دکتر بختیار، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت نیرو مطرح کرد:
در صنایع نسبت به سال گذشته مصرف برق 26.4 درصد رشد داشت/ وزارت نیرو حمایتهای لازم را از فولادسازان خواهد داشت
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت نیرو فعال کردن ابزار و سازوکار بورس انرژی را از جمله سیاستهای وزارت نیرو دانست تا زمینه را برای تامین برق فراهم کند.
شیوا نیک وظیفه
محسن بختیار عنوان کرد: در سالهای بعد از انقلاب اسلامی شاخص های مربوط به صنعت برق بالای ده برابر افزایش داشته است، ظرفیتهای نصب شده نیروگاهی ۱۲ برابر، تولید برق ۲۰ برابر و بار شبکه در زمان پیک ۱۹ برابر شده در حالی که شاخص جمعیت ۲.۵ برابر شده است.
وی همچنین ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور را حدود ۸۵ هزار مگاوات اعلام کرد و گفت: بر اساس آمار موجود ۸۰ درصد از طریق نیروگاه سیکل ترکیی و گازی و کمتر از ۲۰ درصد توسط نیرگاه های اتمی تامین می شود. این آمارها نشان می هد که برای تولید برق نیاز بالایی به سوخت های فسیلی داریم و نیروگاه های کشور وابستگی شدیدی به این سوخت ها دارند. در حال حاضر 15000 مگاوات نیروگاه گازی قابل تبدیل به سیکل تبدیلی با متوسط راندمان 32 درصد فعالیت می کنند. یکی از اولویتهای ما تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل تبدیلی است که در بعد ملی صرفه جویی در سوخت مصرفی خواهد داشت و از هزینه های تولید برق نیز می کاهد.
ارزان ترین برق دنیا را داریم
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت نیرو با بیان اینکه ارزان ترین برق دنیا را داریم، گفت: قیمت تکلیفی فروش برق در ایران حدود ۹۶ تومان است در حالیکه قیمت تمام شده دفتری آن حدود ۲۱۵ تومان است.
بختیار در خصوص قیمت خرید برق عنوان کرد: وزارت نیرو بخشی از برق بخش خصوصی را در چارچوب قرارداد تضمینی به قیمت حدود ۳۹۰ تا ۴۰۰ تومان خریداری می کند. همچنین قیمت خرید برق نیروگاه های تجدید پذیر هم حدودا ۸۳۰ تومان است. این اعداد به خوبی نشان می دهد که مابه التفاوت زیادی بین قیمت های تکلیفی و خرید برق وجود دارد و همین مساله ما را با مطالبات سنگینی مواجه کرده است.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت نیرو گفت: تا پایان سال ۱۳۹۸ حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان دولت به صنعت برق بدهکار بود. در سال ۹۹ حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان دیگر هم به این رقم اضافه شد. به عبارت دیگر صنعت برق حدود ۵۸ میلیارد تومان از دولت طلبکار است.
این مقام مسئول افزود: یکی از علتهای اصلی کمبود برق، افزایش رشد بی سابقه مصرف برق در ابتدای امسال است. همواره و به صورت مستمر مصرف انرژی در سه ماهه ابتدایی سال به میزان حدود 2 درصد نسبت به سال قبل افزایش می یافت اما امسال رشد 20 درصدی در سه ماه امسال نسبت به سال قبل را شاهد بودیم که وزارت نیرو را با چالش تامین برق مواجه کرد. امسال نسبت به سال گذشته در صنایع، میزان مصرف برق 26.4 درصد رشد داشت.
بختیار با اشاره به دلایل قطع برق در سال جاری تشریح کرد: پدیده نوظهور در مصرف برق ایجاد شد که برق به صورت غیر مجاز برای استخراج رمز ارزها استفاده می شد بعلاوه اینکه با رشد بی سابقه دما مواجه بودیم و 24 هزار مگاوات از ظرفیت نصب شده تنها به مصارف سرمایشی اختصاص یافت. خشکسالی در امسال به عنوان یک پدیده نادر، در این شرایط مزید بر علت شد که امکان بهره برداری از نیروگاههای برق آبی ما را کم کرد. خشکسالی سبب شد کشاورزان از آب زیرزمینی و الکتروپمپها استفاده بیشتری کنند و در نتیجه کاهش آب نیروگاه اصفهان، نکا و همدان را با چالش و مشکل جدی مواجه کرد.
