ذوب آهن اصفهان پیشران تولید و توسعه
ذوب آهن اصفهان در ساخت و بهره برداری از صنایع فولادی در اقصی نقاط کشور نقش بی بدیلی ایفا کرده است.
به گزارش پایگاه خبری معدننامه، کارخانه ای که در کنار پشتیبانی از جنگ، تولید فولاد را نیز حفظ کرد و توسعه بخشید. این مجتمع عظیم صنعتی در بخش تولید و تنوع بخشی به سبد محصولاتش موفقیت های بسیاری کسب کرده است. در بخش تولید مقاطع ساختمانی، تیرآهن بال پهن ذوب آهن اصفهان در مقوله ساختمان سازی ایمن در سطح کشور حرف اول را می زند. محصولی که مطابق با آخرین استانداردهای روز تولید می شود و این کارخانه به عنوان یک مرجع، قادر به تامین نیاز مصالح ساختمانی (مقاطع فولادی) طرح نهضت ملی مسکن است. ذوب آهن اصفهان قادر است سبد متنوعی از محصولات ریلی استاندارد مورد نیاز خطوط مختلف ریلی کشور را تولید کند.
عملکرد نه ماهه «ذوب»
شرکت ذوب آهن اصفهان در آذر ماه امسال فروشی برابر 3,395 میلیارد تومان و فروش نه ماهه امسال رشد 25% نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشت. متوسط فروش سال جاری این شرکت برابر با 3,519 میلیارد تومان بود. مقدار فروش محصولات ذوب آهن 218 هزار تن بود و متوسط فروش هر ماه سال مالی جاری و گذشته اعداد 218 و 190 هزار تن بوده است. این شرکت در آذر ماه تولید 192 هزار تن محصول را گزارش داد و در سال جاری و سال گذشته متوسط تولیدات شرکت برابر 227 و 198 هزار تن بود و تولید نه ماهه امسال رشد 22% نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشت.
نرخ فروش این شرکت به طور متوسط در سال جاری برابر 161,132 ریال بوده است که در آذرماه به 155,622 ریال رسید. فروش شرکت در سال گذشته به طور متوسط بر نرخ های 153,418 ریال استوار بوده است.
این شرکت اخیرا افزایش سرمایه از محل سود انباشته را اعلام کرد که بدینترتیب سرمایه این شرکت از ۶۱هزار و ۵۰۴هزار میلیارد ریال به ۷۰هزار و ۷۷۵میلیارد ریال افزایش یافت. این افزایش سرمایه که اصلاح ساختار مالی ذوبآهن را در پی دارد، مزایایی همچون معافیت مالیاتی و افزایش توان مالی شرکت برای اجرای پروژههای توسعه را نیز بههمراه خواهد داشت.
عرضه حداکثری محصولات در بورس
ذوب آهن اصفهان در راستای سیاست های دولت و وزارت صمت در جهت کنترل بازار فولاد و جلوگیری از نوسانات شدید قیمت، همواره متعهد به عرضه حداکثری محصولات نهایی خود در بورس کالا است. شرکت ذوب آهن اصفهان به عنوان اولین تولید کننده فولاد در کشور، همواره نقش مهمی در تامین مقاطع طویل فولادی در کشور داشته است به گونه ای که در حال حاضر بالغ بر ۷۰ درصد از نیاز بازار کشور به انواع تیرآهن توسط این شرکت تامین گردد؛ ضمن اینکه این مجتمع عظیم صنعتی تنها تولید کننده تیرآهن های بال پهن به عنوان محصولی استراتژیک در کشور نیز به شمار می رود. ذوب آهن اصفهان توانایی تولید محصولات استانداردی که می توانند نیاز طرح نهضت ملی مسکن را تامین نمایند و در بخش صادرات نیز ارزآوری قابل توجهی برای کشور به ارمغان بیاورند دارد.
