سیاست ارزی نقش اصلی را دارد؛ امیدواری نسبت به روند نزولی قیمت شمش
شیوا نیک وظیفه – طی هفته گذشته قیمت شمش علیرغم کاهش قیمت ارز و تقاضا به دلیل کمبود عرضه تقریباً ثابت ماند این درحالیست که هفته پیش از آن روند قیمت شمش با توجه به ضعف تقاضای میلگرد نزولی بود اما کاهش قیمت آهن اسفنجی باعث شد تا امیدواری نسبت به روند نزولی شمش تشدید گردد که کاهش قیمت ارز در این روند موثر بود.
به همین ترتیب هفته گذشته به دلیل محدودیت عرضه شمش و حفظ فاصله قیمت بورس با بازار قیمت میلگرد تقریباً ثابت ماند و هفته پیش از آن قیمت میلگرد روند نزولی داشت، علت آن ضعف تقاضا بود و کاهش نرخ ارز که مشتریان را به انتظار گذاشت.
در حال حاضر تناقض در سیاست ها باعث به هم ریختن بازار شده است، گندله آزاد کم عرضه می شود، پیشنهاد های آهن اسفنجی زیاد شده و قیمت پایه آن تا ۱۳۱۰۰ هم شنیده شده ولی آهن اسفنجی ارزان به شمش تبدیل نمی شود، قیمت عرضه آهن اسفنجی در بورس این هفته پایین تر از هفته قبل است ولی تولید شمش برای کارخانه هایی که کل زنجیره را دارند سود آور است. به همین دلیل عرضه های شمش در بورس علیرغم اعداد درشت با واقعیت فاصله دارد. در نتیجه عرضه میلگرد ناقص و با تاخیر صورت می گیرد، مشکل نقدینگی و سردرگمی نرخ ارز هم مزید بر علت است، در مورد ورق بازار به کف خود رسیده و باید انتظار بهبود آن را داشت ولی رقابت کالای وارداتی و نوسان نرخ ارز دامنه نوسان را محدود می کند، در کوتاه مدت صحبت هایی از کاهش نرخ شمش هست اما به نظر نمی رسد پایدار باشد.
در هفته گذشته مطابق با سخنرانی رئیس بورس کالا باید انتظار افزایش نرخ ارز برای صادرات داشت و تکیه روی شرکتهای بزرگ است این به نوعی حذف کارخانه های کوچک خواهد بود. در همین مدت زمان نامه تولید کنندگان فولاد و پتروشیمی و دیگران به محضر رهبری هم مهم بود که طبق آن تشکلها درخواست کرده بودند نرخ ارز صادراتی نیما به جای ثابت طبق قانون شناور مدیریت شده باشد، هرچند این مطلب از طرف بعضی امضا کنندگان زیر سوال رفت ولی در واقع بیان اختلاف بورس با بانک مرکزی بود.جمع بندی این مطالب آن است که قیمت های فعلی در کف است و مورد حمایت، اما مساله ای که باید به آن توجه کرد مساله نقدینگی و تقاضاست، بورس ممکن است در بازار سازی روی تقاضا اثر بگذارد ولی خلق پول در بازار خیر؛ بنابراین بازار همچنان از بورس عقب می ماند تا نرخ شمش کاهش یابد.
در هفته پیش از این نیز بورس و کارخانهها با سیاست های مختلف از کاهش نرخ جلوگیری می کردند. واقعیت این است که برای تولید کننده فضایی برای کاهش قیمت نبود ولی تقاضا به دو دلیل مهم مسایل سیاسی که باعث احتیاط خریداران شده؛ و کاهش نرخ ارز که پیش بینی روند نزولی آن قوی است، در شوک بود. به همین دلیل مقاومت کارخانه ها بازار را نگه داشت که فروش سلف یکی از این روشها بود. نباید فراموش کرد که گندله در بازار کم است و همین امر روی قیمت آهن اسفنجی تاثیر خواهد گذاشت. در حال حاضر آهن اسفنجی با تقاضای جدی روبرو نیست. با شروع مشکل برق عرضه آهن اسفنجی افزایش خواهد یافت ولی مشکل گندله اجازه کاهش قیمت جدی را به آهن اسفنجی نخواهد داد، بازار به دو هفته استراحت نیاز دارد تا خود را با شرایط بعد از نوروز تطبیق دهد در این فاصله زمانی سیاست ارزی دولت نقش اصلی را خواهد داشت.