بررسی عوامل سودآوری شرکت فولاد مبارکه نشان می دهد؛
کاهش مصرف انرژی همگام با استفاده 100 درصدی از ظرفیت تولید
عوامل سود آوری شرکت فولاد مبارکه را باید در باید در استفاده حداکثری از ظرفیت های تولید جستجو کرد به گونه ایکه هم اکنون بهره گیری از ظرفیت تولید در بزرگترین فولاد ساز کشور بیش از 100 درصد است البته تحقق این موضوع در سایه کاهش 86 درصدی مصرف اب و سرمایه گذاری در پروژه انتقال اب به فلات مرکزی و همچنین تولید انرژی جستجو کرد.
به گزارش پایگاه خبری معدن نامه، شرکت فولاد مبارکه اصفهان که عنوان بزرگترین فولادساز خاورمیانه را به خود اختصاص داده باعث شده تا نگاه های بسیاری را به خود معطوف کند به گونه ایکه بسیاری این سود آوری را نشات گرفته از رانتی می دانند که در سایه بهره گیری از انرژی ارزان و دست یابی به نیروی کار ارزان معرفی می کنند، موضوعی که بررسی عملکرد این شرکت نشان می دهد باید این سود آوری را در مدیریت بهینه از ظرفیت های تولید و همچنین سرمایه گذاری در حوزه های مختلف جستجو کرد .
در این رابطه فولاد مبارکه در حوزه آب بالغ بر 2.3 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده که مهمترین آن پروژه انتقال ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب از دریای عمان به فلات مرکزی است. این پروژه ضمن رفع چالش اب استان اصفهان نیازهای این شرکت را نیز مرتفع خواهد کرد.
از سوی دیگر باید توجه داشت که میانگین جهانی مصرف آب در صنعت فولاد ۳.۳ مترمکعب بر تن است اما فولاد مبارکه به ازای تولید هر تن تختال، ۲.۲ مترمکعب آب مصرف میکند چرا که سرمایهگذاریهای زیادی در کاهش مصرف آب داشته به گونه ایکه میزان مصرف اب در این فولاد ساز ۸۶ درصد کاهش یافته است .
همچنین مصرف سالیانه آب خام مبارکه از حوزه زاینده رود به کمتر از یک درصد رسیده که به عنوان یک الگوی جهانی شناخته می شود. از سوی دیگر با اجرای پروژه های بهبود میزان مصرف برق نیز به ازای هر تن تختال 1023 کیلو وات کاهش یافته است.
سودآوری نشات گرفته از رانت انرژی نیست
همچنین باید توجه داشت بر خلاف انچه سودآوری را نشات گرفته از رانت انرژی معرفی می کنند، باید توجه داشت که منابع انرژی در صورتیکه به سوداوری منجر شود نشان دهنده دستیابی به اهداف است اگر یارانه به جایی تعلق گرفت که به بهره وری، توسعه وسود آوری منجر شد یعنی یارانه به اهداف تعیین شده اصابت کرده است. این در حالیست که بررسی ها حاکی از آن است که در سال گذشته حمل و نقل رشد 78 درصدی داشته و قیمت گاز برای مبارکه با رشد 50 درصد همراه بود که نرخ گاز را برای فولاد ساز بالاتر از قیمت جهانی کرده است . ضمن انکه با تغییر تعرفه ها امسال هم باید در انتظار افزایش هزینه گاز بالاتر از نرخ جهانی بود .
همچنین حوزه برق شاهد رشد 44 درصدی قیمت برق بوده ایم ضمن انکه ساخت بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور، با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات و با سرمایهگذاری گروه فولادمبارکه در اواخر سال گذشته صورت گرفته که تا پایان امسال 100 مگاوات آن به بهره برداری خواهد رسید. این در حالیست که هماکنون ظرفیت نیروگاههای خورشیدی کل کشور، حدود ۴۵۰ مگاوات است و این پروژه به تنهایی ۶۰۰ مگاوات، انرژی تجدید پذیر به برق خورشیدی کشور اضافه می کند که البته با توجه مطالعات و برنامهریزیهای انجام شده، امکان توسعه ظرفیت این نیروگاه تا هزار مگاوات نیز وجود دارد.
البته این پروژه، تنها سرمایهگذاری فولاد مبارکه در این زمینه نیست و برای کاهش وابستگی به شبکه، نیروگاه ۹۱۴ مگاواتی سیکل ترکیبی فولاد مبارکه در حال احداث است که بیش از ۶۰ درصد پیشرفت داشته و در سال آینده دو واحد گازی جمعاً به ظرفیت ۶۱۴ مگاوات وارد مدار میشود.
آنچه مسلم است، عوامل سودآوری مبارکه را نباید در رانت جستجو کرد بلکه باید در استفاده حداکثری از ظرفیت های تولید دید که این میزان در درنیا 78 درصد و در داخل کشور 65 درصد براورد شده است . این در حالیست که استفاده مبارکه از ظرفیت های خود به بالاتر از 100 درصد می رسد که در کنار بهره گیری کامل از زنجیره تولید زمینه سود آوری این فولاد ساز را فراهم اورده است.
در این رابطه مبارکه مقام نخست را در بین 100 شرکت برتر در بهره وری به خود اختصاص داده است و در این راستا ضرورت دارد تا این فولاد ساز را با برندهای جهانی مقایسه کرد از سوی دیگر نرخ سود مبارکه را باید نسبت به تورم مقایسه کرد . بنابراین تردیدی وجود ندارد که باید از شیوه مبارکه در برخورد با
مسائل پیشِ روی و استفاده بهینه از فرصتها الگوبرداری کرد. به گونه ایکه بزرگترین فولاد ساز کشور توانسته در محدودیتهای آب و انرژی با اتخاذ شیوههای درست در حل مسائل، تمامی این تهدیدها را به فرصت تبدیل کند اینکه فولاد مبارکه رقابت در کیفیت محصولات را در مقایسه با کمیت، در اولویت قرار داده، حاکی از اهداف عتالیه مدیریت کلان مجموعه است اهدافی که درنهایت به بهرهوری روزافزون شرکت و سودآوری بیشتر منجر می شود.
.
.
.
.
.
.
.