پیشنهاد تغییر نرخ دلار فولاد از نیما به نرخ توافقی/ به حداقل رسیدن عرضه در مردادماه
شیوا نیک وظیفه – موج جدید تورمی در بخش مسکن حاصل سیاست های غلط اقتصادی در ۱۴۰۱ و قفل شدن بازارهای موازی به سبب رکود و افزایش فشار مالیاتی است.
در بازار جهانی نیز وضعیت بخش املاک در چین در حال گسترش به سیستم بانکی آن کشور است، دولت چین با توجه به وضعیت خطرناک بانک های این کشور که درگیر بخش املاک هستند به طور اضطراری نزدیک به هشت میلیارد دلار وام در نظر گرفته است. البته شاهد بودیم فعالیت کارخانههای چین در ماه ژوئیه بهطور غیرمنتظرهای کاهش یافت و به دلیل اثر منفی شیوع پراکنده کووید بر بهبود وضعیت اقتصادی، حرکت اقتصادی قبلی، معکوس شد. این در حالی است که آمار بیماری کرونا در چین کاهش نیافته، احتمالاً کرونا در دیگر کشورها مثل هند و ایران دوباره اوج گرفته است. در صورتی که بازار چین به سرعت نسبت به سیاست های دولت واکنش نشان دهد ریزش قیمت فولاد متوقف خواهد شد. از طرف دیگر دامپینگ روس ها در بازار فولاد به کف خود رسیده و در هفته های گذشته شاهد افزایش قیمت ها و یا ثبات آنها بوده ایم اما در ایران به علت رکود بازار صادراتی و همین طور تقاضای داخلی قیمت ها روند نزولی داشته است.
قطعی برق نه فقط بخش عرضه بلکه بخش تقاضا را هم تحت تاثیر قرار داده در نتیجه اکثر فعالان اقتصادی که شاهد عقبگرد قیمت ها به طور روزمره هستند دست از معامله برداشته اند. اعلام قیمت آهن اسفنجی برای شنبه هفته گذشته نشان دهنده آن بود که قیمت آهن اسفنجی به خرداد ماه سال گذشته برگشته و همین طور شمش عرضه شده در بورس با قیمت پایه نزدیک به خرداد ماه سال قبل می باشد، زمزمه هایی هم در مورد کاهش قیمت مواد اولیه وجود دارد اما آنچه به آن توجه نمی شود این است که واحدهای پایین دست تولیدکننده شمش، آهن اسفنجی، کنسانتره، گندله و سنگ آهن اکثراً دولتی هستند و باید جوابگوی بخش عمده ای از سهام عدالت باشند. با پایین آوردن قیمت این کالاها کسری بودجه دولت بیشتر خواهد شد که در پاییز خود را نشان خواهد داد. چشم انداز هفتههای پیش رو مشخص نیست چرا که فعالان اقتصادی در بازار داخلی سیاست صبر و انتظار را در پیش گرفته اند و فرار از موجودی تنها برنامه آنهاست، در نتیجه در کوتاه مدت به شدت قیمت ها نزول خواهد کرد اما از طرف دیگر فارغ از آنکه تولید کننده سود دارد یا زیان به علت آنکه بازار با کمبود تقاضا روبروست تولیدکننده دچار مشکل نقدینگی و کاهش تولید می گردد.
بنابراین وضعیت رکودی فعلی همراه با رکود در بازار جهانی، تولید را کاهش می دهد و باعث کاهش صادرات و ارز آوری خواهد شد که در نتیجه آن فشارهای ارزی افزایش خواهد یافت. در مرداد ماه تولید و عرضه به دلیل قطعی برق و تعطیلات کارخانه ها به حداقل خود خواهد رسید از طرف دیگر تقاضا هم کاهش خواهد یافت و در مجموع این امر باعث کوچک تر شدن بازار فولاد و تعطیلی کارخانهها می گردد. آنچه گفته شد تنها در خصوص مقاطع و شمش مصداق ندارد بلکه در مورد ورق هم شرایط همین است.
امروز هم فولادیها جلسه ای داشتند و چند پیشنهاد برای رونق و تثبیت بازار مطرح شده است. اول؛ اعمال دامنه مثبت ۳درصد روی میانگین هفته قبل یا میانگین دو هفته برای تعیین قیمت پایه شمش هفته بعد، دوم؛ مجاز کردن و ورود شرکتهای تجاری به بخش صادرات (مثل قبل از سال ۹۷) که البته پیچیدگی ارزی دارد و سوم؛ یک پیشنهاد ضعیف تر به این شکا که مبنای قیمت شمش فولادی ۹۵ درصد نرخ فوب صادراتی در دلار توافقی قرار گیرد یا به عبارتی تغییر نرخ دلار فولاد از نیما به نرخ توافقی که البته احتمال آن بسیار ضعیف است.
.
.
.
.