سودی که از غیر واقعی بودن نرخ دلار زنجیره فولاد نصیب دلال می شد به شرکتهای تولیدی می رسد
شیوا نیک وظیفه – سیکل تصمیمات غلط در سالهای اخیر و تاثیر آن بر اقتصاد سبب رشد نرخ ارز و تورم شده است.
به بن بست رساندن برجام و مذاکرات و سختتر شدن تحریمها، عدم تلاش در حل گلوگاه FATF ، عدم تعامل سیاسی با کشورهای همسایه، حذف ارز مرجع تحت عنوان جراحی اقتصادی، ادامه سیاستهای غلط پولی بانکی و چاپ پول و اعتماد به چین و روسیه، رابطه نظامی با روس ها و افزایش تحریم اقتصادی از جانب اروپا و … عاملین شرایط فعلی است.
اکنون هم دلار توافقی وارد میدان بورس کالا شده است که طبق آن برای محصولاتی که نرخ ارز در قیمت پایه آنها محاسبه میگردد عرضه کنندگان میتوانند قیمت پایه خود را بر اساس نرخ دلار نیما تا دلارتوافقی محاسبه و اعمال نمایند. اگر این دستورالعمل در خصوص فولاد اعمال شود احتمالا میانگین نیما و توافقی در نرخ پایه لحاظ شود که مجدد شاهد افزایش نرخ های پایه خواهیم بود. با واقعی شدن نرخ دلار فولاد و پر شدن گپ منفی بین دلار فولاد و دلار بازار، هرچند نرخ پایه ها افزایش خواهد یافت اما از شدت رقابتهای ۳۰تا ۴۰ درصدی روی سبدهای شمش و اسفنجی کاسته خواهد شد و سود سرشاری که از غیر واقعی بودن نرخ دلار زنجیره فولاد، نصیب دلال و شرکت های تجاری می شد به شرکتهای تولیدی تعلق خواهد گرفت. تاثیر این تصمیم روی نرخ های فعلی موجود در بازار جدی و غیر قابل تحمل نخواهد بود؛ البته بازار به دلیل فاصله زیاد بین نرخ نیما و توافقی زودتر به استقبال این تصمیم رفته بود.
کسری بودجه عامل اصلی افزایش نرخ ارز می باشد و نوسان نرخ ارز به چالشی در بازار فولاد تبدیل شده است. دولت در ماههای پایانی سال تلاش بسیاری می کند تا این کسری را تامین کند که البته تا چه حد موفق می ماند به عوامل بسیاری بستگی دارد اما تورم امروز ناشی از افزایش پایه پولی مهرماه است اگر این پایه پولی در یکی دو ماه آینده تغییری نکند به ثبات قیمت ها در همین سطح کمک خواهد کرد در غیر این صورت باید منتظر افزایش قیمت ها بود. در بازار فولاد کشور در حالت فعلی به علت کاهش عرضه آهن اسفنجی، عرضه شمش نیز روند نزولی گرفته است و بسیاری از کارخانه ها با دپوی خود بازار را نگه داشته اند که البته در هفته های آینده دپوی آنها نیز تخلیه خواهد شد و تنها عرضه کننده های بزرگ که با کاهش چهل درصدی تولید روبرو هستند در بازار باقی خواهند ماند.
مساله دیگر نرخ بهره است که عملاً افزایش پیدا کرده است و به تولید کننده فشار مضاعف وارد خواهد کرد. شرایط پیش رو برای بازار فولاد نشان دهنده رکود و تورم بیشتر است با فرض کاهش قیمت ارز باز هم قیمت فولاد کاهش جدی نخواهد داشت چون مشکل اصلی فولاد از سمت عرضه مواد اولیه است.
.
.
.
.
.
.
.
.