ورود موج تقاضا در هفتههای پیش رو / در سال گذشته قیمت مقاطع بیش از دو برابر و قیمت ورق تقریباً سه برابر شد/ تاثیر تعیین تکلیف برجام بر بازار
شیوا نیک وظیفه- معمولاً در اولین هفته کاری سال، بازارها در حال بازیابی هستند. در اولین معاملات بورس مقاطع نیز با انجام معاملات کف ۱۲۵۰۰ و ۱۳۰۰۰ برای بازار میلگرد و تیر تثبیت شد البته هفته گذشته معاملات رنگ و بوی رسمی نگرفته بود؛ اما به نظر میرسد با توجه به تقاضای در صفی که […]
شیوا نیک وظیفه- معمولاً در اولین هفته کاری سال، بازارها در حال بازیابی هستند. در اولین معاملات بورس مقاطع نیز با انجام معاملات کف ۱۲۵۰۰ و ۱۳۰۰۰ برای بازار میلگرد و تیر تثبیت شد البته هفته گذشته معاملات رنگ و بوی رسمی نگرفته بود؛ اما به نظر میرسد با توجه به تقاضای در صفی که به امید کاهش در آخرین هفتههای سال قبل، از خرید امتناع کردند احتمالاً با موج خوب تقاضا در دو هفته پیش رو در سال جدید مواجه باشیم. در سال گذشته قیمت مقاطع بیش از دو برابر و قیمت ورق تقریباً سه برابر شد. رشد قیمت آهن اسفنجی بیش از همه بود. علت اصلی این افزایش قیمت، نه کاهش عرضه بود نه افزایش تقاضا بلکه بیشتر سیاستهای پولی و ارزی دولت باعث این تغییرات بود. در نیمه دوم سال دولت برای حل مسائل پولی خود به سمت بازار باز رفت و از طریق اوراق قرضه مشکل خود را حل کرد اما این روش تا بهمنماه ادامه یافت. ماه بهمن رکورد افزایش پایه پولی شکست و 570 میلیارد تومان پول به اقتصاد تزریق کرد که اثرات تورمی آن قطعا در فروردین و اردیبهشت منعکس خواهد شد.
در نهایت بازار فولاد با تغییرات شگرف در سال گذشته روبرو شد. چرا که علیرغم افزایش شدید قیمت، ششماهه دوم سال تقریباً رکود بود اما اینکه روند بازار فولاد در سال جدید چگونه پیش رود از سه منظر و در دو دوره کوتاهمدت و بلندمدت قابلبررسی است. در بلندمدت به واقعیات، انتظارات و انتخابات وابسته است که انتظارات تابعی است از تعیین تکلیف برجام و رفع تحریمها. تا اینجای کار این نکته مثبت دیده میشود که دولت جدید آمریکا مایل به بازگشت به قراردادی است که ترامپ از آن خارج شده است و میداند که این کار در دولت فعلی ایران راحتتر از دولت بعدی است. واقعیات هم که متأسفانه حاکی از رشد حجم نقدینگی، انتظارات تورمی و… میباشد و اولین افزایش در ۱۴۰۰ در بازارهای مسکن، فولاد، خودرو و… نشانه این رشد است. تعیین تکلیف انتخابات پیش رو و پایان گروکشیهای اقتصادی ناشی از این انتخابات نیز تأثیر به سزایی در این امر دارد. برآیند سه عامل فوق در بلندمدت افق پیش روی همه بازارها از جمله فولاد را ترسیم خواهد کرد اما در کوتاهمدت رشد قیمت در بازارهای جهانی و درنتیجه رشد قیمت در داخل، به حرکت درآمدن چرخ اقتصاد دو قدرت اول یعنی چین و آمریکا، بهبود وضع واکسیناسیون در خارج و داخل، ورود به پیک مصرف تابستان، رشد شاخصهای تورمی اقتصادی در داخل، خالی بودن انبارها و تجار بزرگ فولاد به دلیل شرایط خاص سه ماه انتهایی گذشته و … محرکهای قابلتوجه و خوبی برای ورود موج تقاضا در هفتههای پیش رو و تا قبل از ورود به خرداد است. برای شرایط بازار در هفته اخیر نیز، همه بازارها تحت تأثیر نشست روز سهشنبه در وین هستند.
تا وقتی مذاکرات مستقیم بین دو طرف شکل نگیرد نمیتوان در مورد اثرگذار بودن اینگونه نشست ها بر وضعیت اقتصادی در بلندمدت خوشبین بود و صرف بازگشت طرفین به برجام گرهای از گرههای کور اقتصاد ما باز نمیکند و منافع اقتصادی حاصل از برجام مهم است. رفع تحریمها اولین گام اساسی است در مرحله بعد ورود سرمایهگذار خارجی و رفع ریسک سرمایهگذاری در ایران میتواند امیدبخش باشد. تکرار امضای برجام مثل خاطره سال ۹۵ بدون پیشرفت در مذاکرات بعدی و ورود به بحث تجاری آن گرهای از کار اقتصاد ایران باز نمیکند. درصورتیکه همه موارد فوق بر وفق مراد پیش رود میتوان به هدفگذاری تورمی بیستدرصدی بانک مرکزی تا انتهای سال خوشبین بود که البته این یعنی دلار حدود سی هزارتومانی تا پایان سال در غیر این صورت شاید دلار اعداد جدیدی را درک کند که شاخصهای اقتصادی گویای این واقعیت است. در صورت انتشار اخبار مثبت و رفع مرحلهای تحریمها میتوان به کاهش نرخ ارز تا کانالهای پایینتر بهصورت مقطعی امیدوار بود اما این کاهش قیمت ارز بدون اصلاح شاخصهای اقتصادی (تورم، نقدینگی، فضای کسبوکار، کرونا و … ) موجب کاهش قیمت کالاها نمیشود، چسبندگی قیمت و مقاومت بازار همیشه وجود خواهد داشت البته در حال حاضر قیمت شمش و مقاطع در بازار داخلی (برخلاف ورق و پروفیل) دارای کمترین حباب است و به دلیل شرایط خاص بازار داخل، با دلار کف بیست هزارتومانی قیمتگذاری میشود و نسبت به کشورهای مجاور دارای حباب منفی است اما کمبود تقاضا و رکود در بخش ساختوساز ترمز این بازار خواهد بود برخلاف بسیاری از بازارها (مثل مسکن) که دارای حباب مثبت است و با دلار سی هزارتومانی قیمتگذاری میشود، بازار شمش و مقاطع دارای حباب منفی است. با شرایط فعلی کاهش دامنهدار نرخ پایه شمش و مقاطع بسیار بعید است هرچند که کاهش جزئی نرخ ارز بازار را وارد فاز انتظار جدید خواهد کرد.
رنج قیمت جذاب صادراتی محصول میلگرد ایران پایینتر از قیمت شمش …
افزایش قیمت در اسفندماه برای محصولات فولادی
رشد ۲ درصدی صادرات ورق گرم فولادی
با بومیسازی، در مقاطع بحرانی و حساس بر دانش و توان داخلی تکیه …