بازار فولاد و سنگ‌ آهن میان سیگنال‌های سیاسی و محدودیت عرضه

احسان رنجبران_ پایگاه خبری «معدن نامه»: بازار جهانی فولاد و مواد اولیه در هفته گذشته در شرایطی قرار داشت که از یک‌ سو نشانه‌هایی از بهبود تقاضا به‌ویژه در چین دیده شد و از سوی دیگر فضای مبهم سیاسی و اقتصادی مانع شکل‌گیری یک روند پایدار شد. همزمان در بازار داخلی ایران نیز محدودیت عرضه و افزایش نقدینگی، مسیر قیمت‌ها را صعودی نگه داشت.

سنگ‌ آهن: حمایت تقاضای چین از قیمت‌ها

در بازار واردات سنگ‌ آهن چین، قیمت سنگ‌ آهن با خلوص ۶۱ درصد از حدود ۱۰۵ دلار به بیش از ۱۰۷ دلار به ازای هر تن CFR رسید. این رشد عمدتاً تحت تأثیر بهبود فراتر از انتظار تقاضا در چین و افزایش خوش‌بینی نسبت به بازارهای صادراتی فولاد رخ داد. سیگنال‌های مثبت از مذاکرات صلح در خاورمیانه نیز به تقویت فضای روانی بازار کمک کرد و مانع افت قیمت‌ها شد.

قراضه: ثبات در ترکیه و رشد در شرق آسیا

بازار قراضه ترکیه هفته‌ای نسبتاً باثبات را پشت سر گذاشت و قیمت قراضه سنگین ۲۰-۸۰ در حدود ۴۰۲ دلار هر تن CFR باقی ماند. در مقابل بازارهای آسیایی روندی افزایشی داشتند، به‌طوری‌که قراضه صادراتی سنگین کلاس ۲ ژاپن با رشد ۸۰۰ ینی به ۵۲۸۰۰ ین هر تن فوب رسید و قیمت قراضه وارداتی شرق آسیا نیز با افزایش ۱۰ دلاری به حدود ۳۹۷ دلار هر تن CFR رسید.

بیلت: رشد تدریجی در بازارهای جهانی و کمبود در ایران

در بازار جهانی، میانگین قیمت بیلت صادراتی دریای سیاه با افزایش ۵ دلاری به ۴۷۳ دلار هر تن فوب رسید. بازار داخلی چین در ثبات نسبی قرار داشت و بیلت در حدود ۴۳۳ دلار هر تن درب کارخانه معامله شد. در ترکیه نیز قیمت وارداتی بیلت با رشد هفتگی ۱۰ دلاری به ۵۰۰ دلار هر تن CFR رسید، درحالی‌که بازار جنوب شرق آسیا تغییر محسوسی را تجربه نکرد.

در بازار ایران کمبود عرضه شمش عامل اصلی رشد قیمت‌ها بود و این محدودیت فشار مضاعفی بر زنجیره پایین‌دستی وارد کرده است.

مقاطع: افت صادرات ترکیه، رشد قیمت در ایران

در بخش مقاطع نیز قیمت میلگرد صادراتی ترکیه با کاهش جزئی به ۵۹۵ دلار هر تن فوب رسید و در بازار داخلی این کشور نیز افت قیمت مشاهده شد. در مقابل میلگرد صادراتی چین با رشد اندک به ۴۹۲ دلار هر تن فوب رسید. بازارهای اروپا و آمریکا نیز در ثبات نسبی قرار داشتند.

در ایران اما شرایط متفاوت بود و محدودیت عرضه باعث افزایش تقاضا و رشد قیمت میلگرد شد. در بازار تیرآهن نیز کاهش عرضه در کنار رفتارهای بازارسازانه خریداران به افزایش قیمت‌ها دامن زد.

ورق: جهش در آسیا و التهاب در بازار داخلی

بازار جهانی ورق گرم با نوساناتی همراه بود. شاخص قیمت پلتس برای ورق گرم صادراتی چین به حدود ۴۹۳ دلار هر تن فوب رسید که رشد اندکی را نشان می‌دهد. در دریای سیاه قیمت‌ها ثابت ماند اما در بازار جنوب شرق آسیا به‌ویژه واردات به ویتنام جهش قابل توجهی رخ داد و قیمت‌ها تا ۵۹۰ دلار هر تن CFR افزایش یافت.

در بازار داخلی ایران ورق گرم بیشترین افزایش قیمت را تجربه کرد، به‌طوری‌که قیمت ورق دو میلی‌متر رول فولاد مبارکه از ۱,۱۴۰,۰۰۰ ریال به ۱,۲۶۰,۰۰۰ ریال رسید. این رشد ناشی از اختلال در عرضه از سوی تولیدکنندگان بزرگ بود. در سایر محصولات ورق از جمله اکسین، سرد و گالوانیزه نیز محدودیت عرضه عامل اصلی حفظ یا افزایش قیمت‌ها بوده است.

