علوی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران مطرح کرد:
واردات به صادرات ارجح نیست
شیوا نیک وظیفه – برخی قوانین و مقررات موجود باعث نارضایتی فعالان اقتصادی شده است. این موضوع دو جنبه دارد. کشور در شرایط تحریم است و دسترسی به منابع ارزی با چالش همراه است.
سیاستگذار و قانونگذار به دنبال این است که ارز به کشور برگردد و ناچار به وضع مقررات است که در برخی موارد این مقررات به مانع تبدیل شده است. جنس مقرراتگذاری معاملات ارزی در سالهای گذشته از نوع نظارت پیشینی بوده است در حالی که در دنیا نظارت به صورت پسینی است و در عملیات تجاری دخالت نمیشود و در ادامه با تخلفات برخورد میشود.
در این خصوص با راهکار سامانه معاملات ارزی تجاری به عنوان مسیری برای فعالین و تجار، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران معتقد است در مجموع سامانه معاملات ارز تجاری به شدت بروکراتیک است و برای صادرکنندگان و واردکنندگان خرد کارایی چندانی ندارد.
آرش علوی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با اشاره به راهاندازی سامانه بازار توافقی ارز، گفت: بانک مرکزی قبلاً در مورد سامانه نیما وعدههایی داد که عملی نشد. نرخ فیکس تمهیدی مشکل دیگر ما است. بلوکه شدن ریال و ارز با ماهیت تجارت در تناقض است. کار کردن با اروپا باوجود تراستیها اصلا امکان ندارد. تا زمانی که این مرکز راه بیفتد خواسته ما این است که روشهای قبلی را کور نکنید.
وی افزود: هدف بانک مرکزی در رفع تعهد ارزی، سرکوب و کنترل نرخ ارز است و همین نگاه در موضوع «ریال آف شور» هم انجام خواهد گرفت که کمکی به صادرات خرد نمیکند.
علوی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران اذعان داشت: هنوز نمیتوان درباره عملکرد بازار ارز تجاری قضاوت کرد اما در مجموع سامانه معاملات ارز تجاری به شدت بروکراتیک است و برای صادرکنندگان و واردکنندگان خرد کارایی چندانی ندارد.
وی افزود: در وزارت صمت این تصور وجود دارد که واردات نسبت به صادرات بهتر است و همین مساله باعث ورود افراد غیرمتخصص به حوزه صادرات شده است.
علوی اظهار کرد: این باعث میشود قیمت واقعی کالایی که میفروشیم به سطحی پایینتر از قیمت گمرک بیاید. این باعث از دست رفتن بازارهای ما در طولانیمدت خواهد شد.