محمد هیزم بر، مدیر متالورژی و روش های تولید شرکت فولاد اکسین خوزستان مطرح کرد:
یک و نیم میلیارد دلار صرفهجویی ارزی با تولید یک میلیون تن ورق API
شرکت فولاد اکسین خوزستان در زمینه تولید انواع ورقهای فولادی ساخت لوله ها و مخازن تحت فشار و ذخیرهسازی فراوردههای نفتی و سایر محصولات فولادی فعالیت دارد، این شرکت که تا قبل از سال 97 اکثر تولیداتش در زمینه فولادهای ساختمانی بوده از این سال به بعد با تغییر سیاستگذاری به سمت تولیدات حداکثری ورقهای موردنیاز خطوط لوله نفت و گاز حرکت کرده است به طوری که در حال حاضر 90 درصد تولیدات شرکت ورق های فولادی آلیاژی موردنیاز نفت و گاز و کمتر از 10 درصد تولید فولادهای ساختمانی است.
شیوا نیک وظیفه
این تغییر رویه میزان واردات در حوزه نفت و گاز برای این محصول را کاهش داده و صرفهجویی ارزی قابل توجهی برای کشور به ارمغان آورده است.
هیزم بر، مدیر متالورژی فولاد اکسین در این خصوص توضیح داد: یکی از موارد مصرف ورق در کشور، تولید لولههای انتقال نفت و گاز است. این لولهها نیاز به ورقهایی مخصوص دارد که تختال فولادی موردنیاز آن در فولاد مبارکه و ورقهای آن در فولاد اکسین قابل تأمین است. فولاد مبارکه میتواند تختال های مورد نیاز این ورق ها را تولید کند. فولاد اکسین نیز قادر است این فولادها را نورد کرده و به ورق های عریض مورد نیاز ساخت لوله های نفت و گاز تبدیل نماید.
وی ظرفیت اسمی فولاد اکسین خوزستان را سالیانه یک میلیون و 50 هزار تن ذکر کرد و افزود: این شرکت تنها تولیدکننده ورق عریض برای تولید لوله های نفت و گاز در ایران است.
هیزم بر اظهار داشت: بزرگترین و مقاومترین ورق فولادی ایران در این شرکت تولید شده که افتخار بسیار بزرگی به شمار میرود. شرکت فولاد اکسین توانست اسلب ۳۰۰ میلیمتر را با موفقیت نورد کند. ورق تولید شده تحت استاندارد API در حدود 26 متر تولید شد که در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا فقط شرکت فولاد اکسین میتواند این ورقه فولادی را تولید کند. این ورق با عرض چهار و نیم متر، برای لولههای ۵۶ اینچ استفاده میشود که پرکاربردترین لوله در صنعت نفت و گاز است. پیش از این از هر ورق چهار ونیم متری تولید شده در شرکت فولاد اکسین، یک لوله در شرکتهای لولهسازی ساخته میشد اما با استفاده از اسلب ۳۰۰ میلیمتری، از هر ورق فولادی ۲ لوله تولید میشود. استفاده از این اسلب بهعنوان مواد اولیه، علاوه بر اینکه استاندارد کیفی محصولات را برای مشتری بیشتر میکند، میزان استهلاک و فرسایش قطعات و خط تولید را نیز کمتر میکند.
وی ضمن تأکید بر اینکه از صفر تا صد لولههای نفت و گاز در کشور بومیشده، گفت: نیاز سالیانه کشور از این طریق قابل پاسخگویی از جانب فولاد اکسین است.
مدیر متالورژی فولاد اکسین ادامه داد: مشارکت در پروژه مهم و ملی گوره-جاسک که اهمیت آن بالاست نشان میدهد شرکت فولاد اکسین، مسیر حرکت خود در جهت رشد و تعالی بهخوبی شناسایی کرده است و این خط استراتژیک با بومیسازی لولهها توسط شرکت های داخلی، مزایای بسیاری برای کشور داشته است.
