کنترل بازار با عرضه های پیاپی و روند نزولی قیمت پایه در بورس/ اقتصاد جهانی تحت تاثیر نام «او میکرون» و تورم
شیوا نیک وظیفه – هفته گذشته شمش روند نزولی داشت و علت آن ضعف تقاضا و آشفتگی بازار مقاطع بود که البته قیمت گذاری بورس و روند نزولی قیمتهای صادراتی هم در این افت قیمت نقش داشت.
فعلا اکثریت بازارها در فاز انتظار هستند، هرچند که اخبار مذاکرات منفی بود اما در بلند مدت برآیند نظرات کارشناسان به نتیجه مذاکرات در ۲۰۲۲خوشبین هستند که بسیاری از بازارهای داخلی را در این فاز نگه داشته است، بازار فولاد هم در انتظار تشخیص نرخ کف بازار و تثبیت کانالهای کف قیمت است. در حال حاضر دولت با عرضه های پیاپی و روند نزولی قیمت پایه در بورس، بازار را تحت فشار قرار داده است. در این شرایط روند نزولی قیمت در بازارهای جهانی همسو با سیاستهای دولت است اما از طرف دیگر ضعف شدید تقاضا وجود دارد. با توجه به عدم وام دهی بانکها، تولید بدون حمایت است و دولت با سامانه تجارت بازار را کنترل می کند و در این روند تقاضای گندله کاهش یافته، افت قیمت جهانی انگیزه صادراتی را از بین برده، افزایش شدید قیمت گاز حاشیه سود تولید کنندگان آهن اسفنجی را محدود کرده و در آخر تولید کننده شمش و مقاطع هم تقاضا ندارد. با این اقدامات دولت قیمت پایین مانده اما اصل موضوع تولید زیر سوال رفته است که در ادامه نتیجه ای جز توقف تولید، کمبود شدید عرضه و افزایش قیمت ندارد. با این روند، شاهد افزایش بدهی بخش فولاد، افت تولید و انباشت مواد اولیه بخصوص گندله در آینده ای نه چندان دور خواهیم بود.
در خصوص بازار مقاطع که تحت تاثیر نرخ ارز و نرخ قیمتهای جهانی است، در حال حاضر اختلاف دو نرخ نیما و بازار به عدد بی سابقه ۲۹درصد رسیده است و نرخ نیما پایین است و با توجه به اینکه دولت منابع کافی برای کنترل نرخ این بازار ندارد تنها احتمال، رشد پله ای نرخ نیما است که در بلندمدت به منظور تقویت بخش صادرات انجام خواهد شد. در کنار این موضوع سویه جدید ویروس کرونا به نام «او میکرون» و تورم نیز اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار داده است که به سبب آن تمام کامودیتی ها بر مدار منفی هستند و نرخ شمش صادراتی ایران و میلگرد صادراتی ایران در محدوه ۵۶۰ تا ۵۷۰ دلار نوسان می کند. قیمت مقاطع هم در بازار داخل با دو پارامتر رشد مثبت دلار نیما و رشد مثبت بازارهای جهانی، رشد خواهد کرد. برای رشد قیمت هم جهت شدن سه پارامتر نرخ اسکناس، نرخ نیما و نرخ جهانی فولاد و نرخ های صادراتی میلگرد ایران لازم است که البته لزوما افزایش تقاضا را تضمین نمی کند چراکه در بازار راکد داخلی، رشد قیمت به هیچ وجه به معنای رشد تقاضا نیست.
.
.
.
.
.