محصولات شرکت
در دهه ۵۰ و همزمان با راه اندازی بخش نورد در ذوب آهن اصفهان، تولید تیرآهن های IPE با سایزهای۱۴و ۱۶و ۱۸و بعضا۲۰، میلگردهای آجدار و ساده از سایز های ۱۰ تا ۳۲، محصول کلاف و نبشی ها در سایزهای۴و۵ و ۶ با روش قدیم (سینوسی) در کارگاه نورد ۳۵۰ تولید می شد. در سال ۷۴ با اجرای طرح توسعه نورد ۳۵۰ ،جهت تولید میلگرد آجدار وکلاف در سایزهای مختلف، نصب خط مونوبلوک وچهار قفسه دانیلی، به فرایند تولید سینوسی خاتمه داد و تولید محصول شاخه ای ومونوبلوک به صورت مستقیم و همچنین کلاف، سرآغازی برای تحولات جدید در این بخش شد. در ابتدا کلاف در سایزهای ۵/۵، ۷، ۸ ،۱۰،۱۲،۱۴،۱۶ تولید و در یک سال گذشته سایزهای ۵/۶ و۹ و۱۱ نیز تولید شد که سبد این محصول جهت بازار داخلی و صادراتی تکمیل گردید. در دوسال گذشته رشد تولید کلاف در نورد ۳۵۰ دو برابر شده وضایعات آن به زیر۱۸/۰ درصد رسیده که در نوع خود یک رکورد به حساب می آید. با توجه به بازار صادرات، تنوع گرید این محصول زیاد شده ولی با همه موارد افزایش تولید قابل قبولی داشته است.
در کارگاه نورد ۶۵۰ نیز تیرآهن در سایزهای ۱۴- ۱۶ – ۱۸ و بعضاً ۲۰ متناسب با نیاز بازار تولید می شد. در راستای بهبود روند تولید کارخانه، طرح توسعه نورد ۶۵۰ در اواخردهه ۷۰ کلید خورد و لذا امکان تولید کلیه سایزهای تیرآهن از سایز۱۴ تا تیرآهن۲۷ محقق گردید. در ادامه با اقدام کارشناسان نورد بدون کمک کارشناسان خارجی، تیرآهن های نیم بال پهن در سایزهای ۲۲- ۲۴ نورد شد و در ادامه تولید تیرآهن۳۰ که خارج از طرح کارگاه بود آغاز شد و در ادامه دو سایز تیرآهن۱۸ و۲۰ که با روش قبل توسعه نورد می شد با طرح ابتکاری در طرح جدید نورد گردید که سهولت تولید و افزایش کیفیت وکاهش ضایعات را به همراه داشت و سبد محصولات با تنوع بیشتری به بازار عرضه شد.
در کارگاه نورد ۵۰۰ نیز تیرآهن در سایزهای ۱۲و۱۴ و ۱۶ تولید و ۱۸ نیز به آن اضافه شد و با تلاش تکنولوژ کارگاه ۵۰۰ و کارشناسان طراحی کالیبر، تیرآهن ۲۰ امسال به سبد محصولات این نورد اضافه شد که تاثیر بسیار خوبی بر تنوع محصولات نورد ۶۵۰ می گذارد و تیرآهن ۲۰ از نورد۶۵۰ به کارگاه نورد ۵۰۰ انتقال می یابد. امسال برای اولین بار میلگرد ساده ۲۵ و۳۰ با کرید۷۰cr۲جهت رول فورج وگلوله آسیاب با کیفیت عالی نورد شد. کارگاه های میانی نورد با ارائه خدمات تراشکاری غلتک های نوردی و قطعات تعمیراتی و سرویس های دوره ای در راستای تولیدات محصولات نقش بسزایی دارد. هم اکنون کارگاه نورد ۵۰۰ ذوب آهن اصفهان، سالیانه ظرفیت تولید یک میلیون تن محصول را دارا می باشد و همچنین کارگاه نورد ۳۰۰ نیز سالیانه حدود ۷۰۰ هزار تن محصول را تولید می کند.
در سال ۸۴ و بر اساس ایده ای که از بازار اخذ شد، تولید تیرآهن بال پهن با استفاده از نرم افزار آباکوس و همچنین دانش طراحی کالیبر آغاز شد، نکته مهم اینکه بدون بازدید از خطوط تولید هیچ کارخانه ای، محصول H۱۶ در دومین تست آزمایشی نرمال شد و به دلیل کیفیت بالا و دسترسی آسان، نظر مصرف کنندگان را جلب کرد و پس از آن خانواده H ها،هر یک به فاصله کمتر از دو سال از دیگری و در سایزهای ۱۴ – ۱۸ و ۲۰ تولید شدند.
