نگاهی به کارنامه امین ابراهیمی در خوزستان/ مدیری غیر بومی ولی دلسوزتر از مسئولان بومی برای صنعت استان
امین ابراهیمی از اواسط سال 1395 در استان خوزستان در سمتهای مختلفی در صنعت فولاد این استان خدمت کرده است، مطلب زیر نگاهی گذرا به کارنامه وی است، علیرغم اینکه در این سالها برخی افراد مغرض به دلیل منافع شخصی وی را با چماق غیربومی آزردهاند ولی با نگاهی تخصصی به کارنامه وی درمی یابیم در این مدت بیش از هر مدیر و مسئول خوزستانی در مسیر توسعه و نجات صنایع این استان گام برداشته است.
به گزارش معدن نامه؛ مجامع عمومی سالیانه شرکتها موظفند با بررسی عملکرد هیئتمدیره و صورتهای مالی تائید شده توسط حسابرسان مستقل کارنامه مدیرعامل و هیئتمدیره را آنالیز کنند. خلاصه اقدامات یک مدیر در قالب صورتهای مالی پایان سال شرکتش بهترین گواه مدیریتی برای سنجش عملکرد وی است.
علاوه بر صورتهای مالی بررسی ۳ بخش عملکردی نشاندهنده حرکت روبهجلوی مدیرعامل و شرکت تحت نظر او میباشد:
الف – گردش چرخ تولید، تأمین بهموقع مواد اولیه ، بازرگانی منضبط و سالم (خرید مواد اولیه و قطعات و فروش محصولات) که منجر به سود شرکت شوند اولین گام برای داشتن یک شرکت موفق است.
ب- پرداخت بهموقع حقوق کارکنان و افزایش رفاهیات آنان بر اساس واقعیتهای تورمی اقتصاد و رفع مشکلات پرسنل شرکت باعث میشود تا کارکنان با آسودگی خاطر و رغبت و علاقه به تلاش خود برای تولید بیافزایند.
ج- حرکت در مسیر توسعه شرکت، برای تضمین حفظ جایگاه آن در بازار آینده، توسعه محصول و افزایش سهم از بازار مواد اولیه است. از سوی دیگر بازسازی خطوط قدیمی علاوه بر بالا بردن راندمان تولید باعث کمک به محیطزیست میشود.
خروجی این اقدامات در ادامه حیات شرکت مؤثر است و منجر به حفظ جایگاه تولید، بهروزرسانی تکنولوژیهای کارخانه و دستیابی به تولید پاک و صنعت سبز میشود.
درنهایت باعث افزایش سرمایه سهامداران عمده و جز، ایجاد فرصتهای شغلی برای جوانان استان، شکلگیری صدها فرصت شغلی غیرمستقیم در اطراف این صنعت و افزایش خدمات و مسئولیتهای اجتماعی شرکت به جامعه پیرامونی است.
به گواه بسیاری از متخصصان صنعت فولاد کشور با استناد به شاخصهای مالی و عملکردی، مدیریت امین ابراهیمی طی دو سال و اندی در فولاد اکسین و عملکرد وی در ۱۵ ماهه مدیرعاملی شرکت فولاد خوزستان نشاندهنده آن است که او در این مدت با اقدامات مؤثر خود فولاد اکسین جوان را از ورشکستگی به تعالی سوق داد و فولاد خوزستان را بهسوی جوانسازی و پوستاندازی هدایت میکند.
نگاهی به عملکرد امین ابراهیمی در شرکت فولاد اکسین خوزستان(۱۳۹۸ الی ۱۴۰۰)
امین ابراهیمی در اواخر سال ۱۳۹۷ مدیریت فولاد اکسین را به دست گرفت. زمانی که وی مدیرعامل این مجموعه شد بهواسطه سالها عدم نظارت سهامداران شرایط ناگواری بر اکسین حادث شده بود. وی میراث دار بیش از ۱۲۰ هزار تن بدهی ورق فولادی و ۱۰۰ ها میلیارد تومان تعهد مالی – حقوقی و انبوهی از مشکلات بجای مانده از مدیران گذشته این شرکت بود، مدیرانی که اغلب شان بومی بودند ولی به دلیل عدم ناآشنایی با این صنعت، فولاد اکسین را در ورطه دلالان غرق کرده بودند. به دلیل چک های برگشتی تمامی حسابهای این شرکت بهجز حساب حقوق کارکنان مسدود شده بود، مشکلات مالیاتی شرکت گروه ملی (سهامدار ۴۰ درصد اکسین) امکان ثبت تصمیمات هیئت مدیر را سلب کرده بود.