وی افزود: تعامل و همراهی فنی ۲ شرکت فولاد اکسین و فولاد مبارکه به همراه شرکت های لوله ساز در چند سال گذشته باعث شده که لولههای انتقال نفت و گاز شیرین و ترش در همه بخشهای زنجیره تولید از مرحله اسلب، ورق و لوله کاملاً بومیسازی شده و کشور از واردات این محصول کامل بینیاز شود. همکاری شرکتهای فولادی داخلی باعث شد تا پروژه راهبردی خط لوله نفتترش گوره به جاسک که استراتژیکترین پروژه انتقال نفت و گاز کشور است در سریعترین زمان خود بهسوی تکمیل و نهایی شدن برسد. مبدأ این خط لوله منطقه گوره از توابع شهرستان گناوه استان بوشهر است که پس از عبور از استانهای بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک به ترمینال و تأسیسات دریایی صادرات و واردات که احداث آن برنامه ریزی شده است، متصل میشود. در ایجاد زنجیره تولید لوله NACE، تبدیل تختال به ورق و سپس لوله که برای نخستین بار اتفاق افتاده است، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، شرکت فولاد اکسین خوزستان، لولهسازی اهواز و ایران آروین، لولهسازی ماهشهر و لولهسازی صفا فعالیت میکنند. در این طرح حلقه اول توسط شرکت فولاد مبارکه تولید میشود و در حلقه دوم ورق مورد نیاز توسط شرکت فولاد اکسین تولید خواهد شد و سپس لولهسازان داخلی این ورقها را تبدیل به لوله میکنند.
وی افزود: پیش از اجرایی شدن این پروژه، نفت از جزیره خارک بارگیری میشد و از طریق تنگه هرمز جابهجا میشد، با این روش صادرات نفت از خشکی انجام میشود و بهجای عبور از تنگه هرمز از طریق دریای عمان صادرات انجام میشود.
وی با بیان اینکه کل پروژه انتقال نفت گوره به جاسک یک هزار و ۱۰۰ کیلومتر با حدود 400 هزار تن ورق ترش با گرید X60 است، اظهار داشت: در این پروژه تمامی ورق های مورد نیاز ساخت شیرآلات و مخازن هم بومیسازی شده است.
مدیر متالورژی فولاد اکسین گفت: با توجه به تحریمهای اعمالی و نیاز به خروج مقدار قابلتوجهی ارز از کشور جهت تأمین ورقهای ضد سایش موردنیاز، شرکت فولاد اکسین خوزستان با دارا بودن پیشرفتهترین تجهیزات نورد و عملیات حرارتی از چند سال قبل و با همت و تلاش متخصصان، سعی در داخلیسازی این ورق در کشور کرد که خوشبختانه با به سرانجام رسیدن این تلاشها، شاهد داخلیسازی و تولید این ورق با نام تجاری «اکسینار» هستیم. این ورقهای فولادی که خاصیت ضدسایش دارند پیش از این از کشور سوئد وارد میشد که از آن در صنایعی مانند مس، سیمان و ماشینسازی استفاده میشود.
وی به گریدهای مختلف اکسینار اشاره کرد و افزود: این ورق ضدسایش در گریدهای مختلفی تولید و عرضه میشود که فولاد اکسین خوزستان ورقهای اکسینار با سه گرید ۴۰۰، ۴۵۰ را تولید و به بازار عرضه می کند. درحالحاضر نیز بیشترین نیاز صنایع ما در کشور، ورقهای ضد سایش با گریدهای ۴۵۰ و 4۰۰ است که توانستهایم با رعایت کلیه استانداردهای جهانی مربوطه، این گونه از ورقها را به تولید انبوه برسانیم.
هیزم بر تصریح کرد: امروزه با توجه به توانمندی موجود در شرکت فولاد اکسین خوزستان و تولید ورقهای ضد سایش در گریدهای مختلف، این شرکت پاسخگوی نیاز صنایع مختلف به این گونه از ورقها است و به این ترتیب میتوان تا حد قابلتوجهی از واردات این محصول جلوگیری کرد.
وی افزود: شرکت فولاد اکسین خوزستان بهعنوان تنها تولیدکننده ورقهای عریض فولادی در ایران و خاورمیانه با پیشرفتهترین تجهیزات نورد و عملیات حرارتی ورق، قادر است تا کلیه ورقهای آلیاژی و خاص که مورد نیاز صنایع خاص، حساس و استراتژیک کشور است را تولید و بهصورت انبوه در اختیار صنایع پاییندستی قرار دهد.
مدیر متالورژی فولاد اکسین در پایان گفت: در سالهای اخیر در فولاد اکسین حدودا یک میلیون تن ورق API تولید کردهایم که همین مقدار تولید، به میزان حدود یک و نیم میلیارد دلار صرفهجویی ارزی برای کشور داشته است.
باید به فولاد مبارکه برای تولید ورقهای خاص تبریک گفت/ انتقال نفت گوره به…
عرضه بیش از نیم میلیون تنی سیمان در بورس کالا
تحویل آخرین سری ورقهای فولادی پروژه ملی انتقال نفت از گوره به جاسک
درخشش اکسین در طرحهای استراتژیک کشور
صرفهجویی 155 هزار مترمكعبی آب و ثبت ركوردی جدید در ناحیه نورد گرم