در نورد ۵۰۰ نیز نبشی ۸ و ۱۰ و ناودانی سبک و سنگین در سایزهای ۱۴و۱۶ و۱۸ تولید شد که به دلیل مسایل طراحی و تکنولوژی تناژ پایین وکیفیت متوسط داشت و با اجرای نورد انیورسال ناودانی در سال۱۴۰۰که به همت و تلاش مهندسین دفتر طراحی کالیبر و تکنولوژ نورد۶۵۰و۵۰۰ انجام گرفت ناودانی ۲۰سنگین در نورد۶۵۰ و ناودانی۱۸سبک در نورد با۵۰۰ تناژ خوب و کیفیت در سطح عالی رسید که تناژ در نورد۵۰۰ به دو برابر در شیفت(۵۵۰ تن) و در نورد ۶۵۰ (۴۵۰تن) رسید. این توسعه پی در پی سبد محصولات کارخانه، ذوب آهن را به سمت تولید پروفیل در سایزهای دیگر و با روش جدید انیورسال رهنمون ساخت تا ارتقاء تولید با کمترین ضایعات به ثمر بنشیند. از جمله دیگر تولیدات کارگاه نورد ۵۰۰ ، میلگرد ۶۰،آرماتور ۵۰ و ۷۰ می باشند به تولیدات جدید این نورد می توان تیرآهن های سبک و فوق سبک ۱۴ در اشل IPE۱۴A,IPE۱۴AA,IPE۱۴AAA,IPE۱۴AAAA اضافه کرد و همچنین IPN۱۲,IPN۱۴نیز در این کارگاه تولید شد.
در راستای بهبود تولید محصولات، دو اره برش سرد به خط نورد ۵۰۰ به ویژه برای تولید محصول میلگرد اضافه شد و بازار صادراتی آنها را بهبود بخشید و تولید میلگرد را تا سایز ۶۰ در گریدها صنعتی میسر ساخت که قبلا به دلیل برش با قیچی از کیفیت پایین تری برخوردار بود.
قبل از توسعه ریل، آرک V۲۱ نیز در نورد ۶۵۰ تولید شد و پس از توسعه ریل انواع ورق سازه های فولادی در عرض های مختلف از ۲۰۰ تا۳۰۰ میلی متر و با ضخامت های ۱۲تا۲۵ با کیفیت عالی و تناژ خوب تولید شد. توسعه دوم نورد ۶۵۰ مربوط طرح توسعه تولید ریل است که دو قفسه جدید(۵آ و ۶ ) وکلیه ملزومات تولید ریل از هات استمپینگ و پروفایل گیج تا ماشین های صافکاری افقی وعمودی واره دریلینگ و از همه مهمتر تست سنتر که منحصر بفرد میباشد، بدین منظور اضافه شد و شرایط را برای تولید انواع ریل صنعتی وغیر صنعتی وH ها فراهم کرد.
آرکTH۳۶ به عنوان تولیدی منحصر بفرد در ادامه تولیدات بود که قبل از طرح توسعه نورد نیز امکان تولید این محصول وجود داشت اما به هر دلیلی شرایط آن فراهم نشد، محصولی که حتی می توان گفت در خاورمیانه هم توان تولید آن وجود ندارد و در اکتشافات عمقی معادن برای تامین ایمنی،حرف اول را می زند.
بعد از توسعه نورد ۶۵۰ و همزمان شدن آن دوران با تحریم ها کارشناسان آلمانی که برای همکاری در تولید ریل های U۳۳و UIC۶۰ حضور داشتند،کارخانه را ترک کردند. ریل، محصول استراتژیکی که در کنار رعایت کلیه پارامترهای استانداردEN۱۳۶۷۴ که بسیار سختگیرانه است، پس تولید آن هم نیاز است، محصول توسط بازرسان بین المللی صحه گذاری شود. تولید ریلU۳۳ ,UIC۶۰ انجام شد و با رعایت کلیه الزامات استاندارد تحویل راه آهن جمهوری اسلامی گردید و اما ذوب آهن اصفهان در کنار اینکه یکبار دیگر با همدلی و تلاش و کوشش شبانه روزی این دوران سخت را نیز پشت سر گذاشت، ریل های UIC۵۴ وS۴۹ که مخصوص مترو تهران و اصفهان بود را تولید کرد و کشور از وابستگی به محصولات استراتژیک ریلی بی نیاز شد. در ادامه نیز ریل R۱۸ هم تولید شد ومعادن را از این حیث بی نیاز به خارج کرد.