شرکت با کمبود قطعات بسر میبرد و به دلیل شرایط بد مالی اعتبار این شرکت نزد بازار و تأمینکنندگان به صفر رسیده بود. شرایط به حدی به شکل اسفبار بود که در ماه آخر سال ۱۳۹۷ موجودی حساب شرکت بزرگی مانند اکسین فقط ۲۰ میلیون تومان بود و این شرکت از تأمین غذای کارگری هم ناتوان بود و روزی نبود که نانوا و قصاب برای طلب چندمیلیونی واحد امور مالی شرکت را به هم نریزند.
نگاهی به صورتهای مالی ده سال گذشته فولاد اکسین نشان میدهد این شرکت فقط در سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۴ به میزان حدوداً ۴ و۶ میلیارد تومان سودآور بوده و در بقیه سالها زیانهای هنگفتی انباشته کرده. اکسین به دلیل فروش چکی و کارمزدی محصولات و عدم تولید ورقهای فولادی آلیاژی با زیان انباشته ۱۶۴ میلیارد تومانی و صدها میلیارد تومان بدهی و پرونده حقوقی در انتهای سال ۱۳۹۷ تحویل امین ابراهیمی داده شد و پس از دو سال با تمام مشکلات حقوقی عنوانشده تحولاتی در این شرکت روی داد که موارد زیر بخشی از آن است:
۱- کسب سود خالص ۲۳۰۰ میلیارد تومانی طی دو سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ و پایهگذاری سود سال ۱۴۰۰
۲- رفع تعهدات حقوقی و بدهی به بازار بر اساس نرخ روز ایفای تعهد به میزان ۲۸۰۰ میلیارد تومان
۳- اورهال و تعمیرات اساسی کارخانه با هدف حفظ نگهداری اموال بیتالمال و افزایش عمر آن و تأمین قطعات اصلی و نایاب خارجی
۴- قطع دست دلالان و تولید مالکیتی توسط فولاد اکسین و حضور در مناقصههای بزرگ وزارت نفت
۵- رسیدن به سبد محصولات طراحی شده پس از ده سال و تولید ورقهای فولادی نفتترش پروژه بزرگ و استراتژیکِ ملی انتقال نفت گوره به جاسک
۶- تأمین مواد اولیه و انبارش آن برای رفع نیاز ۴ ماه خط تولید شرکت (۳۰۰ هزار تن)
۷- بهرهمندی شرکت گروه ملی از ۴۰ درصد سود تقسیمشده فولاد اکسین به میزان بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان در حالیکه این شرکت در دهه گذشته قالبا زیانده بوده است و هیچگاه سودی از اکسین کسب نکرده بود. این بودجه باید با یک مدیریت تخصصی تبدیل به بازسازی کورههای قدیمی گروه ملی شود تا این شرکت از ورطه شرایط فعلی رهایی یابد.
۸- اجرای مطالعات اولیه و امکانسنجی و عملیات فاز صفر فولادسازی اکسین ، برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار اختصاص زمین و تجهیز کارگاه (موضوع فولادسازی اکسین پس رفتن امین ابراهیمی کاملاً متوقف شد)
۹- تأمین نقدینگی ۱۰۰۰ میلیارد تومانی موردنیاز شرکت جهت سرمایه در گردش و طرحهای توسعه
بهجرئت میتوان گفت تحولاتی که در اکسین رخ داد جز در پرتو یک مدیریت مقتدر ، پاک دست و از همه مهمتر با برنامه و کارآمد حاصل نمیشد و یکی از دلایل موفقیت امین ابراهیمی در فولاد اکسین همراهی و همکاری مشترک او با شرکت فولاد خوزستان بود که پس از او تیم جدید ادامه این همکاری را قطع کرد.
این شرکت تنها پس از چند ماه بعد از خروج مدیرعامل موفقش با استقرار تیم جدید و به دلیل دخالتهای خارج از مجموعه و عدم دلسوزی مدیران بالادستی مجدداً به ورطه سقوط بازگشت بهطوریکه با بازگشت دلالان و تخلفات مالی چندین نفر از مدیران گرفتار پروندههای مالی شدهاند.
