عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس:
عمده فولاد تولیدی کشور خام صادر میشود/ طرح مجلس برای جلوگیری از خامفروشی
عضو کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه عمده صادراتی که در صنعت فولاد انجام میگیرد خام و فاقد کالای با ارزش است، گفت:اگر فولاد تولیدی صرف مصارف داخلی شود و یا تبدیل به کالای با ارزش و سپس صادر شود مزیتهای بالایی نسبت به آنچه که امروز در این حوزه رخ میدهد خواهد داشت.
به گزارش پایگاه خبری معدننامه به نقل از تسنیم، مصطفی طاهری با اشاره به اینکه نباید به مصرف بالای فولاد در داخل کشور به دید منفی نگاه کرد، اظهار داشت: مصرف بالای فولاد در کشور جز مزیتها محسوب میشود و نشان از توسعه دارد چرا که حدود 45 درصد فولاد در صنعت ساختمانسازی، بیش از 20 درصد در خودروسازی و 35 درصد صرف مصارف دیگر و صادرات میشود اما اگر نیاز داخلی در صنعت، ساختمانسازی و خودرو سازی به حدی بالا رود که کل فولاد تولیدی در داخل کشور مصرف شود به عنوان مزیت برای کشور محسوب میشود.
وی با بیان اینکه عمده صادراتی که در صنعت فولاد انجام میگیرد خام و فاقد کالای با ارزش است، افزود: در حالی که اگر فولاد صرف مصارف داخلی شود و یا تبدیل به کالای با ارزش و سپس صادر شود مزیتهای بالایی نسبت به آنچه که امروز در این حوزه رخ میدهد خواهد داشت.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: در شرایط فعلی مازاد تولید فولاد وجود دارد که یکی از دلایل آن عدم یکنواختی در زنجیره است، توسعههایی که در بخشهای مختلف کشور در زمینه فولاد انجام گرفته یکنواخت نیست به طوری که در انتهای زنجیره نباید ظرفیت کمتری از ابتدای آن داشته باشد اما در حال حاضر ظرفیتی که نبردکاران فولاد دارند بسیار بالاتر از ظرفیتی است که شمش یا کنساتره تولید میکند بنابراین بین زنجیره تولید از ابتدا تا انتها توازنی وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه ما سیاستی مبنی بر عدم خام فروشی داریم اما در اصل توجهی به آن نکردهایم، ادامه داد: ما ظرفیت اسمی انتهای زنجیره را بالاتر بردهایم اما توازن آن را در ابتدا و وسط زنجیره که در نهایت تامین کننده انتهای زنجیره هستند بهم زدهایم.
طاهری با بیان اینکه در بازههایی از زمان سیاستگذاری در اول زنجیره که معدن محسوب میشود کم شده است، عنوان کرد: در حال حاضر کشش زنجیره نسبت به سنگ آهنی که مورد نیاز است، نیست. یعنی بیشتر از ظرفیت موجود میتوان تولید کرد اما در اکتشاف و سرمایهگذاری در معدن در بازهای از زمان کمکاری شده است و این امر در نهایت سبب شده تا ظرفیت اسمی که قبلا حدود 50 میلیون تن هدفگذاری شده و صادرات 35 میلیون تن مد نظر بود محقق نشود و در حال حاضر نیز حداکثر 13 میلیون تن صادرات فولاد انجام گیرد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در امر صادرات فولاد نباید تنها کشور ایران را مد نظر قرار داد و باید سیاستهای کشورهای هدف صادراتی نیز مورد توجه قرار گیرد، گفت: بحث فقط صادرات کالا نیست باید به اشتغال و سایر مشکلاتی که در این مسیر نیز وجود دارد پرداخته شود، در کنار ارزش افزوده یک کالا باید نیروی کار نیز در محاسبات مد نظر قرار گیرد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه مجلس به دنبال این است که در چند سال آینده صرفا برای صادرات محصولات نفتی افتخار نکند، خاطرنشان کرد: افتخار ما در طول سالهای پیشرو واردات نفت و تبدیل آن به کالاهای با ارزش باید باشد بنابراین ما علاوه بر تبدیل تمام نفت خام به فرآورده باید بتوانیم نفت از کشورهای دیگر نیز وارد کنیم و ارزش افزوده آن را بالاتر ببریم.
وی تصریح کرد: در شرایط فعلی سیاستهای کشور نباید به گونهای باشد که بازارهایی که در فولاد با هزاران زحمت به دست آورده را با یک تصمیمگیری اشتباه از دست بدهد و رقبا را جایگزین آن کند.
وی با تاکید بر اینکه باید قدردان پیشرفتهایی که در طول سالیان در حوزه فولاد انجام گرفته است باشیم، گفت: در دهه گذشته میزان واردات فولاد بالاتر از صادرات آن بود اما در اواسط دهه 90 صادرات و واردات به یک تعادل رسیده و در طول سال گذشته صادرات از واردات پیشی گرفته است که این امر در کنار تحریمهای ظالمانهای که بر کشور انجام شده نقطه قوت محسوب میشود.
–
–
–