بازار جهانی: بلاتکلیفی مانع اصلی رونق

تحلیل کلی بازار جهانی نشان می‌دهد که بلاتکلیفی سیاسی و اقتصادی همچنان مهم‌ترین مانع در مسیر رشد تقاضاست. درحالی‌که قیمت نفت برنت در محدوده ۹۱.۸۷ دلار تثبیت شده و برخی بازارها مانند سنگ‌ آهن نشانه‌هایی از بهبود دارند، اما فضای نامطمئن ناشی از تحولات ژئوپلیتیکی، سرمایه‌گذاران را محتاط کرده است.

ارزیابی‌ها نشان می‌دهد تبعات جنگ اخیر در خاورمیانه می‌تواند تا یک سال آینده در قالب رکود، تورم و افزایش بیکاری در اقتصاد جهانی باقی بماند. حتی در صورت توقف و ادامه آتش‌بس، انتظار برای مشخص شدن نتیجه نهایی، موجب تعویق تصمیمات سرمایه‌گذاری خواهد شد. با این حال در صورت تثبیت شرایط، پیش‌بینی می‌شود موجی از تقاضا برای بازسازی در منطقه شکل بگیرد که می‌تواند یک دوره رونق چندساله را رقم بزند.

بازار داخلی: اثر همزمان نقدینگی و محدودیت عرضه

در ایران سه عامل کلیدی بازار را تحت تأثیر قرار داده است. افزایش حجم نقدینگی که در شرایط جنگی تشدید می‌شود، یکی از محرک‌های رشد قیمت‌هاست. در کنار آن مشکلات تولید در واحدهای بزرگ فولادی مانند فولاد مبارکه و فولاد خوزستان عرضه را محدود کرده و به التهاب بازار دامن زده است. هرچند نشانه‌هایی از آزادسازی بخشی از موجودی‌ها و بازگشت برخی واحدها به مدار تولید دیده می‌شود، اما چالش تأمین اسلب همچنان پابرجاست و حتی بحث واردات آن مطرح شده است.

در سمت تقاضا نیز افزایش قیمت‌ها در کنار محدودیت‌های بانکی قدرت خرید را کاهش داده است. طی هفته‌های اخیر بخشی از نقدینگی به کالا تبدیل شده اما ادامه رشد قیمت‌ها می‌تواند به افت تقاضا منجر شود.

در مجموع بازار در کوتاه‌مدت در وضعیت انتظار به سر می‌برد و نتیجه تحولات سیاسی، به‌ویژه سرنوشت آتش‌بس و آزادسازی منابع ارزی، نقش تعیین‌کننده‌ای در جهت‌گیری آینده خواهد داشت.

منبع خبر: تیم تحریریه معدن‌نامه کد خبر: 252902
گزارش خطا
سلب مسئولیت و قوانین انتشار خبر
منبع خبر «تیم تحریریه معدن‌نامه» است و معدن‌نامه در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 252902 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 0989121302339 پیامک بفرمایید. با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه معدن‌نامه مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بازار بین‌الملل
طلا (Gold)▲ 0,02%3,995 USD/اونس8 روز پیشنقره (Silver)▲ 0,09%53,92 USD/اونس8 روز پیشمس (Copper)▲ 1,78%6,48 نیازمند تأیید واحد10 روز پیشآلومینیوم (Aluminium)▼ 0,43%2,996 USD/تن14 روز پیشروی (Zinc)▲ 0,51%3,696 USD/تن17 روز پیشنیکل (Nickel)▲ 0,29%15,414 USD/تن14 روز پیشسرب (Lead)▲ 0,00%1,887 USD/تن18 روز پیشپلاتین (Platinum)▲ 0,42%1,562 USD/اونس10 روز پیشپالادیوم (Palladium)▼ 0,19%1,050 USD/اونس8 روز پیش
بازار داخل ایران
طلای ۱۸ عیار▼ 0,27%25,993,300 تومان/گرم8 روز پیشطلای ۲۴ عیار▼ 0,27%34,657,400 تومان/گرم8 روز پیشسکه امامی▲ 0,10%264,735,000 تومان8 روز پیشنیم‌سکه▲ 1,06%140,600,000 تومان8 روز پیشربع‌سکه▲ 1,29%75,460,000 تومان8 روز پیشدلار بازار▲ 0,37%269,500 تومان8 روز پیشمس▲ 0,37%14,349 دلار17 روز پیشآلومینیوم▼ 0,43%2,996 دلار14 روز پیشروی▲ 0,51%3,696 دلار/تن17 روز پیشسرب▲ 0,19%1,887 دلار/تن17 روز پیشسنگ‌آهن▲ 0,15%673 دلار17 روز پیشفولاد▲ 0,42%3,089 دلار17 روز پیشنیکل▲ 0,00%15,370 دلار/تن16 روز پیشقلع▲ 0,00%50,127 دلار/تن15 روز پیشنقره▲ 0,09%53,92 دلار8 روز پیش
فارسیEnglish