یکی دیگر از اعضای خانواده High-tech ریلی ذوب آهن اصفهان که به واقع نماد بومی سازی در صنعت ریلی کشور به شمار می رود، ریل سوزن UIC۶۰ نام دارد که درصنعت ریلی به دلیل نا متقارن بودن E۱A۱ نامیده می شود و تا کنون هیچ تجربه ای درنورد محصولات نامتقارن در ذوب آهن نبود که این موضوع به ابتکار دفتر طراحی کالیبر وکارشناسان نورد انجام گرفت و تولید شد که تجلی بخش خودکفایی در صنعت ریلی کشور نام گرفت و پس از آن نیز ریل UIC۵۴ هم به این جمع صنعتی اضافه شد. در ادامه H۳۰ متوسط نورد شد، در این محصول از شمش اولیه بیم بلانک تولید ذوب آهن استفاده گردید که گام موثری در خودکفایی داشت . تیرماه امسال H۳۰ سبک با کیفیت ابعادی عالی وعدم تقارن خوب تولید شد ودر مرداد ماه H۲۴ متوسط وسبک با طراحی دقیق وکمترین هزینه با استفاده از بیم بلانک ذوب آهن تولید گردید.
گام بلند ذوب آهن برای بومی سازی حمل و نقل ریلی
ذوبآهن اصفهان تفاهم نامه ی همکاری با شرکت دانش بنیان نیک سرام رازی جهت انتقال دانش فنی و ساخت سوزن ریل امضا کرد .این اقدام در ادامه تکمیل سبد ریلی ذوبآهن اصفهان و تولید موفقیت آمیز ریل زبانه سوزن جهت انتقال دانش فنی و ساخت سوزن ریل با روش اتصال تکه مرکزی به ریل با جوش فلش بات انجام شد . با ساخت ریل به این روش در ذوب آهن اصفهان، کشور از واردات این تجهیز ریلی بی نیاز خواهد شد.
دستگاه سوزن ریل به مجموعه ای از ریل های خاص زبانه های سوزن، صفحات اتصال، قطعات ریخته گری یا فورج شده، انواع تراورس ها و … اطلاق می شود که در خطوط و ایستگاه های راه آهن به منظور تعویض مسیر قطار مورد استفاده قرار می گیرد و امکان تغییر از یک مسیر به مسیر دیگر را در تقاطع ها فراهم می سازد و یک وسیله مهم و حیاتی در صنعت ریل است.
ریل سوزن در بین اجزای مختلف سوزن، از اهمیت بیشتری برخوردار است، به نحوی که استفاده از ریل سوزن استاندارد در عملکرد صحیح سوزن و جلوگیری از بروز حوادث ریلی بسیار موثر می باشد.
رکوردهای ذوب آهن اصفهان
رکورد تولید کک با رشد چهار و دو دهم درصد و چدن مذاب با رشد هفت و سه دهم درصد در این مجتمع عظیم صنعتی به ثبت رسیده است. در سال ۱۴۰۰ تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن کک خشک از طریق باتری های یک و سه برنامه ریزی شده بود که در همین بازه زمانی ۲۳ هزار تن بیشتر از عدد تعیین شده تولید گردید و رکورد سالیانه شکسته شد. بر این اساس افزایش سه درصدی تولید به مقدار یک میلیون و ۲۳۶ هزار تن در برنامه سال ۱۴۰۱ پیش بینی شد و این شرکت تا پایان سال جاری از هدف تولیدی تعیین شده، عبور خواهد کرد.
