به دلیل افزایش هزینه انرژی، دستمزد و ارز رخ داد؛
افزایش قیمت شمش علیرغم ضعف تقاضا
شیوا نیک وظیفه – طی هفته گذشته تحت تاثیر قیمت ارز، شمش هم نوسان یافت و درحالیکه انبارها خالی است با کاهش قیمت ارز قیمت میلگرد پایین و بالا رفت.
اولین تأثیر کمبود گاز هفته قبل خود را نشان داد و فروش آهن اسفنجی در بورس به بخش بازرگانی متوقف شد. مسئله گاز تنها مشکل آهن اسفنجی نیست بلکه مسئله برق هم هست. از هفته قبل نیروگاه شازند شروع به مازوت سوزی کرده است، بنابراین احتمال سهمیهبندی برق هم هست. هفته قبل افزایش قیمت برق از قول وزیر نیرو و مسئله راهاندازی بازار ارز که قیمت ارز را به سمت تکنرخی شدن سوق میدهد و تحلیل بودجه که نشان از کسری ۷۰۰ تا هزار همتی دارد هم مزید بر علت شد. در این میان صنعت فولاد به علت قطعی برق تابستان طلبکار دولت است، نشانه افزایش صادرات شمش و تختال است که به معنای بالا رفتن قیمت این دو کالا همراه با افزایش قیمت ارز است، این در حالی است که معادل کمتر از یکسوم شمش فروختهشده در بورس میلگرد معاملهشده است. با شروع فصل سرما غرب کشور از مدار عرضه ضعیف خواهد شد. برآیند تمام این اتفاقات افزایش قیمت شمش و به دنبال آن مقاطع خواهد بود، عامل تعیینکننده زمان است هر چه دیرتر محدودیت برای بخش بازرگانی ایجاد شود افزایش قیمت عقبتر خواهد افتاد. ولی درهرحال بازار میداند علیرغم ضعف تقاضا، به علت افزایش هزینه برق، گاز، دستمزد کرایه و ارز قیمت بالا خواهد رفت هرچند که افزایش قیمت رکود به دنبال خواهد داشت.
هفته پیشازاین نیز، دو مسئله بازار داخلی را کاملاً تحت تأثیر قرارداد، اول مسائل سیاسی که انگیزه سرمایهگذاری را از بین برد و احتیاط را کاملاً جایگزین نمود در این شرایط سرمایه به ارز یا طلا جذب میشود. انبارها خالی است کارخانهها محصول را نمیتوانند بفروشند در این حال صادرات شمش و اسلب کاملاً توجیهپذیر است، زمانی که مسئله سیاسی برطرف شود که دورهم نیست، بازار از فولاد میانی و محصول خالی است و تقاضای ارز بالاست چراکه بهطور سنتی دولتها از آذر به بعد دچار مشکل ارز میشوند، نرخ طلای مبادله شده در بازار ارز و طلا در آبان و بهمن با ۶۵ هزارتومان فاصله بسیار دارد.
دوم مشکل گاز است که تولید آهن اسفنجی و شمش را تحت تأثیر قرار میدهد، گفته میشود مسئله گاز امسال جدیتر از سال قبل است، این امر باعث کاهش حجم تولید میشود، طبعاً قیمت افزایش خواهد یافت، امسال با توجه به مسئله انتخابات آمریکا و مشکلات ساختاری در اقتصاد ایران، سال طبیعی نیست، فارغ از اینها بودجه سال آینده است که در آن حرف و سخن زیاد است. روزهای آینده، آرام نخواهد بود.
در بازارهای جهانی نیز نشانی از تغییر مشاهده نمیشود. بااینکه نوامبر و دسامبر فعالیتها اوج میگیرد، ولی قیمت نفت همچنان زیر ۸۰ دلار مانده و شمش هم حدود ۴۶۰ متوقفشده، آمار اشتغال آمریکا بسیار ضعیف اعلامشده و با بهکارگیری هوش مصنوعی بیکاری در کشورهای پیشرفته سرعت خواهد گرفت. از طرفی جنگ در خاورمیانه همچنان ادامه دارد. ظاهراً همهچیز منتظر انتخابات امریکاست، دولت چین یک برنامه اقتصادی جدید را اعلام کرده که امید به رونق را در این کشور بهشدت تقویت کرده است. فعلاً باید منتظر ماند و دید در انتخابات آمریکا چه کسی پیروز خواهد شد و سیاست او در خاورمیانه چه خواهد بود.