رمزگشایی از هویت صنعتی فولاد خراسان/ «فخاس» فراتر از ظرفیت تولید
در شرایطی که اقتصاد ایران با روندی رو به صنعتی زدایی دست و پنجه نرم میکند، فولاد خراسان توانسته با اتکا به یک استراتژی هوشمند و تمرکز بر زنجیره تامین عمودی، موقعیتی فراتر از سهم تولیدی خود در بازار کسب کند.
به گزارش پایگاه خبری معدن نامه، شرکتهای فولادی در محیط پرریسک اقتصاد ایران، که روندی بهسوی صنعتیزدایی دارد، ناچارند میان بدهی و سرمایه خود تعادل برقرار کنند.
این تعادل، بدون استفاده از تأمین مالی مبتنی بر بدهی که ذاتاً پرریسک است، بهدست نمیآید؛ بهویژه در شرایطی که آینده اقتصاد ایران الزاماً مشابه امروز آن نیست.
در چنین فضای نامساعد برای تولید صنعتی، شرکتهایی مانند فولاد خراسان برای دستیابی به اهرم مالی که حاصل تعادل میان خالص بدهی و حقوق مالکانه است باید سهم بازار خود را افزایش دهند تا درآمدهای عملیاتی بیشتری کسب کنند.
فولاد خراسان با برخورداری از سهم ۶ درصدی، در تولید میلگرد کشور، یکی از بنگاههای فعال در بازار محصولات فولادی محسوب میشود.
با اینکه فولاد خراسان ۶ درصد میلگرد کشور را تولید میکند، اما ۲۶ درصدِ تعداد فروش میلگرد کشور در بازار بورس کالا را در دست دارد.
قدرت فولاد خراسان در بازار
همچنین سهم این شرکت، از فروش تعداد میلگرد در بورس کالا به ۲۶ درصد میرسد. برخورداری از سهم ۲۶ درصدی در عرضه بورسی میلگرد (تعداد فروش) میتواند حکایت از قدرت چانهزنی بالا، ثبات درآمدی، نفوذ بازار و اعتبار صنعتی شرکت فولاد خراسان، داشته باشد.
اما هر یک از این ویژگیها چگونه سلطه بازار (Market Leadership) فولاد خراسان را نشان میدهند؟ قدرت چانهزنی بالا، به شکل بلقوه دست این شرکت را برای توانایی تعیین شرایط فروش بازتر میسازد؛ بویژه اگر سازمان بورس و اوراق بهادار، اجازه دهد که شرایط فروش از سوی عرضه کننده هم تعیین شود.
ثبات درآمدی، جریان نقدی قابل پیشبینی و کم ریسک را برای فولاد خراسان رقم میزند. نفوذ بازار، به این شرکت، تاثیرگذاری مستقیم بر قیمتهای صنعت را میدهد.
در نهایت، اعتبار صنعتی، این شرکت را به تامین کننده مرجع میلگرد تبدیل میکند. اما اتفاق خوبی که رقم خورده، این است: فولاد خراسان، حدود ۴.۳ برابر سهمش از تولید میلگرد، را به عنوان عرضه کننده میلگرد، در بازار بورس کالا در اختیار دارد.
این فاصله، نشان میدهد که فولاد خراسان یک بازیگر کلیدی در عرضه بورسی میلگرد است که بیش از ۸۶ درصد تولید میلگرد خود را در بورس کالا عرضه میکند. در نتیجه، یک بازیگری کلیدی، در قالب یک استراتژی بازار، ظهور کرده است.
این استراتژی، نشاندهنده مدیریت مدرن زنجیره تامین است که در آن شرکت با وجود سهم تولید محدودتر، از طریق تمرکز بر کارآمدترین کانال توزیع، بهینهسازی گردش موجودی و استفاده از ابزارهای بازار سرمایه، توانسته، نقش خود را در بازار، به میزان قابل توجهی به بزرگتر از ظرفیت تولید برساند.
این رویکرد میتواند الگویی برای سایر شرکتهای صنعتی باشد که به دنبال استفاده از بازارهای مالی برای جانمایی قدرت صنعتی خود در بازار هستند.
هویت استراتژیک راهبردی-عمودی
فولاد خراسان در محصولات خود بلوم و بیلت (انواع شمش فولاد)، گندله و آهن اسفنجی و بریکت را هم عرضه میکند. سهم فولاد خراسان از تولید انواع شمش ۵ درصد تولید کشور است.
همچنین ۳ درصد آهن اسفنجی و بریکت و ۳ درصد گندله کشور از سوی این شرکت تولید میشود؛ سبد محصولی که نشاندهنده هویت استراتژیک شرکت (راهبردی-عمودی) است.
هویت استراتژیک راهبردی-عمودی در اینجا به این معنی است که فولاد خراسان، در تمام زنجیره ارزش از مواد اولیه (گندله/آهن اسفنجی) تا محصول نهایی (میلگرد) حضور دارد.
همچنین مدل کسب و کار عمودی شرکت، از معدن تا بازار (Mine-to-Market) است؛ چرا که بنابر اطلاعات صورتهای مالی، فولاد خراسان زنجیرهای کامل در تولید فولاد را محقق ساخته است؛ شامل معدن کاری سنگ آهن تا نورد فولاد و تولید انواع محصولات پوششدار و تخت.
استراتژی کمک دست «فخاس»
البته فولاد خراسان هویت استراتژیک خود را با تصویب افزایش سرمایه از محل سود انباشته، در ماههای پایانی سال ۱۴۰۳ همراه کرده است. بر این اساس، سرمایه شرکت با افزایش ۴۷ درصدی، از ۶ هزار و ۸۰۰ به ۱۰ همت افزایش یافته است.
در مجموع، فولاد خراسان موفق شده است که پشتیبانی سختافزاری خود را در یک زنجیره صنعتی نوآور، ادغام کند تا پله پله ریسکهای بازار خود را کاهش دهد و مدیریت کند.
این استراتژی، کمک کرده است که درآمدهای عملیاتی شرکت با نماد «فخاس» در بازار سرمایه، در آخرین صورت مالی ۱۲ ماهه منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳.۳۵ درصد رشد کند و به بیش از ۱۷ همت برسد.
تیتر ۲۰