وزارت نیرو حمایتهای لازم را از فولادسازان خواهد داشت
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت نیرو افزود: با توجه به خسارتهای وارد شده به صنعت فولاد، تصمیم بر این شد که ظرفیت ۱۰ هزار و ۵۳۶ مگاوات برای تولید برق با کمک ظرفیت فولادسازان داشته باشیم و در نخستین فرصت تفاهمنامه آن به امضا برسد. وزارت نیرو مصمم به حمایت از صنایع بهویژه فولادسازیها برای ساخت نیروگاه است. در برنامه وزارت نیرو نیز افزایش برق به میزان ۱۰ هزار مگاوات پیشبینی شده و وزارت نیرو هم حمایتهای لازم را از فولادسازان خواهد داشت؛ به این شکل که همکاری و پیگیری برای سهمیه سوخت نیروگاهی وجود دارد و احداث نیروگاهها که نیازمند زیرساخت است، پشتیبانی خواهد شد.
بختیار تاکید کرد: وزارت نیرو مکلف است که متوسط بهای انرژی برق تحویلی به صنایع فولادی و کانی های فلزی و پتروشیمی را بر مبنی متوسط نرخ خرید انرژی برق قرار دهد.
این مقام مسئول به قوانین تکلیفی مرتبط با حوزه فولاد اشاره کرد و گفت: وزارت نیرو مکلف است متوسط بهای انرژی برق تحویلی صنایع فولادی را بر مبنای متوسط نرخ خرید انرژی برق از نیروگاههای دارای قرارداد تبدیل انرژی (ای. سی.ای) محاسبه و دریافت نماید. مشترکین با قدرت کمتر از دو مگاوات و همچنین مصارف کمتر از دو مگاوات مربوطه به مشترکین با قدرت بیش از دو مگاوات مشمول حکم این بند نمی شوند. کلیه مشترکین بالای 5 مگاوات و مصرف بر الگوی مصرف، موظف به خرید برق موردنیاز خود از طریق قراردادهای دو جانبه و بورس انرژی هستند. کلیه مشترکین بالای 1 مگاوات از سال 1401 موظف به خرید برق مورد نیاز خود از طریق قراردادهای دوجانبه و بورس هستند.
به گفته وی میتوان همه مشترکان بالای پنج مگاوات را مکلف کرد از طریق قرارداد یا بورس انرژی نیاز خود را تامین کنند و از جمله سیاستهای وزارت نیرو این است که ابزار و سازوکار بورس انرژی را فعال کرده و زمینه را برای تامین برق فراهم کند.
نقش بخش خصوصی در صنعت برق
بختیار با تاکید بر اینکه صنعت فولاد یکی از مهمترین صنایع کشور بوده و در رشد ارزش افزوده و اقتصادی کشور تاثیر فراوان دارد، افزود: ارزش افزوده بالای این بخش ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار بوده و در حوزه صنعت فولاد ۶ هزارمگاوات ظرفیت نیروگاهی دارند و سالیانه حدود ۲۰ میلیارد کیلووات ساعت مصرف می کنند.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت نیرو بر نقش بخش خصوصی در صنعت برق تاکید کرد و گفت: اکنون بیش از ۶۰ درصد از ظرفیت نصب شده توسط بخش خصوصی انجام شده و در سالهای گذشته این روند ادامهدار بوده است، همچنین بهطور متوسط ۷۰ درصد نیروگاهها توسط بخش خصوصی وارد مدار شده و اگر این روند تداوم یابد کمتر از ۲۰ درصد در اختیار دولت باقی خواهد ماند.
.
.
.
.
.
.