روند صعودی قیمت شمش در بازار داخلی/ تاثیر منفی کاهش قیمت در بازار جهانی بر بازار داخلی/ قیمت بازارهای جهانی در مسیر اصلاح
شیوا نیک وظیفه- هرچند فشار دولت چین روی فولادسازان موجب کاهش قیمت و ایجاد ثبات نسبی در دو هفته اخیر در بازار فلزات و سنگآهن شده است اما بیشتر کارشناسان معتقد هستند این ثبات ایجادشده مقطعی است و موج ایجادشده در بازارهای جهانی بر مبنای اصلاح است نه ریزش.
تقاضا برای منابع ارزان و کامودیتی ها بهصورت سالانه در حال افزایش است و استخراج این منابع به دلیل سختگیری در قوانین زیستمحیطی، کاهش منابع طبیعی و ذخایر آب، گران شدن تدریجی نیروی کار و… بهمرور پرهزینهتر خواهد شد. تا سال ۲۰۵۰ بسیاری از منابع و معادن طبیعی کشورهای دارای سنگآهن که قابلیت استخراج ارزان دارند رو به پایان خواهد رفت و استخراج بخش زیادی از لحاظ اقتصادی فاقد توجیه خواهد بود. به نظر میرسد در کشور ما خشکسالی، کاهش تولید منابع برق، کاهش تدریجی منابع سطحی و… باعث افزایش تدریجی هزینه تولید فولاد در سالهای آینده خواهد شد بنابراین شرایط بازار فولاد به لحاظ اتکا به قیمتهای جهانی و منابع ارزان همیشگی نیست و شرایط در حال تغییر است. در هفتهای که گذشت قیمت سنگآهن افت داشت و ظاهراً چشمانداز منفی تقاضا در فصل تابستان و تلاشهای دولت چین برای کنترل بازار، قیمت را پایین آورده است. در بازار صادرات ایران نیز افت قیمت هفتگی اتفاق افتاد. قیمت شمش داخلی در هفته گذشته روند صعودی داشت و در حالیکه همه انتظار داشتند میلگرد بازار با ثباتی داشته باشد اما به علت افزایش قیمت شمش در بورس فلزات قیمت این کالا هم افزایش یافت و همچنین مجوز صادرات میلگرد که در هفته گذشته داده شده است امیدواری در این بازار ایجاد کرد. در حال حاضر قیمتهایی که در بازار ایران عرضه میشود تقریباً همردیف با قیمتهایی است که در بنادر ایران به خریداران خارجی پیشنهاد میگردد. در صورت افزایش قیمت در بازار جهانی طبعاً این قیمت ها نیز دلیلی برای افزایش قیمت خواهند داشت اما در صورت کاهش قیمت در بازار جهانی بازار ایران دچار مشکل خواهد شد چون قیمت مواد اولیه در طول دو ماه گذشته افزایش پیدا کرده و تمام معادلات قیمتگذاری قبل بههمریخته است. بهطور مثال کنسانتره که در اواخر سال گذشته هر کیلو پایه یک هزار و نهصد تومان معامله شده در میانه اردیبهشتماه به قیمت دو هزار و چهارصد تومان فروخته شده است. با توجه به اینکه تبدیل کنسانتره به شمش بهطور متوسط یک ماه و نیم تا دو ماه زمان نیاز دارد، درصورتیکه در طول این مدت قیمت شمش در بازار جهانی پایین بیاید با همان سرعت قیمت مواد معدنی پایین نخواهد آمد؛ بنابراین درصورتیکه قیمت شمش و میلگرد یا ورق در بازار جهانی با کاهش روبرو شود قیمت مواد اولیه با همان فاصله زمانی در بورس فلزات تغییر نخواهد کرد و در مورد تولیدکنندگان بزرگ کاهش قیمت صادراتی تا زمانی که در تعادل با قیمت مواد اولیه قرار نگیرد ایجاد زیان میکند.
تمام اخبار گویای آن است که دولت چین بهشدت به دنبال کنترل قیمت فولاد است و همین امر روی قیمتهای فولاد صادراتی ایران و به دنبال آن بازار داخلی ما اثر منفی خواهد گذاشت. فارغ از آنچه که در بازار جهانی میگذرد بازار ایران به انتظار انتخابات است چراکه تا انتخاب رئیسجمهور بعدی و شروع به کار دولت آینده هیچ اتفاق تعیینکنندهای در بازار ایران نخواهد افتاد.
.
.
.
.
بازار هفته گذشته تحت تاثیر افزایش قیمت جهانی و کاهش قیمت ارز / …
نام ایران در میان 10 کشور نخست تولیدکننده فولاد جهان
تأثیر کاهش احتمالی تحریمها و رفع موانع بانکی بر صادرات فولاد
افزایش تقاضای بازار داخلی چین در سال جدید میلادی حاکی از رشد سریع …
ادامه روند افزایش قیمت محصولات فولادی/ تاثیر افزایش هزینه برق و گاز …