در طی ده ماهه سال جاری نیز یک میلیون و ۵۳ هزار و ۵۱۷ تن کک خشک تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل که یک میلیون و ۱۰ هزار تن بود، رشد چهار و دو دهم درصدی تولید را نشان می دهد که در تاریخ ذوب آهن اصفهان بی سابقه بوده است و به نوعی می توان گفت ۴۳ هزار تن کک در این بازه زمانی نسبت به سال قبل، بیشتر تولید شده است.
رکورد تولید ماهیانه کک خشک در دی ماه امسال نسبت به رکورد قبلی که مربوط به دی ماه سال ۱۳۹۷ می باشد، از یکصد و ۹ هزار و۵۱۶ تن به یکصد و ده هزار و ۱۲۳ تن در ماه، ارتقاء یافت.
همچنین در ده ماهه سال جاری ۲۴۵۸۵۴۵ تن چدن مذاب با سه کوره بلند ذوب آهن اصفهان تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۶۸۰۳۵ تن معادل ۳/۷ درصد، تولید بیشتر رقم خورده است. کک مصرفی در کوره بلندهای ذوب آهن ترکیبی از کک های تولیدی ، خارجی و کک ریزه است . میانگین مصرف کک خشک در کوره بلندها در، ده ماه سال قبل ۵۴۹ کیلوگرم برای تولید یک تن چدن بوده و از این مقدار ۱۵۸ کیلوگرم آن کک وارداتی و ۶ کیلوگرم، کک ریزه بوده است . جهت کاهش هزینه های تولید سعی شد ضمن کاهش مصرف کک، سهم کک وارداتی را که تامین آن به سختی و با هزینه زیاد انجام می شود کاهش دهند و سهم کک ریزه که ترکیبی از کک (۳۰-۲۰ ) و ۳۰+ از سرند کردن برگشتی ها تامین می شود را بیشتر کردند.
در ده ماه گذشته مجموع مصرف کک برای تولید یک تن چدن به ۵۱۸ کیلوگرم و همچنین سهم کک خارجی نیز تا ۱۳۷ کیلوگرم کاهش یافت و در کنار آن کک ریزه تا ۱۹ کیلوگرم اضافه شد.
در راستای کاهش مصرف کک، پروژه هایی تعریف شد که برخی در دست اجرا هستند و تعدادی از آنها هم با موفقیت به پایان رسیدند که عبارتند از : رفع اختلال ازکوره بلندهای دو و سه که از سال قبل شروع شد و به پایان رسید، افزایش بهره وری گاز co ،کاهش توقفات غیر برنامه ای، کاهش فورم سوزی ها، افزیش کیفیت نسوزها و گِل مجرا و همچنین تامین بهتر کک،زغال،سنگ آهن و دیگر مواد اولیه مورد نیاز کوره بلند و افزایش استفاده از کک (۳۰-۲۰) و ۳۰+ در شارژ کوره بلندها.
شرکت ذوبآهن برنده مزایده معدن ققنوس شد
شرکت ذوبآهن اصفهان برنده مزایده معدن «ققنوس یک» شد و این شرکت میتواند با بهرهبرداری از این معدن، مشکل دیرینه خوراک سنگ آهن خود را برطرف کند. اولین محموله سنگ آهن معدن ققنوس یک ذوبآهن اصفهان ۱۶ بهمن ماه همزمان با دهه فجر وارد مجتمع عظیم ذوب آهن شد.
معدن سنگآهن ققنوس، واقع در منطقه خواف استان خراسان رضوی، بهدلیل کیفیت بالا، خوراک مناسبی برای استفاده در روش کوره بلند محسوب میشود و شرکت ذوبآهن که در فرآیند ذوب از این روش استفاده میکند، با برنده شدن در این مزایده میتواند نهتنها به ظرفیت اسمی ۶/ ۳ میلیون در تن در سال برسد، بلکه قادر است طرحهای توسعهای خود را نیز با اتکا به ذخایر این معدن اجرا کند.
