نقوی، مدیر عامل بورس انرژی ایران مطرح کرد:
تشریح «ابزار مالی گواهینامه صرفهجویی انرژی» و «خرید گواهینامه ظرفیت» در راستای اطمینان خاطر به تامین پایدار برق
به گفته مدیر عامل بورس انرژی ایران نمیتوان با مدل برق یارانهای، برق صنایع را به صورت پایدار تامین کرد.
شیوا نیک وظیفه
علی نقوی اظهار داشت: مهمترین مزیت عرضه برق در بورس انرژی، کشف قیمت، شفافیت و معافیت از مالیات و کاهش دخالت دولت در بازار است. اگر ما سازوکار کشف قیمت برق را در بورس بپذیریم صنعت نیروگاهی کشور در بلندمدت سودآور و فرصتهای سرمایهگذاری برای ساخت نیروگاه توسط بخش خصوصی فراهم میشود. در حال حاضر مکانیزم های بسیاری خوبی برای خرید و فروش برق در بورس انرژی وجود دارد که با استفاده از آن می توان یارانه های انرژی را حذف و شرایط خرید و فروش بر مبنای قیمت واقعی را فراهم کرد.
مدیر عامل بورس انرژی ایران تصریح کرد: تا زمانی که در کشور برای قیمت برق تصمیمگیری جدی صورت نگیرد نمیتوان به برق پایدار رسید به همین خاطر باید به مدلی اقتصادی برای صنعت برق فکر کرد.
حدود ۳ درصد برق کشور در بورس انرژی معامله می شود
وی خاطرنشان کرد: طبق برنامه ششم توسعه، برق باید در بورس عرضه شود؛ اما هم اکنون حدود ۳ درصد برق کشور در بورس انرژی معامله می شود که قیمت هر کیلو وات آن هم به طور متوسط حدود ۱۰۰ تومان است. از نظر قانونی زیرساختهای معامله برق در بورس انرژی مهیا است و زیرساخت قانونی و فنی، برای عرضه همه برق تولیدی در بورس فراهم است.
نقوی اعلام کرد: بورس انرژی ایران یک تشکل خودالتزام تحت نظارت وزارت اقتصاد است و ارتباطی با وزارت نیرو ندارد. یکی از اشکالات اساسی بازار برق در سطح کلان این است که وزارت نیرو همزمان هم عرضهکننده، هم خریدار و هم تنظیمگر این بازار است.
مدیرعامل بورس انرژی ایران گفت: ۳۸ نیروگاه خصوصی و ۳۶ نیروگاه دولتی و همچنین ناشران اوراق گواهی ظرفیت از عرضهکنندگان برق در بورس انرژی هستند و خریداران هم ۳۹ شرکت دولتی و خریداران دیگر هستند. 60 درصد تولید برق کشور توسط بخش خصوصی انجام میشود.
نقوی افزود: هم اکنون از ۱۵۰ شرکت فولادی ۱۰۰ شرکت کد مصرف کننده بزرگ را گرفته و ۳۹۸ میلیارد تومان هم در بورس معامله انجام داده اند.
اطمینان خاطر به تامین پایدار برق
مدیرعامل بورس انرژی ایران تشریح کرد: صنایع با خرید گواهینامه ظرفیت میتوانند به اطمینان خاطر به تامین پایدار برق دست یابند، گواهی ظرفیت، بندی قانونی در برنامه پنجم توسعه دارد که زمینه خریداری ظرفیت جدید در بورس را فراهم میکند و وزارت نیرو طبق تعهدنامههایی که به بورس انرژی داده، تامین برق پایدار را به صورت مادامالعمر تضمین کردهاست.
این مقام مسئول ادامه داد: ظرفیت دیگری که در قانون بهینهسازی مصرف انرژی به آن اشاره شده و با کمک وزارت نفت و نیرو آییننامههای آن نهایی شدهاست؛ ابزار مالی گواهینامه صرفهجویی انرژی نام دارد که در حال گذراندن مراحل نهایی معاملاتیشدن است. به این صورت که شرکت فولادی پروژههایی را اجرا میکند و سطح مصرف انرژی را به استاندارد میرساند، سپس مابهتفاوت انرژی را در یک بازه زمانی به صورت سوخت و فراوردههای دیگر تحویل میگیرد و در بازار به نرخ های بینالمللی و صادراتی میفروشد.
.
.
.
.
.
.