نیاز ارزی و مازاد عرضه، صادرات را افزایش می دهد / تعدیل بازار با سرکوب انتظارات تورمی نباشد
شیوا نیک وظیفه- هفته گذشته شاهد بودیم قیمت شمش و میلگرد نزولی بود. شمش فولادی در این مدت زمان با توجه به تلاش دولت و بورس کالا و همچنین با افت قیمت در بازار جهانی تنزل قیمت داشت.
با توجه به اینکه روند جهانی همچنان نزولی است، افت قیمت ارز باعث خواهد شد کدال شهریور پایین تر از مرداد قرار گیرد که البته این شرایط پایدار نخواهد بود به این دلیل که صادرات برای تعادل بازار متوقف شده است البته باید در نظر داشته باشیم که فارغ از نزول و صعود قیمت در بازارهای جهانی، نیاز ارزی کشور و مازاد عرضه سبب خواهد شد صادرات مجددا قوت بگیرد. در خصوص نزولی بودن قیمت میلگرد نیز انتظارات ضد تورمی و روند نزولی صادرات که ناشی از شرایط فصلی و عملکرد چین است در این روند موثر بوده بعلاوه اینکه شیوع بیشتر بیماری کرونا در هفته های اخیر پروژه ها را به تعویق انداخته یا روند آنها را کند کرده است هرچند که این روند در بازار مقاطع باعث شد خرید در بورس بالا نباشد. در حال حاضر دولت در پی تعادل بازار فولاد است و به همین دلیل صادرات آن را کنترل می کند که این روند باعث کاهش عرضه ارز و افزایش نرخ آن خواهد شد در این میان قطع برق از تیرماه صادرات را در دو ماه گذشته به شدت کاهش داده است که نتیجه آن را در پایان شهریور به واسطه ارز برگشتی به کشور از محل صادرات فولاد خواهیم دید که نسبت به سه ماه قبل کاهش چشم گیری خواهد داشت که تاثیر مستقیم بر نرخ ارز خواهد داشت که به دلیل ضعف تقاضای بازار داخلی نمی تواند پایدار باشد. فارغ از این مسائل در هر اقتصادی پس از یک دوره تورم تند در بازه زمانی کوتاه، رکود ایجاد می شود هرچند که قیمت ها به قبل از تورم بر نمی گردد. تورم در ایران تنها به دلیل مسائل پولی و مالی نیست و عوامل ساختاری مثل برق و کسری بودجه نیز در آن دخیل است.
بررسی عوامل محرک و عوامل ریسک بازار، ما را به نتیجه مطلوبتری خواهد رساند؛ در خصوص تعدیل بازار نباید سرکوب انتظارات تورمی را پیش گرفت. تعدیل انتظارات زمانی اتفاق خواهد افتاد که دسته ای از عوامل ساختاری اثر گذار و محرک از جمله تحریم، سیستم بانکی و سیاستهای پولی کسری بودجه و… متعادل شود بعلاوه اینکه اصلاح نظام بانکی و بررسی تسهیلات تکلیفی و چاپ پول باید در این راستا مدیریت شود. اصلاح حامل های انرژی عامل و محرک مهم دیگری است که البته قبل از آن باید به اصلاحات اقتصادی ورود کرد.
.
.
.
.
.