بررسی اقدامات شرکت فولاد خوزستان نشان می دهد؛
تمرکز بر بهبود مصرف انرژی
پیشتازی شرکت فولاد خوزستان در حرکت به سوی بهینه سازی مصرف آب و انرژی با چشم انداز جامع توسعه انرژیهای پاک، با حداقل تولید گازهای گلخانهای در حوزه صنعت فولاد و صنایع معدنی، باعث شد تا این شرکت در سال گذشته تفاهم نامهی با شرکت مشاور پیشگامان فولاد جنوب به منظور دستیابی به دانش فنی و ساز و کار اجرایی تولید و بهینهسازی مصرف انرژی به امضا رساند همچنین این شرکت تفاهم نامه دیگری در زمینه همکاریهای فنی، پژوهشی کاربردی و بهینهسازی نیازمحور و اجرای پایلوت به منظور دستیابی به بهترین شاخصهای مصارف آب و انرژی در شرکت فولاد خوزستان، با شرکت مشاور ساز آب اهواز منعقد کرد. موضوعی که نشان می دهد صنایع فولادی با تداوم محدودیت های انرژی کاهش و بهینه سازی مصرف انرژی را در اولویت خود قرار داده اند.
به گزارش پایگاه خبری « معدن نامه» امین ابراهیمی، مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در این رابطه گفت: سال گذشته بالغبر ۶۰ درصد سبد محصولات شرکت فولاد خوزستان در ۲۱ کشور به ارزش معادل ۱/۴ میلیارد دلار صادر شده که این میزان توانسته سه درصد از ارز کشور را تامین کند
ابراهیمی گفت : فولاد خوزستان در شش ماهه نخست سالجاری شاهد افزایش ۲۷ درصدی تولید به دلیل مدیریت مصرف بهینه انرژی برق و کاهش توقفات قطعی برق بوده است. این در حالیست که نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۲۰ مگاواتی فولاد خوزستان با هدف رفع نیاز این مجموعه به تامین برق در دستور کار شرکت قرار گرفته است. همچنین شرکت فولاد خوزستان درنظر دارد با احداث یک واحد ۱۰ مگاواتی سولار، بخشی از نیاز مجموعه به تامین انرژی برق را مرتفع کند.
ابراهیمی: تعریف دو واحد ۶۰۰ هزار تنی در مجموعه فولاد خوزستان و شادگان برای تولید بریکت سرد آهناسفنجی (CBSI) با هدف کنترل چالش تامین گاز از جمله طرحهای توسعه شرکت فولاد خوزستان است.
به گفته این مدیر حوزه فولاد با اجرای پروژه بازچرخانی آب در شرکت فولاد خوزستان و وارد مدار شدن آب حاصل مصرف آب این شرکت به کمتر از یک مترمکعب به ازای هر تن خواهد رساند.
تولید 3 میلیون و 800 هزار تن در 1401
همچنین محمود لندی معاون بهرهبرداری شرکت فولاد خوزستان در خصوص چالش قطعی حاملهای انرژی گفت: متاسفانه صنعت فولاد کشور در حوزه انرژی مظلوم واقع شده است. وجود منابع گازی عظیم در استان خوزستان، سبب راهاندازی نخستین واحد احیا مستقیم کشور توسط شرکت فولاد خوزستان شده و این شرکت به عنوان سردمدار تولید فولاد به این روش در داخل کشور معرفی شد. حدود ۵ درصد فولاد در قاره اروپا به روش احیا مستقیم تولید میشود و ایران، دومین تولیدکننده فولاد به این روش در سطح جهان است. بنابراین بهکارگیری روش احیا مستقیم در کشورهایی مانند ایران، هند، مصر، مکزیک و عربستان سعودی که گازمحور هستند، مقرون به صرفه است و بدون شک قطعی گاز به تولید فولاد در این کشورها آسیب خواهد زد.
از سوی دیگر، میزان کل مصرف گاز در صنعت فولاد کشور، تنها ۵ درصد است و بخش بسیار ناچیزی (حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون مترمکعب) از مصرف ۶۵۰ میلیون مترمکعبی کل کشور را شامل میشود. یعنی اینکه در صورت اصلاح الگوی مصرف و صرفهجویی ۴ تا ۵ درصدی در مصرف گاز، مشکل قطعی گاز صنایع فولاد مرتفع خواهد شد.
وی ادامه داد: در کشورهای مختلف جهان، به صنایع مختلف یارانه انرژی تعلق میگیرد و برای مثال در قاره اروپا، قیمت برق صنایع، نصف برق سایر بخشهای مصرف است؛ در حالی که قیمت برق صنایع در داخل کشور، حدود هفت تا هشت برابر این بخشهاست. ضمن اینکه زیرساختهای لازم جهت تامین برق صنایع باید از سوی سازمانهای ذیربط فراهم شود. نه اینکه خود صنایع به دنبال تامین آب، گاز و برق مورد نیاز خود باشند. متاسفانه صنایع مختلف به ویژه فولاد با بیمهری مسئولان در این زمینه مواجه هستند که به هیچ وجه به نفع تولید و صنعت کشور نیست.
معاون بهرهبرداری شرکت فولاد خوزستان به تمهیدات این شرکت جهت تامین انرژی مورد نیاز اشاره کرد و گفت: احداث نیروگاه ۵۲۰ مگاواتی جهت تامین برق در دستور کار قرار گرفته است که بهرهبرداری از آن حدود ۳۶ ماه زمان خواهد برد.
همچنین با تولید CBSI )بریکت سرد آهن اسفنجی)، به نوعی ذخیره گاز صورت می گیرد به گونه ایکه در روزهایی از سال که چالش تامین گاز نداشته و مازاد تولید آهن اسفنجی وجود دارد، بتوانیم با تبدیل آهن اسفنجی به بریکت سرد و ذخیرهسازی آن، مواد اولیه کافی برای فولادسازی در زمانهای قطعی گاز در روزهای سرد سال تامین شود از سوی دیگر گاز، تنها مشکل در روزهای سرد سال نیست بلکه خود نیروگاهها نیز با چالش تامین گاز مواجه هستند و تمامی این مسائل بر میزان تولید مجموعه تاثیر میگذارد.
وی یادآور شد: شرکت فولاد خوزستان تولید 3 میلیون و ۸۰۰ هزار تن شمش فولادی در سال ۱۴۰۱ را هدفگذاری کرده است. در حالی در سال ۱۴۰۰، حدود ۶۳۰ هزار تن تولید خود را به دلیل عدم تامین انرژی از دست داده که این میزان با برنامهریزی و اقدامات انجامشده در سال جاری به حدود ۳۵۰ هزار تن کاهش خواهد یافت.
همچنین تولید سالانه ۶ میلیون تن گندله و سه میلیون و ۹۰۰ هزار تن آهن اسفنجی در برنامهریزی بلندمدت شرکت در نظر گرفته شده است که امید می رود با حمایت سازمانهای ذیربط به این میزان تولید دست یابیم.
.
.
.
.
.
.