چهل کشور با حذف تدریجی انرژی زغال سنگ موافقت کردند
بیش از 40 کشور در اجلاس آب و هوایی COP26 موافقت کردند تا انرژی زغالسنگ را کنار بگذارند. این توافق شامل 18 کشور است که قول داده اند برای اولین بار سرمایه گذاری در نیروگاه های زغال سنگ جدید را به تدریج کاهش داده یا متوقف کنند.
این فهرست شامل کشورهای عمده مصرف کننده زغال سنگ از جمله کانادا، لهستان، اوکراین و ویتنام است. امضاکنندگان این توافق متعهد شده اند که انرژی زغال سنگ را در دهه 2030 برای اقتصادهای بزرگ و در دهه 2040 برای کشورهای فقیرتر حذف نمایند. دهها سازمان خصوصی نیز با HSBC و همین طور توسعه صادرات کانادا در میان چندین بانک بزرگ موافقت کرده است که صنعت زغال سنگ را رها کند.
این توافق به عنوان بخشی از تمرکز بر انرژی برای پنجمین روز اجلاس COP26 و به دنبال موجی از اعلامیه های قبلی در این خصوص انجام شد.
کریس لیتلکات، مدیر اجتماعی در اندیشکده E3G در خصوص این تعهد عنوان کرد: این تعهد در مورد زغال سنگ قطعا یک گام بزرگ به جلو است و یک یا دو سال پیش غیرقابل تصور بود. این نشانه واقعی بهبود است.
با این حال پس از این توافق در اجلاس سران G20 در اوایل ماه جاری، که در آن رهبران متعهد به پایان دادن به تامین مالی نیروگاههای بینالمللی زغال سنگ بودند، به دلیل مخالفتهای چین، هند، استرالیا و روسیه، از تعهد به پایان دادن به زغال سنگ در کشور خودداری کردند.
موضوع اصلی COP26 پیوستن زغال سنگ به تاریخ بود. با این حال، زغال سنگ همچنان بخش مرکزی ترکیب انرژی جهانی است و حدود 37 درصد از برق جهان را در سال 2019 تولید کرده است. این تعهدات امیدی به کاهش انتشار کلی زغال سنگ را سبب شده و کشورهایی که از پیوستن به این تعهد خودداری میکنند نیز قابل توجه هستند تا در ادامه در راستای کاهش مصرف زغالسنگ همکاری های لازم را داشته باشند. برخی از کشورهای وابسته به زغال سنگ جهان، از جمله استرالیا، هند، چین و ایالات متحده این تعهد را امضا نکرده اند. اما از سوی دیگر، امضای تعدادی از کشورهای تشنه زغال سنگ مانند اندونزی، کره جنوبی، لهستان، ویتنام و شیلی را جلب کرد.
زغال سنگ بزرگ ترین عامل تغییر آب و هوای انسان محور است و سوزاندن زغال سنگ عامل حدود 46 درصد از انتشار دی اکسید کربن یکی از مهم ترین گازهای گلخانه ای در سطح جهان است. علاوه بر این، زغال سنگ یکی از اصلی ترین عوامل آلودگی هوا به شمار می رود.
استثناهای قابل توجه
چندین مورد از بزرگترین اقتصادهای وابسته به زغال سنگ و تولید کننده گاز در جهان نتوانسته اند به این تعهد بپیوندند. این کشور ها شامل استرالیا، چین، هند و ایالات متحده می شود که همگی در این معامله حضور نداشتند. چین، هند و ایالات متحده به تنهایی 49.5 درصد از انتشار سوخت های فسیلی را در سال 2019 به خود اختصاص داده اند که حضور نداشتن آنها در این توافق را قابل توجه میکند.
زغال سنگ در حال حاضر در بسیاری از نقاط کره زمین در حال کنار گذاشته شدن است. جهان طی 6 سال گذشته شاهد کاهش 76 درصدی تعداد نیروگاه های زغال سنگ جدید بوده است. با این حال، این تعهد جدید به عنوان یک میخ مهم دیگر به تابوت سوخت زغال سنگ به شمار می رود که از سوی برخی کشورها، به ویژه دولت بریتانیا که مایل بود حذف تدریجی زغال سنگ را به نشان افتخاری برای ریاست کوپ این دوره تبدیل کند، اعلام شده است.
.
.
.
.
.
.
.
.