محدودیتهای گاز صنایع، تعادل بازار را بر هم می زند/ 10 مصوبه حیاتی وزیر اقتصاد
شیوا نیک وظیفه- بازار فولاد در سطح کلان با سه تهدید رکود جدی بخش مسکن، تمرکز لایه های نظارتی و مالیاتی بر بازار فولاد و در نهایت خروج سرمایه از این بازار به سمت بازارهای رقیب و خارج از کشور مواجه است اما مشخصا در فصل زمستان دو پارامتر بر روند بازار فولاد تاثیرگذار است.
موضوع اول بحث گاز است که البته در خصوص این پارامتر باید در نظر داشته باشیم که تاثیر قطعی گاز در زمستان بر قیمت ها و روند بازار به اندازه تاثیر قطعی برق در تابستان که جامپ دو هزار تومانی در قیمت مقاطع ایجاد کرد، نخواهد بود. چراکه قطعی برق در تابستان و اوج مصرف داخلی فولاد اتفاق افتاد و قطعی گاز در زمستان و مینیمم مصرف داخلی فولاد است به علاوه اینکه قراردادهای پرمیوم شمش و اسفنجی، احتمال نوسانات شارپ قیمت را در سمت مواد اولیه و محصول میانی کاهش خواهد داد و همچنین موجودی انبارها، به همراه تقاضای ضعیف مانع از رشد سریع قیمت ها می شود. به عبارتی میزان ذخایر دپو شده در کارخانه ها و انبارها در ماههای زمستان مهم بوده و باعث بالانس بازار می شود به علاوه تقاضای حداقلی در این فصل، احتمال افزایش قیمت شارپ را خنثی می کند هرچند که قطع گاز به میزان قطع برق بر صنایع تاثیر ندارد اما نمی توان زیان وارده براساس قطع گاز را کم تلقی کرد. این مشکلات در شرایطی است که ایران از نظر ذخایر گازی دارای رتبه دوم در دنیا است و بیش از ۱۷ درصد ذخایر گازی جهان به ایران اختصاص دارد، با توجه به این موضوع و درحالی که باید ایران یکی از مهمترین صادرکنندگان گاز در جهان باشد، انتظار نمی رود در زمینه گاز با مشکل مواجه شود اما مهم ترین دلیلی که کشور را به این نقطه رسانده، عدم سرمایه گذاری در صنعت گاز است و مساله مهمتر این است که این محدودیت گازی که در کشور وجود دارد باید بین تمام صنایع به صورت عادلانه تقسیم شود؛ اینکه بار قطعیها بر دوش فولاد گذاشته شود اجحاف در حق این بخش است. اگر همه صنایع در محدودیتهای گاز سهیم شوند، میتوان محدودیتهای مربوط به فولاد را نیز کاهش داد که هم تعادل بازار داخل حفظ و هم تعهدات صادراتی انجام گیرد.
پارامتر دومی که در بازار فولاد در این فصل تاثیر خواهد داشت دلار به عنوان دماسنج انتظارات تورمی است و به جهت زمان بر بودن مذاکرات احتمالا کلیه بازارها از این ماه تا انتهای سال در فاز انتظار سیاسی کم رونق و کم نوسان خواهد بود.
لایحه بودجه 1401 نیز ناآرامی هایی در بازار ایجاد کرد که گاز صنایع را هم بی نصیب نگذاشته بود اما طبق آخرین اخبار وزیر اقتصاد نیز تصمیمات بسیار مهمی برای بازار سرمایه گرفته است که در ستاد اقتصادی دولت تصویب شد به طوریکه در سال 1401 سقف گاز خوراک پتروشیمی ها معادل قیمت گاز صادراتی تا سقف حداکثر 5000 تومان تعیین شد، همچنین نرخ گاز سوخت صنایع فولادی معادل 40% خوراک پتروشیمی و حداکثر 2000 تومان تصویب شده است.
.
.
.
.
.
.
.
.
.