رفع کاستی های پیشِ رو است. مهمترین مأموریت هلدینگ بر اساس سند استراتژیک، نقش آفرینی در زنجیره بالادستی فولاد و تأمین پایدار خوراک برای صنایع فولادی کشور است.