عبور قیمتهای داخلی از قیمتهای جهانی و رکود در بازار فولاد/ تغییر انتظارات تورمی و قفل سرمایه در این بخش
شیوا نیک وظیفه- قیمت در بازار ایران تابع چند فاکتور قیمت و تقاضا در بازار جهانی، تقاضا در بازار داخلی و نرخ ارز است که قیمت در بازارهای جهانی تقریباً به کف خود رسیده و نوسان قیمتها مثل ماه گذشته جهشی نیست.
اگر شرایط به همین ترتیب پیش رود در نیمه دوم سال میلادی قیمتها کمی کاهش خواهد یافت. آنچه این بازار را تحت تأثیر قرار میدهد برگشت هند بعد از برطرف شدن پاندمی در آن کشور و قیمت نفت است که از عوامل اصلی تأثیرگذار در بازار فولاد هستند. در بازار داخلی هم تا تعیین تکلیف انتخابات ریاست جمهوری تغییری در روند تقاضا دیده نخواهد شد. دو عامل بازار داخلی را تحت تأثیر قرار میدهد. اول شرایط جدید برای صادرات توسط بخش تجاری و دوم مسئله قطع برق که برای تولیدکنندگان شمش القایی بسیار مهم است. قطع برق میتواند تولید را تا 40 درصد کاهش دهد. در کنار بازار داخل و خارج، نرخ ارز هم هست که تابعی از مسئله سیاسی بر خواسته از مذاکرات وین است که در صورت توافق، بازار به انتظار کاهش قیمت ارز خواهد نشست. پایین آمدن قیمت ارز باعث افت شدید بازار صادرات خواهد شد و این مسئله روی قیمتهای پایه در بورس به سرعت منعکس میگردد؛ اما با توجه به بالا رفتن قیمت عوامل تولید بخصوص مواد اولیه، کاهش قیمت نمیتواند پایدار باشد. بعد از امضاء برجام بازار یک تنش را تحمل خواهد کرد ولی بعد از آن روندی رو به بالا خواهد داشت.
پیشران اصلی بازار فولاد، پول پرقدرت و حجم نقدینگی سرازیر شده از دیگر بخشها و بازارهای در رکود کامل، به بخش فولاد می باشد که هنوز هم شاهد رشد قیمت است. این حرکت گلهای یعنی خرید پر قدرت محصولات بورسی و در مقابل حرکت انقباضی فروش ضعیف، در سطح خردهفروشی و انبارها ناشی از این عامل است. در هفتههای اخیر بین لایههای مختلف توزیع یعنی بورس، بازرگان، انباردار و خردهفروش و نهایتاً مصرفکننده، یک تأخیر یکهفتهای حاصل شده است به طوریکه قیمت بورس یک هفته از بازرگان جلو است و بازرگان یک هفته از انباردار پیش است و با دید بلند اقدام به خرید محصول بورسی میکند و انبارداران که دید کوتاهتر و توان مالی ضعیفتری دارند با یک هفته تأخیر قیمتهای جدید را به رسمیت میشناسند. این تأخیر با فاصله یکهفتهای به لایه آخر یعنی مصرفکننده منتقل میشود. پس مصرفکننده نهایی قبل از اینکه از سطوح فعلی مطمئن نشود و در نهایت تا مجبور نشود اقدام به خرید نمیکند که نتیجه این چرخه معیوب، عبور قیمتهای داخلی از قیمتهای جهانی و رکود فراگیری است که در سطح بازار مصرف مشاهده میشود و مشخص نیست چه زمانی وارد فاز اصلاح میشود.
تاکنون بازار فولاد پیشتاز تورم بازارهای کالایی در یک سال گذشته بوده است که رشد قیمت ۱۲۰ الی ۱۵۰ درصدی در بخشهای مختلف را از ابتدای سال ۱۳۹۹ تجربه کرده است. این بازار به لحاظ ساختاری بیشترین قدرت نقد شوندگی (پس از ارز و طلا و مسکوکات) در مقایسه با بازارهای موازی مثل مسکن، خودرو، بورس و… را دارد و دوره بازگشت سرمایه در این بازار حداکثر یک ماه است.
به لحاظ ساختاری، چون در یک سال گذشته قیمتگذاری نرخ پایه فولاد بر اساس دلار نیما و قیمتگذاری نرخ بازار (بهجز ورق فولادی) بر اساس نرخ صادراتی فولاد ایران است که در مقایسه با نرخهای جهانی فولاد پایینتر بوده، این بازار کمترین ریسک ریزش را در مقایسه با بازارهای موازی داشته است. در دو سال پس از کرونا، بسیاری از بخشهای تجاری و بازار کسبوکار ایران نابود شده است اما بخش فروش فولاد بهرغم همه مشکلات و گرفتاریها، هنوز نسبتاً پویا و فعال است. نتیجه اینکه تورم (ناشی از افزایش قیمتهای جهانی و کاهش سیاستهای کنترلی در داخل) نقد شوندگی و ریسک کم برای محصولات فولادی، بدون توجه به رکود جدی تقاضا در این بخش، باعث هجوم سرمایه از دیگر بازارها به بخش فولاد شده است. این وضع سبب شده بازار داخلی و خارجی همسطح شده و در برخی موارد بازار داخلی وارد حباب مثبت شود و بازار داخلی (بهجز برخی محصولات) اشباع شود. حالا به نظر میرسد با تغییر انتظارات تورمی در بخش فولاد، شرایط قدری مخاطرهآمیز شود، اگر موج ورودی به این بخش در یک حرکت جمعی تصمیم به خروج بگیرید شاید شرایطی مشابه (البته نه در آن سطح و حجم) بورس سرمایه در سال قبل پدیدار شود. هرچند ممکن است افت قیمت در این بازار اندک باشد اما تغییر انتظارات تورمی منجر به قفل طولانیمدت سرمایه در این بخش خواهد شد.
افزایش تقاضای بازار داخلی چین در سال جدید میلادی حاکی از رشد سریع …
رضایت مشتریان یکی از عوامل کلیدی موفقیت سازمانهاست
رکود بیشتر در بازار شمش داخلی با کاهش نرخ ارز / دامنه دار بودن رشد ..
رنج قیمت جذاب صادراتی محصول میلگرد ایران پایینتر از قیمت شمش …
رکورد تولید و صادرات شمش فولاد چادرملو شکسته شد