نگاهی به عملکرد امین ابراهیمی در فولاد خوزستان ( فروردین۱۴۰۰ – مرداد ۱۴۰۱ )
امین ابراهیمی با برجای گذاشتن کارنامهای درخشان در اکسین فروردین ۱۴۰۰ از سوی سهامداران شرکت فولاد خوزستان برای اداره این شرکت انتخاب شد.
کارنامه ۱۵ ماهه او نشان میدهد این شرکت علیرغم اینکه در زمستان با قطعی گاز و در تابستان با قطعی برق روبرو بود با کنترل بازار و تمرکز بر صادرات علاوه به دستیابی به سود موردنظر نقش اساسی در تأمین ارز کشور ایفا کرده است. بطوریکه این اتفاق مورد خوشایند دشمنان قسم خورده صهیونیستی قرار نگرفت و در تیرماه امسال با حمله سایبری عوامل آنها سعی گردید به این کارخانه و پرسنل فداکار آن آسیب مالی و جانی وارد کنند که با عنایت خداوند این فتنه ها ناکام ماند و با درایت متخصصان بخش بهرهبرداری و در سریعترین زمان ممکن شرکت به عرصه تولید بازگشت . بخشی از دستاوردهای ۱۵ ماهه امین ابراهیمی در فولاد خوزستان به شرح زیر می باشد:
۱- صادرات حدود دو و نیم میلیون تن از محصولات فولادی و کسب درآمد ارزی ۶/۱ میلیارد دلار
۲- پرداخت بهموقع حقوق کارکنان و نیروهای پیمانکاری و افزایش سالیانه حقوق بیش از میزان تعیینشده توسط وزارت کار
۳- افزایش پرداخت های رفاهی به همه پرسنل مستقیم و غیرمستقیم و بازنشستگان و اعطای وام و کمکهزینه خرید کالا به پرسنل شرکت
۴- استخدام ۵۰۰ تکنسین و کارشناس بومی از طریق آزمون استخدامی پس از ده سال و صدور دستورالعمل جذب نیروهای بومی استان خوزستان در شرکتهای پیمانکاری از سوی مدیرعامل برای نخستین بار
۵- حمایت از تیم فوتبال فولاد خوزستان با جذب بازیکنان برتر کشور جهت کسب قهرمانی در ایران و حضور مقتدرانه در رقابتهای فوتبال آسیا باهدف افزایش نشاط اجتماعی در استان خوزستان
۶- اجرای بیش از ۱۱۶۰ میلیارد تومان پروژه محیطزیستی در قالب جنگلکاری و ایجاد کمربند سبز، بهینهسازی آلایندهها و نصب فیلترها و تصفیه فاضلاب و کمک به تصفیه فاضلاب شرق از طریق درخواست خرید آب این مجموعه
۷- آغاز عملیات اجرایی ۳ پروژه خط تولید اسلب عریض ، کارخانه اکسیژن ۲ و پروژه نیروگاه با هدف پایداری تولید و توسعه محصول و اشتغال حداقل ۱۰۰۰ نفر بهصورت مستقیم و تحقق برنامهی توسعهای که قریب به ۲۰ سال بر زمینمانده بود.
۸- تکمیل ۷۶ درصدی پروژه فولادسازی زمزم ۳ و اشتغال ۵۸۰ نفری این پروژه
۹- مطالعات و طراحی فولادسازی شرکت فولاد شادگان و برگزاری مناقصه عملیات اجرایی آنکه باعث اشتغال بیش از ۱۰۰۰ نفر جدید از جوانان این شهرستان محروم میشود.
۱۰- مطالعات فنی و اقتصادی عملیات اجرایی کارخانه تولید ورق فولادی عریض برای تأمین ورقهای آلیاژی موردنیاز صنایع و نفت
۱۱- توسعه بخش صنایع معدنی شرکت فولاد خوزستان در استانهای معدنی با هدف تأمین پایدار مواد اولیه در دهه آینده
۱۲- انجام طراحی فنی و تدوین مدل اقتصادی اصلاح کورههای قدیمی فولاد خوزستان به کورههای جدید با تکنولوژی بالاتر با هدف افزایش راندمان تولید و کمک به محیطزیست شهر اهواز و کاهش مصرف انرژی
۱۳- موارد ۵ به بعد این گزارش بر اساس طرح برنامه جامع راهبردی افق ۱۴۱۰ با هدف دستیابی به تولید ۱۳و نیم میلیون تن فولاد خام و ۲۵ میلیون تن مواد اولیه بهمنظور حفظ جایگاه دومی استان خوزستان در تولید فولاد است . این طرح جامع در سال گذشته توسط مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان به تمام ارکان شرکت ابلاغ شد، در صورت عدم اجرای این برنامه خوزستان در چند سال آینده جایگاه دوم خود را در صنعت فولاد به استانهای کویری خواهد داد و به جایگاه پنجم کشور تنزل خواهد یافت.
