چشم امید هپکو به سفر رئیسی به استان مرکزی / دولت برای ایجاد فضای تعامل بین شرکت و معدنداران برنامهای دارد؟
رئیس جمهور و جمعی از اعضای هیات دولت قرار است این هفته به استان مرکزی بروند و اهالی هپکو منتظرند ببینند آیا رئیس دولت و وزیر صمت برای ایجاد فضای تعاملی بین این شرکت و معدنداران ایده و طرحی دارد؟
به گزارش پایگاه خبری معدننامه، نماینده مردم دلیجان و محلات گفته که احتمالا آخر هفته، یعنی امروز یا فردا، رئیس جمهور و جمعی از وزرا به استان مرکزی سفر میکنند. این بیست و هفتمین سفر استانی دولت سیزدهم است و هنوز جزییاتی از این سفر مشخص نشده، اما کارگران شرکتهای بزرگی مانند هپکو و آذرآب انتظار دارند رئیسی توجه ویژهای به وضعیت این شرکتها داشته باشند.
استان مرکزی حدود یک و نیم میلیون نفر جمعیت دارد و اقتصادش بر پایه صنایعی میچرخد که روزگاری در خاورمیانه حرف اول را در حوزه تخصص خود میزدند. از سویی، نوع آب و هوا و طبیعت این استان باعث شده منابع آبی در آن رو به نابودی برود و کشاورزی و دامداری مردم به خطر بیفتد.
شاید یکی از مسائل استان مرکزی، باز ماندن پرونده هپکو باشد. با اینکه همه شرایط برای بازگشت تولید به هپکو مهیا شده، اما هنوز معدن داران ترجیح میدهند دستگاهها و ماشین آلات دست دومی خارجی را برای کار در معادن انتخاب کنند و بابتش پول بدهند. دستگاههایی که بی ضابطه وارد میشوند و مشخص نیست مناسب کار در معادن ایران هستند یا نه؟
تصمیمات وزارت صمت برای حمایت از هپکو
تصمیمات اخیر وزارت صمت درباره واردات این ماشین آلات، کمی سختگیرانهتر شد تا هم از تولید در صنایع تولیدکننده ماشین آلات معدنی و راهسازی حمایت شود و هم به بازار واردات این دستگاهها سروسامان دهد. اما این مصوبه بارها از سوی فعالان بخش معدن مورد انتقاد شدید قرار گرفت و همچنان به کار خود در واردات ماشین آلات دست چندم ادامه دادند.
به تازگی یکی از فعالان معدنی گفته که هپکو امسال بیش از ۲۰ تا ۳۰ ماشین تولید نکرده و این نیاز یک معدن کوچک را هم تأمین نمیکند. البته او اشاره نکرده است که آیا برای خرید از این شرکت اقدامی انجام داده یا نه.
با این حال فضای شکل گرفته بین تولیدکننده ماشین آلات معدنی و مصرف کننده این کالاها، بیش از آنکه فضای تعامل باشد، تقابلی است و مسلما این فضا تغییر مثبتی در صنعت معدن و راهسازی کشور ایجاد نمیکند.
معدن داران سفارش نمیدهند؛ کار میخواهند
ابوالفضل رنجبر، فعال کارگری شرکت هپکو در گفتگو با خبرنگار ما درباره ادامه مشکلات معدن داران و تولید در هپکو میگوید: کارشناسان بخش معدن ادعا میکنند که تولیدات هپکو پایین است و باوجود گذشت چهار ماه از سال، حتی ۳۰ دستگاه در این شرکت تولید نشده است. فعالان معدنی به مصوبات وزارت صنعت، معدن و تجارت ایراد میگیرند که چرا واردات ماشین آلات معدنی را محدود کرده، اما نکته اینجاست که مگر فعالان بخش معدن با هپکو قراردادی امضا کرده اند که حالا میگویند چرا این شرکت به تعهداتش عمل نکرده است؟
رنجبر میگوید: وقتی هپکو قراردادی بابت تولید محصولات خود از طرف مصرف کننده ندارد، چه چیزی را میتواند تولید کند؟ نکند از ما انتظار دارند مانند ایران خودرو و سایپا، انبارها را پر از محصولاتمان کنیم تا فعالان معدنی برای خرید اقدام کنند؟ حتی شرکتهای بزرگ در دنیا و ایران خودرو سایپا در ایران با پیش فروش محصولات تولید نشده خود فرایند تولید را برنامه ریزی میکنند. مشتری هپکو مشخص است و رفتار این مشتری نشان داده که قصد خرید از هپکو را ندارد.
این فعال کارگری هپکو ادامه میدهد: باتوجه به قیمت مواد اولیه و نیاز به واردات بخشی از تجهیزات اولیه برای تولید محصولات هپکو و از طرفی قیمت تمام شده این محصولات، تولید در هپکو نیاز به قرارداد دارد. وقتی قرارداد از طرف بخش خصوصی و دولتی با هپکو منعقد نمیشود، این شرکت هم نمیتواند ریسک تولید محصول بدون قرارداد را بپذیرد.
او توضیح میدهد: با توجه به اظهارات مسئولان و فعالان بخش معدن به نظر میرسد که خواسته آنان این است که هپکو اول محصول را تولید کند، بعد فعالان معدنی درباره آن اظهارنظر کنند که آیا مناسب خرید هست یا نه. قطعا این اتفاق نمیافتد، چون بعدا بهانه قیمت را مطرح میکنند و انتظار دارند محصول دست اول را به قیمت محصول دست چندم خریداری کنند.
ارمغان سفر رئیسی برای هپکو چیست؟
نکته اینکه سفر رئیسی به استان مرکزی میتواند برای اهالی هپکو خبرهای خوبی به همراه داشته باشد اگر رئیس جمهور در این سفر هم وزیر صنعت، معدن و تجارت و هم معاون معادن این وزارتخانه را همراه ببرد و از شرکتهایی مانند هپکو بازدید کند و در کنار آن، برای انعقاد چند قرارداد خوب با شرکتهای معدنی و راهسازی زمینه سازی کند.
.
.
.
.
.
.
.