دهقان دهنوی مطرح کرد: سرمایه گذاری در تولید رقابتپذیر برای توسعه صادرات
شیوا نیک وظیفه – به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت ایران اعمال محدودیت روی صادرات و واردات درست نیست و نظارت روی بازگشت ارز حاصل از صادرات نیز باید پس از انجام صادرات اعمال شود.
محمدعلی دهقان دهنوی عنوان کرد: یکی از مواردی که میتواند به توسعه تجارت کمک کند رفع موانع، محدودیتها و کاهش تعرفهها است. تعرفهها دو وجه دارند که یک وجه آن برای حمایت از تولید است که باید دقت کنیم اگر در این موضوع افراط شود تعرفهها به مانع توسعه تجارت تبدیل میشود، باید یک تعادلی ایجاد شود، ما نمیتوانیم با ابزار تعرفه در بلندمدت از تولید حمایت کنیم.
وی درباره الزام صادرکنندگان به بازگشت ارز در سامانه نیما اظهار کرد: اعتقاد من این است که کنترل ها و محدودیت های مربوط به بازگشت ارز اشتباه است و در تجارت کسانی که می خواستند کنترل کنند به جای اینکه در انتهای فرایند نظارت پسینی داشته باشند، نظارت را باید در داخل فرایند انجام دهند. بازگشت ارز وظیفه صادرکننده است اما نباید در فرآیند صادرات انجام شود تا کار صادرات را مختل کند. روش کنونی دریافت ارز حاصل از صادرات تاثیری در میزان رفع تعهدات ارزی نداشته است و میزان ایفای تعهدات ارزی همان ۸۰ درصدی است که پیش از این محدودیت ها بود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران خاطرنشان کرد: تعیین سقف برای صادرات و واردات باعث محدودیت تجارت و ناترازی تجاری سال گذشته شده است و من تا جایی که بتوانم برای رفع این محدودیت ها تلاش خواهم کرد:
دهقان دهنوی تاکید کرد: در حال حاضر احتیاج به سرمایه گذاری داریم و کار بلندمدت ما سرمایه گذاری برای تولید رقابتپذیر برای توسعه صادرات است و سرمایه گذاری را بخش خصوصی انجام می دهد.
دهقان دهنوی عنوان کرد: نوآوریهای جدید چهره صنعت را بهسرعت تغییر داده است و اگر از این مهم غافل شویم قدرت رقابت در بازارهای جهانی را از دست میدهیم. نوآوری و بهرهگیری از فناوریهای جدید بازارهای جدید را پیشروی ما باز خواهد کرد. همچنین ایجاد کنسرسیومها که تعداد قابل توجهی از تولیدکنندگان را کنار یکدیگر قرار میدهد میتواند در تصاحب بازارهای جدید به ما کمک کند در این بین وزارت صمت بهویژه سازمان توسعه تجارت ایران، در هیچ اقدامی برای توسعه و تسهیل فرآیند صادرات کوتاهی نخواهد بود.
دهقاندهنوی با اشاره به موانع و چالشهای پیش روی صادرات غیر نفتی، گفت: ضرورت برنامهریزی منسجم برای تحقق اهداف کمی و پیشبینی شده در قانون برنامه هفتم توسعه، بسیار احساس میشود از اینرو سازمان توسعه تجارت ایران در دوره جدید در نظر دارد آسیبشناسی همهجانبهای از حوزه کسبوکارهای صادرات غیرنفتی ارائه بدهد.
وی ادامه داد: با پیگیری و طراحی راهکارهای اجرایی موثر و با همکاری دستگاههای اجرایی دستاندرکار صادرات و بخشهای غیردولتی، بهویژه اتاقهای بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی، تعاون و اصناف ایران، در کمترین زمان بخشی از محدودیتها و ضوابط مخل توسعه صادرات غیرنفتی را از طریق برگزاری منظم و مستمر کارگروه توسعه صادرات و شورای عالی توسعه صادرت غیرنفتی حل و فصل کرده و اقدامات عملیاتی برای تحقق اهداف پیشبینی شده برای صادرات خدمات با حمایت ارگانهای دولتی به مرحله اجرا گذاشته می شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: عزم و اراده سازمان توسعه تجارت ایران برنامهریزی و رسیدن به پیشنهاداتی است که نتیجه آن تسهیل فرآیندهای تجاری و صادراتی باشد.
وی در آخر گفت: تشکیل جلسات شورایعالی صادرات بر اساس اولویتهای اساسی حوزه صادرات غیرنفتی پیشبینی میشود از اینرو پیشنهادات لازم از سوی اعضای شورا به دبیرخانه شورا ارسال و متن مصوبات در دستور کار نشست اصلی شورا قرار می گیرد.