فولاد خوزستان علیرغم اینکه سالها پیش از فولاد مبارکه اصفهان تأسیس شد ولی طی چند دهه گذشته به دلایلی زیر از قافله توسعه باز مانده است :
۱- عدم انتصاب مدیران عامل آشنا به زنجیره تأمین فولاد و مدیران دارای رزومه موفق در صنعت فولاد
۲- عدم تحلیل و آیندهپژوهی موقعیت آتی این شرکت در بازار داخل و جهانی
۳- به دلیل انتصابات غیرتخصصی بسیاری از مدیران عاملهای این شرکت شجاعت یا اجازه ورود به طرحهای توسعهای را نداشتند.
۴- دخالتهای مراجع بیرونی و مشغول کردن ذهن مدیران اجرایی به مسائل حاشیهای و متزلزل کردن تصمیمات
۵- تشکیل جریانات داخلی و بیرونی موازی خارج از ضوابط تخصصی و فنی و سوق دادن امور به مسائل قوم موضوعی که سالهاست گریبان استان خوزستان را گرفته است.
موارد بالا بخشی از دلایلی است که باعث شده فولاد خوزستان به کمتر از ۳۰ درصد از مسیر توسعه خود دست نیافته است. در حالیکه فولاد مبارکه در منطقهای فاقد زیرساختهای صنعتی و منابعی همچون آب همواره با استفاده از دانش حداکثری و مدیران با تجربه علاوه بر تملک و راهاندازی شرکتهای مختلف در بالادست و صنایع نوردی حرف اول را تولید انواع محصولات فولادی میزند و در حال حاضر به بیش از ۹۰ درصد توسعه خود دستیافته است بطوریکه بخش زیادی از صنایع کشور همچون صنعت خودروسازی، نفت و انرژی، تولید لوازمخانگی و … به تولیدات و بازار فولاد مبارکه وابسته هستند.
امین ابراهیمی جوان بهعنوان یک دانشآموخته متالوژی و فردی که سالهاست در تمام زنجیره فولاد از شرکتهای معدنی ، فولادسازی و نوردی کار کرده و در کنار بزرگان این در حوزه بازرگانی علاوه آموختن خود صاحبتجربه و تخصص شده است. بدون شک رمز موفقیت او در این سالها همراهی و همدلی با کارکنان زیرمجموعه فولاد که با خانوادههای خود ده ها هزار نفر از مردم شریف اهواز و کارون را شامل میشوند می باشد.
او این توانایی را داشته دانش متخصصان جوان را همافزایی کند و پیشکسوتان با تجربه صنعت فولاد خوزستان را در کنار خود داشته باشد. مهندسین متخصصی همچون امیر غلامی(مجری پروژه فولاد اکسین و چند کارخانه فولادی در استان ) تجلی زاده( معاون بازرگانی ) سلمان پور(عضو سابق هیئتمدیره فولاد اکسین)، نیکوکار(قائممقام در بهرهبرداری)، دکتر مخبر دزفولی (قائممقام شرکت) و … راهی را آغاز کردهاند که افق آن حفظ جایگاه استان خوزستان در صنعت فولاد ایران میباشد.
این اتفاقها علاوه بر اینکه باعث دهها هزار شغل مستقیم در استان خوزستان می شود صدها هزار فرصت شغلی را بهصورت غیرمستقیم پدید خواهد آورد. قطعاً حضور این مدیران که کارنامه روشن و قابل قضاوتی دارند در صنعت استان خوزستان غنیمت میباشد و حلقه مفقودهای است که باعث شده خوزستان دچار عقبماندگی شود.
قطعاً ابراهیمی با کارنامه واضح خود روزی فولاد خوزستان را ترک میکند ولی همچون فولاد اکسین آنچه از او برجای میماند نام نیک و کارخانهای پایدار است و امیدواریم خلف او در این شرکت همچون اکسین به ورطه نکشانند.
.
.
.
.
.
.
.
.