کنترل بازار در جهت افزایش سهم صادرات/ افزایش قیمت قراضه و آهن اسفنجی
شیوا نیک وظیفه- هفته گذشته شاهد بودیم که شمش قیمت با ثباتی داشت و نیاز کارخانه های نورد حتی نیمی از عرضه بورس را پوشش نداد، البته باید در نظر داشت که بحث شیوه نامه و کنترل های دولت، بازار را سردرگم کرده است و به نظر نمی رسد با کنترل، قیمتها نوسان جدی داشته باشد.
در همین مدت میلگرد پتانسیل افزایش قیمت را داشت و نشانه هایی را هم بروز داد اما همچنان بحث شیوه نامه و سیاست جدید دولت، بازار را کنترل کرد هرچند که اکثر کارشناسان، انتظار افزایش نسبی قیمت ها را به سبب افزایش قیمت ضایعات و شمش جهانی داشتند اما بحث سیاست گذاری دولت و احتمال اعمال ضریب ۸۰ درصد قیمت جهانی به عنوان مبنای قیمت گذاری، بازار را در حالت انتظار باقی گذاشته است. شیوه نامه جدید بر این مبناست که بازار داخل را کنترل کند تا سهم صادرات افزایش یابد. البته باید این موضوع را در نظر داشت که تلاش دولت از طریق سامانه تجارت برای کنترل بازار داخل به رعایت آن از سوی کارخانه های عرضه کننده در بورس وابسته است که دولت به برخی از آنها در زمان عرضه شمش در بورس تذکری داده است. در بازار جهانی نیز نرخهای CIS همچنان در حال رشد است و شمش به ۶۶۰ دلار و همچنین میلگرد به ۷۳۰ دلار رسیده است که با افزایش قيمت های جهانی در بازار داخل و در بورس کالا، ورود پول پر قدرت از دیگر بخش ها به بخش فولاد غیرقابل انکار است هرچند که بازار مصرف هنوز واکنشی متناسب با شرایط نشان نداده است که در این شرایط بازار داخل با یک پارادوکس مواجه است، پول پر قدرتی که وارد بورس می شود، عرضه های که به صورت مستمر ادامه دارد و مازاد عرضه داخلی که توان صادراتی ندارد و در ادامه مصرفی که رو به تحلیل می رود در نهایت بازار را به حد و مرز اشباع رسانده است. در این بین آغاز طرح جهش تولید مسکن امیدی برای خروج از وضع فعلی است که طبق احتمالات عمده خرید این طرح از طریق بورس کالا و به طور مستقیم از شرکت های سازنده و شرکت های تولیدی، عرضه خواهد شد که ممکن است باعث جذب مازاد تولید فولاد در داخل شود.
در این بین باید به دو عامل محرک و موثر بر پروسه تولید و در نتیجه بر روند بازار داخلی نیز اشاره کنیم که احتمالا از اوسط آذر ماه سمت عرضه را تحریک خواهد کرد و باعث کاهش تولید و کاهش عرضه ها خواهد شد. در ابتدا صعود جدی قیمت قراضه تا کانال ۱۲ هزار تومان به سبب کاهش جدی آمار ساخت و ساز و تخریب بناهای قدیمی و موضوع دیگر اخطار کمبود و قطع گاز به تولید کنندگان آهن اسفنجی از نیمه آذر ماه است هرچند که مشخص نیست تحریک سمت عرضه تا چه حد بر سکون حاکم بر سمت تقاضا موثر خواهد بود بعلاوه اینکه با افزایش قیمت نفت و گاز در جهان آیا قیمت فولاد هم بر همین پایه خواهد ماند یا خیر و اینکه بورس بر مبنای ۸۰ درصد قیمت جهانی چگونه بازار داخل را با این روند تطبیق خواهد دهد.
.
.
.
.
.
.
.
.