عوامل تاثیرگذار بر بازار فولاد در سال 1401
شیوا نیک وظیفه- در میان سکوت خبری از مذاکرات برجام اخیرا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده است مذاکرات قدرتهای جهانی و ایران برای احیای توافق هستهای برجام به بنبست رسیده و معتقد است ایران پس از غلبه بر مانعتراشی روسیه، مانع دیگری ایجاد کرده است.
با این شرایط به نظر میرسد مجددا کار مذاکرات تا حدودی گره خورده و این موضوع می تواند منجر به تعدیل خوشبینی ها در بازار شود که تاثیر آن بر بازارهای داخلی همچون فولاد نیز نمود پیدا خواهد کرد. تا زمانی که تکلیف برجام روشن نشود برنامه های دولت و سرمایه گذارها بلاتکلیف باقی خواهد ماند. اگر برجام امضاء شود تقاضا از حالت انتظار خارج خواهد شد و مهمتر اینکه ورود ارز افزایش خواهد یافت، بیش از 20 میلیارد دلار مطالبات ایران وصول می گردد و روند صادرات ایران شکل طبیعی به خود خواهد گرفت. اولین اثر بازگشت ارز پرداخت اوراق قرضه توسط دولت است که کسری بودجه دولت را جبران خواهد کرد به عبارتی دولت اوراق قرضه چاپ نخواهد کرد و اوراقی را که قبلاً فروخته تسویه می کند که توان بانک ها برای وام دهی را افزایش می دهد و در ادامه رونق در بازارها ایجاد خواهد کرد که البته در این شرایط ضعف زیر ساخت ها بخصوص تامین برق از عوامل کاهنده رونق در بازارها خواهد بود اما این را هم باید لحاظ کنیم که در صورت عدم امضای برجام دولت افزایش مالیات ها، افزایش قیمت کالاها و نهادهای انرژی و اتکای هرچه بیشتر به سیستم بانکی را پیش رو خواهد داشت که همه این عوامل باعث رکود تورمی همراه با بیکاری خواهد بود.
برای تحلیل بازار داخلی در سال جدید باید چند موضوع دیگر را نیز در نظر داشت، موضوع اول درگیری و تنش در منطقه است که به نظر می رسد ادامه دار خواهد بود و جنگ به سمت فرسایشی شدن پیش می رود، البته احتمال می رود با توجه به افزایش هزینه های مالی و انسانی، روسیه راهی برای خروج از این بحران بیابد. مشخصا در حوزه معدن و صنایع معدنی شاهد هستیم از مجموع 40 میلیون تن صادرات سالانه روسیه و اوکراین حدود 5 میلیون تن آن اعم از چدن، شمش، اسلب، ورق و میلگرد بوده که قطع شده است و تاثیر خود را در قیمت فولاد هم گذاشته بود و کشورهای تقاضاکننده فولاد روسیه که شامل اروپا، ترکیه و عراق و مصر بودند به علت تحریم های بانکی صادرات این دو کشور، تقاضای خود را قطع کردند و در ادامه جایگزین صادرات فولاد برای روسیه به جای این کشورها چین بوده که در ادامه این وضعیت سهم بازار ایران را بیشتر تحت تاثیر قرار خواهد داد البته تحریم روسیه عرضه فلزات نایاب را نیز محدود خواهد کرد و سبب افزایش قیمت آنهاست. این موضوع را هم در نظر داشته باشیم که روسیه یکی از بزرگترین صادرکننده های گندله به ژاپن است و این فرصت خوبی برای صادرات ما خواهد بود. موضوع دیگری که باید به آن اشاره کرد موج افزایشی ایجاد شده در حوزه CISاست که باید دید قیمتهای شمش و میلگرد صادراتی ایران را چگونه تحت تاثیر قرار خواهد داد و آیا فاصله معمول ۵۰ تا۷۰ دلار بین محصول صادراتی ایران و حوزه CIS حفظ خواهد شد و یا افزایش و کاهش می یابد، مورد مهم دیگر نگرش وزارت صمت است که چه برنامه ای برای بازار داخل و خارج خواهد داشت.
بازار داخل با هرکدام از احتمالات فوق الذکر شرایط متفاوتی را تجربه خواهد کرد، برجام، تنشهای روسیه و اکراین و … می تواند تمام معادلات را در بازار داخلی تحت تاثیر قرار دهد.
.
.
.
.
.
.
.
.
.