رکود بازارهای جهانی به بازار فولاد ایران می رسد
شیوا نیک وظیفه – اقتصاد کشور محصور در سه ضلعی چاپ پول، تحریم و کسری بودجه است. تا زمانی که سیاستهای پولی مالی، عامل چاپ پول و تورم است نمی توان انتظار داشت بازارهای موازی همچون مسکن و اجاره هم رشد بی رویه نداشته باشند. در ابتدا باید عامل فشار بر طرف شود تا به صورت اتوماتیک همه بازارها به آرامی تنظیم شوند.
در یکسال اخیر که شاهد تورم بیش از ۵۰ درصدی در اغلب بازارهای کالایی و بخش خدمات بودیم رشد دلار به میزان ۳۰ درصد بوده است و نرخ میلگرد بورسی نسبت به مرداد و شهریور ۱۴۰۰ که تا کانال ۱۷هزار تومان رفت و بعد تا کانال ۱۵ هزار تومان در آبان اصلاح قیمت شد، رشد قیمتی کمتر از 10 درصد داشته است. مقایسه بازارهای موازی نشان می دهد حباب قیمتی در بخش فولاد کشور نیست.
در نهایت شرایط در بازار داخلی به درستی پیش نمی رود و بازار خارجی نیز کم از شرایط داخل ندارد. در بازار جهانی روند به نفع فولاد نیست. قرنطینه چین از یک سو و دامپینگ روس ها قیمت بیلت و اسلب را پایین نگه داشته و همین امر روی نرخ قراضه هم اثر گذاشته است. افزایش تورم در اروپا و امریکا باعث رکود اقتصادی در این کشورها شده است. در خاور دور تاثیر بازار چین و باران های موسمی که تا یک ماه دیگر ادامه دارد تقاضا را پایین نگه خواهد داشت. آنچه که در بازار جهانی اجازه نمی دهد قیمت ها پایین تر بیاید قیمت نفت است که همچنان بالا مانده است، در ایران نیز رکود چین و دامپینگ روس ها عامل توقف افزایش قیمت بود. آنچه که بازار ایران را تحت تاثیر قرار می دهد در ابتدا نرخ ارز است و سپس مساله قطعی برق که حجم عرضه را کاهش داده است. فارغ از این دو مطلب تاثیر افزایش حجم پول است که در تیرماه لمس خواهد شد. شاید دولت برای کاهش قیمت فولاد ضریب قیمت فوب سی آی اس در بورس را پایین بیاورد و یا آنکه با کاهش قیمت آهن اسفنجی به دنبال پایین آوردن قیمت بقیه کالاها در بورس کالا باشد. هر دو روش باعث ایجاد رکود خواهد شد و رکود طبعاً افت تولید را به دنبال دارد.
به صورت کلی به رغم ورود به گرمترین فصل سال و پیک مصرف فولاد به نظر می رسد معاملات مقاطع بورس کالا سردترین روزهای خود را سپری می کند. به جز عامل کاهش نرخ های جهانی در حوزه فولاد بخشی از موضوع مربوط به افزایش قیمت ناشی از محرک های قطع برق و افزایش نرخ ارز در خرداد ماه است و موضوع مهم دیگر مربوط به ورود جدی مجلس وستاد تنظیم بازار و نهادهای نظارتی به حوزه فولاد است. به نظر می رسد رکود فراگیر بازارهای جهانی با کمی تاخیر در حال ورود به بازار فولاد ایران است.
.
.
.
.
.
.
.
.