قیمت های دستوری و رکود تقاضا در بازار فولاد/ تعطیلات در بازارهای جهانی
شیوا نیک وظیفه- در هفته گذشته شاهد ثبات قیمت شمش بودیم که علت اصلی آن رکود بازار میلگرد و کنترل قیمت آهن اسفنجی و شمش از طرف بورس بود.
هرچند که به نظر می رسید با توجه به کاهش موجودی ها، قیمت میلگرد افزایش قیمت داشته باشد اما کنترل بورس و کاهش قیمت آن در بورس باعث عقب نشینی بازار شد که در نهایت عرضه های بورس به مچینگ کشیده شد البته بازهم نتیجه لازم را نداشت. متاسفانه دخالت دولت در بازار داخلی از طریق بورس، شرایط را برای تولیدکنندگان سخت کرده و در نتیجه آن علائمی از کاهش تولید دیده می شود که دلیل آن قیمت های دستوری از یک سو و رکود تقاضاست. البته این ماه بازار با مسائل دیگری هم دست به گریبان است که می تواند بازار را به شدت تحت تاثیر قرار دهد مورد اول بودجه به شدت انقباضی ۱۴۰۱ است و مورد بعدی مذاکرات هسته ای که فعلا اخبار مثبتی از آن شنیده نمی شود.
برخی کارشناسان قیمتها در بازار فولاد را افزایشی، به واسطه افزایش نرخ ارز پیش بینی کرده بودند که به صورت کلی توقع رشد قیمت شمش و مقاطع و همچنین رشد تقاضا در بازار داخل به بهانه افزایش نرخ ارز در بازار یک نوع تحلیل خطی و تک بعدی است. هرچند که افزایش نرخ ارز در بلند مدت اثر تورمی در کلیه بازارها خواهد داشت اما به همان نسبت باعث رکود و کاهش تقاضا نیز می شود که نتیجه آن خواب سرمایه و کاهش سرعت چرخش پول در بازارهای کالایی و عدم سود آوری مطلوب و باز ماندن از میانگین نرخ تورم در کوتاه مدت خواهد بود هر چند در بلند مدت اثر تورمی افزایش نرخ ارز در کلیه بازارها یکسان خواهد بود؛ اما اگر از تحلیل و پیش بینی تک بعدی در بازار فولاد خارج شویم و توجه به عوامل دیگری به جز نرخ ارز داشته باشیم، در اقتصاد جهانی با سه ریسک بزرگ مواجه هستیم. مورد اول تورم جهانی که همه تاثیرگذاران بزرگ از جمله چین و آمریکا را تحت تاثیر قرار داده است که سیاستهای انقباضی فدرال رزرو و افزایش نرخ بهره و ایجاد محدودیت در بازار رمز ارزها در همین راستا است. مورد دوم ادامه جهش کرونا و گونه جدید «او میکرون» که بازارهای جهانی را با چالش بزرگی مواجه کرده است و سوم بحران اورگرند و کاهش تقاضای فولاد و انواع مصالح ساختمانی در اقتصاد چین است.
با توجه به جمیع این موارد و مهمتر وابستگی ذاتی نرخ های پایه فولاد به قیمت ارز نیما، مطلوب نبودن اوضاع در شوک ارزی جدید حاصل از اخبار منفی مرتبط با مذاکرات، شوک حاصل از افزایش قیمت ارز با سرعت کمتری به بازارهای کالای داخلی و وابسته به بورس کالا به ویژه فولاد منتقل خواهد شد. به عبارتی اینکه رشد نرخ ارز باعث افزایش قیمت بلند مدت در همه بازارها از جمله فولاد می شود، اعلام واضحات است اما مساله مهم زمان است. در حال حاضر بازار جهانی قیمت شمش و اسلب به دلیل ضعف تقاضا روند نزولی دارند در کنار این موضوعات، تعطیلات ژانویه نیز نزدیک است و بعد از آن تعطیلات چینی هاست که این تعطیلات بازار را آرام نگه داشته است.
.
.
.
.
.
.
.
.
.