فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزارت نفت مطرح کرد:
نگهداشت و افزایش تولید گاز ضروری است/ مصرف گاز در صنایع فولاد رشد داشته است
به گفته معاون برنامه ریزی وزارت نفت سرمایه گذاری صنایع فولاد در صنعت گاز می تواند به صورت توسعه میادین گازی، واردات گاز و بهینه سازی مصرف در سیستم عرضه و تقاضای گاز باشد.
شیوا نیک وظیفه- فلاحتیان عنوان کرد: ایران دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد دنیا و نخستین تولیدکننده آهن اسفنجی بر پایه گاز در جهان است، هماکنون زنجیره ارزش فولاد حدود ۱۲ درصد ارزش صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است. سهم عمده از گاز سبک در سال 99 برای پتروشیمی 8.9 درصد، فولاد 5.3 درصد و سیمان 2.6 درصد بوده است.
فلاحتیان ادامه داد: عملکرد مصارف گاز در صنایع فولاد نشان میدهد این صنایع سهم بیشتری از رشد تولید گاز سبک را در مقایسه با دیگر صنایع عمده به خود اختصاص دادهاند و گاز طبیعی نقش مؤثری در رشد این صنایع داشته است، بیشترین مقدار گاز مصرفشده (بیش از ۷۵ درصد) در فرآیند تولید آهن اسفنجی بوده است.
وی افزود: وضعیت فعلی و آتی تراز تولید و مصرف گاز در ماههای سرد بدین صورت است که سال جاری تراز منفی به میزان 200 میلیون متر مکعب در روز است و در سال 1404 تراز منفی به میزان 250 میلیون مترمکعب در روز در صورت ادامه روند موجود و در سال 1410 به میزان بیش از 350 میلیون مترمکعب در روز در صورت ادامه روند موجود است.
معاون برنامه ریزی وزارت نفت گفت: سهم صنعت فولاد از مصرف گاز خطوط سراسری کشور 5.3 درصد است. ذخایر عظیم گاز طبیعی در کشور، نیروی محرکه رشد و توسعه واحدهای احیاء مستقیم و رشد تولید فولاد در کشور بوده است.
فلاحتیان خاطرنشان کرد: نگهداشت و افزایش تولید گاز نیازمند بیش از ۸۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنعت گاز است، از این رو پایداری تأمین گاز در صنایع عمده بهخصوص فولاد نیازمند همکاری و مشارکت این صنایع است، از مجموع ۸۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری موردنیاز، ۲۳.۶ میلیارد دلار در بخش فشارافزایی و تثبیت تولید میدانهای گازی در حال تولید، ۳۶.۴ میلیارد دلار در بخش توسعه میدانهای جدید، ۸ میلیارد دلار برای توسعه و بهسازی پالایشگاههای گازی، ۱.۲ میلیارد دلار برای جمعآوری گازهای مشعل، ۳ میلیارد دلار برای توسعه ذخیرهسازی گاز در میدانها، ۶ میلیارد دلار برای خطوط لوله و ایستگاهها و ۲ میلیارد دلار برای بهینهسازی در ساختمان نیاز است.
وی تاکید کرد: در خصوص بحث واردات گاز از ترکمنستان باید مطرح کنیم که این کشور اعلام کرده در حال حاضر طبق تعهدات قبلی این کشور برای صادرات به دیگر کشورها، گازی برای واردات به ایران ندارد.
معاون برنامه ریزی وزارت نفت گفت: احداث 12 هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی توسط صنعت فولاد و صنایع معدنی در صورتی که این واحدها همگی نیروگاه های متداول گازی باشد به 75 میلیون مترمکعب در روز گاز یعنی معادل سه فاز پارس جنوبی نیاز دارد.
فلاحتیان تشریح کرد: بهینه سازی مصرف گاز در نیروگاهها می تواند با احداث بخش بخار نیروگاههای گازی موجود و تبدیل آن به سیکل ترکیبی با امکان احداث 7300 مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید بدون نیاز به سوخت اضافه باشد و یا با احداث نیروگاههای راندمان بالا و از رده خارج کردن نیروگاههای کوچک و کم راندمان گازی و بخاری موجود با امکان احداث بیش از 9000 مگاوات نیروگاه راندمان بالا با اختصاصی گاز مصرفی 4500 مگاوات نیروگاه کم راندمان فعلی است.
وی بر اهتمام به احداث بخش بخار نیروگاههای گازی موجود و تبدیل آنها به سیکل ترکیبی به جای احداث نیروگاههای جدید و احداث نیروگاههای سیکل ترکیبی با بازده بالا بهعنوان جایگزین نیروگاههای فرسوده موجود تأکید و خواستار مشارکت سرمایهگذاری صنایع فولاد در زنجیره تولید و تأمین گاز شد.
.
.
.
.
.