رکود بازار میلگرد و ثبات بازار شمش/ واردات و صادرات بسیار روانتر به واسطه راه اندازی تالار ارز
شیوا نیک وظیفه – در هفته ای که گذشت قیمت شمش ثابت ماند. رکود بازار میلگرد و عرضه شمش های اعتباری به بازار، باعث ثبات بازار شد.
قیمت میلگرد علیرغم تقاضای ضعیف به دلیل آنکه به کف خود رسیده ثابت ماند. بازار داخل علیرغم رکود تحت تاثیر دو تصمیم قرار گرفت. اولین مورد بخشنامه تغییر تعیین مبنای قیمت بورس بر اساس میلگرد به جای شمش بود؛ با توجه به رکود بازار میلگرد طبعاً قیمت شمش هم باید کاهش یابد که با توجه به کمبود آهن اسفنجی، افزایش هزینه های تولید معلوم نیست این هدف بدست آید. ضمن آنکه این تصمیم ها از اساس مغایر با هدف تشکیل بورس است. مورد دوم راه اندازی تالار ارز است که حرف و سخن بسیار دارد با اینکه یک ضرورت است اما نحوه اجرا و برنامه های خارج از آن بخصوص مساله سیاست های ترامپ جای بررسی دارد باید صبر کرد و نتیجه این دو تصمیم را دید. یک نکته مهم در بخشنامه بانک مرکزی، مربوط به بانک هاست، نرخ ارز بانک ها بر اساس نرخ این بازار خواهد بود. معنای آن اینست که ترازنامه بانک ها در پایان سال با تغییر نرخ ارز مثبت خواهد شد. طبعاً سیاست وام دهی بانک ها تغییر خواهد کرد، واردات و صادرات بسیار روان تر خواهد شد و مهم تر از همه رانت ها شاید برچیده شود. یک مورد مهم این است که نرخ خوراک پتروشیمی ها و فولادی ها بر اساس پایه ارز این اتاق محاسبه خواهد شد. هفته پیش از آن نیز، رکود همچنان بر بازار حاکم بود و کارخانه های شمش از کمبود صادرات رنج میبردند، این در حالی است که خطر تحریم ترامپ باید صادرات را شدت بخشد، شمش با مازاد عرضه روبروست که ناشی از ضعف تقاضای مقاطع است. بازار ورق وضع ناهنجارتری داشت چون یک کالای صنعتی است، بازار با عرضه اسلب ارزان قیمت روبرو شد و احتمالاً این روند ادامه خواهد یافت، صنعت فولاد با افزایش قیمت تمام شده روبروست. فارغ از آب، برق، گاز هزینه تامین مالی هم بالا رفته، اکثر کارخانه ها به اوراق سکوک روی آوردهاند که نرخ آنها بیش از ۴۳ درصد است. شرایط به گونه ای است که تنها راه پوشش زیان افزایش نرخ ارز است. شاید با راه افتادن مبادله ارز در بازار ارز قیمت بازار آزاد کاهش یابد ولی به دلایل اقتصادی و تاریخی این نرخ به سمت نرخ بازار آزاد میل خواهد کرد. چنانچه صادرات بازتر شود قیمت ها تغییر خواهد کرد.
در هفته گذشته بازار جهانی هم همچنان در رکود است، قیمت سنگ آهن، شمش قراضه و نفت همچنان راکد است، به نظر می رسد بالاخره درگیری خاورمیانه رو به اتمام است شاید بازار فولاد سال آینده با امسال متفاوت باشد اما اثر ترامپ را نباید ندیده گرفت.