ذوب آهن اصفهان از گذشته در مسیر صنعت سبز
ذوب آهن اصفهان با مطالعات و محاسبات فنی و مهندسی تاسیس شده است و از ابتدا تمام فرایندهای آن متصل به تجهیزات زیست محیطی بوده است. فرایند تولید در کارگاه های متعدد ذوب آهن مدرن سازی شده است و هرچند ذوب آهن اصفهان قدمتی بیش از نیم قرن دارد ، اما تجهیزات آن به روز است. این تجهیزات به صورت مداوم به روز و نوسازی شده و عملکرد آنها بهبود یافته است. یکی از فرایندهای شیوه تولید فولاد به روش کوره بلند، تبدیل زغال سنگ به کک است که اهمیت ویژه ای دارد. ذوب آهن برای کنترل آلایندگی این بخش، دو باتری کک سازی خود را کف بر کرده که یکی از آنها با تکنولوژی روز ساخته شد و دیگری در مرحله ساخت قرار دارد . همچینین این شرکت باتری شماره ۳ را نیز با تکنولوژی روز راه اندازی کرد که نشان دهنده نوسازی کلی در این بخش است . همچنین با اجرای پروژه درب های فلکسیبل، آلایندگی به طور چشمگیری در بخش کک سازی کنترل شد که پروژه ای متکی بر دانش داخلی بود. گازهای تولید شده دربخش های کک سازی وکوره بلند به جای رها شدن در محیط، در نیروگاه ذوب آهن اصفهان استفاده شده و برق تولید می شود که باعث صرفه جویی در مصرف گاز و برق از شبکه سراسری می شود و اثرات زیست محیطی مهمی دارد.
تغییر در تجهیزات زیست محیطی از جمله استفاده از الکتروفیلتر ها باعث شده نه تنها در کنترل آلایندگی نتایج بهتری حاصل شود بلکه در مصرف آب نیز صرفه جویی قابل توجهی صورت گرفته است چرا که در تجهیزات قبلی از آب استفاده زیادی می شد . به طور کلی ذوب آهن اصفهان در زمینه صرفه جویی در مصرف آب، به ویژه از طریق استفاده از پساب شهرهای اطراف اقدامات مهمی انجام داده و مصرف آب این شرکت که طی ۱۰ سال اخیر ۵۰ درصد کاهش یافته، با انجام پروژه های در دست اجرا ۴۰ درصد دیگر هم کاهش می یابد.
ذوب آهن اصفهان از گذشته در مسیر صنعت سبز حرکت کرده است و این امر در تمام ارکان این شرکت از جمله ساختار سازمانی آن مشخص است.
این شرکت اقداماتی در راستای حداقل سازی برداشت آب از زاینده رود انجام داده است. خرید پساب شهرهای اطراف، احداث تصفیهخانه بهروز و مجهز، بازچرخانی و تصفیه آب در سیکلهای گردشی، تعویض برجهای خنککننده با برجهای هیبریدی و تعویض برجهای حرارتی به برجهای خشک برای تولید برق از برنامههای ذوبآهن اصفهان برای کاهش مصرف آب است.
ذوب آهن و مسئولیت اجتماعی
ذوب آهن اصفهان علاوه بر ایجاد اشتغال در استان اصفهان سبب اشتغال زایی برای استان های همجوار هم شده است. علاوه بر اشتغال زایی ، این شرکت با توجه به مسئولیت اجتماعی خود و درچارچوب قانون ، پیمانکاران منطقه را جهت پروژه ها در اولویت قرار می دهد و تا حد امکان خرید موارد مورد نیاز خود را از منطقه ، استان اصفهان و کشور تامین می نماید . این شرکت در آموزش مهارت های فنی و نیروی انسانی ماهر برای کشور طی دهه های گذشته نقش مهمی ایفا کرده است .
این مجتمع عظیم صنعتی در کنار تولید ، توجه به محیط زیست را در اولویت قرار داده و با ایجاد ۱۶ هزار و ۵۰۰ هکتار فضای سبز دست کاشت ، گام مهی در این جهت برداشته است. پروژههای مسکونی و جهادی ذوبآهن اصفهان نیز به عدد ۳۴ رسیده است که تعداد دو باب منزل مسکونی اخیرا توسط این شرکت جهت تامین مسکن نیازمندان در مناطق باغ بهادران(روستای چم علیشاه) و شهر چرمهین، افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.