کاهش انتظارات تورمی، محصولات فولادی را ارزان کرد
ثبت رکورد کمترین تقاضا برای میلگرد
قیمت محصولات زنجیره فولادی طی هفته گذشته در کمترین میزان قرار داشت. با وجود این، میزان تقاضا و معاملات برای محصولات فولادی نیز ضعیف بود، به طوری که میلگرد برای اولین بار در سالجاری با کمترین میزان تقاضا مواجه شد.
به گزارش پایگاه خبری معدن نامه، این موضوع را میتوان به کاهش انتظارات تورمی و مشکل نقدینگی واحدهای تولیدی نسبت داد که با توجه به تغییر فرمول قیمتگذاری، قیمت پایه میلگرد در بورس کالا بیشتر از قیمت کف بازار تمام میشود و از اینرو مشتریان برای خرید از بازار فیزیکی عقبنشینی میکنند.
بررسی معاملات محصولات زنجیره فولاد نشان میدهد که با توجه به کاهش انتظارات تورمی، قیمت محصولات فولادی نیز در کانال نزولی قرار گرفته است. از اینرو آهن اسفنجی طی سههفته اخیر مسیر کاهشی را در پیش گرفته است و با توجه به این موضوع تولید شمش برای کارخانههایی که کل زنجیره را دارا هستند سودآور خواهد بود. آمار و ارقام نشان میدهد که میزان عرضه شمش فولادی در تالار فیزیکی بورس کالا طی دوهفته اخیر افزایش داشته است، اما میزان تقاضا و معاملات روبه کاهش میرود.
این در حالی است که قیمت پایه تعیینشده برای شمشهای عرضهشده نسبت به هفتههای پیشین کاهشی بوده؛ اما این موضوع موجب تحریک نوردکاران برای خرید شمش نشده است. از طرفی تالار فیزیکی مقاطع طویل نیز شرایط مشابهی دارد و با توجه به کاهش قیمت، میزان تقاضا برای میلگرد کم است، به طوری که روز چهارشنبه رکورد کمترین میزان تقاضا برای میلگرد به ثبت رسید؛ چراکه که اعمال فرمولگذاری جدید برای تعیین قیمت پایه موجب شده است تا میلگرد بازار فیزیکی گرانتر از کف قیمت بازار باشد، از اینرو مشتریان از خرید محصول موردنیاز خود در بورس کالا امتناع میکنند. مشکل نقدینگی و سردرگمی نرخ ارز هم مزید بر علت شده است تا بازار فیزیکی محصولات فولادی در رکود به سر ببرد.
ضعیفترین تقاضا برای میلگرد رقم خورد
بررسی معاملات میلگرد در تالار صنعتی بورس کالا نشان میدهد که روز چهارشنبه رکورد کمترین تقاضا و همچنین کمترین نسبت حجم معامله به عرضه در سالجاری محصولات فولادی شکسته شد. تغییر فرمول قیمت پایه میلگرد بر اساس ضریب ۱۶ درصدی بالاتر از قیمت پایه شمش موجب شده است تا قیمت این محصول در بورس کالا بیشتر از قیمت کف بازار این محصول باشد و همین موضوع تقاضا را برای میلگرد بورسی که حتی در شرایط قبلی نیز اندک بود به حداقل رسانده است. از طرفی با توجه به الزام بازگشت ارز صادراتی کل زنجیره فولاد به سامانه نیما، مشخص نیست که حجم بالای عرضههای فروش نرفته میلگرد در کدام بازار و با چه قیمتی باید عرضه شود.
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران نشان میدهد که روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشتماه سالجاری، در بازار فیزیکی ۱۹۸هزار تن میلگرد پرمصرف ساختمانی عرضه شد که با احتساب معاملات مچینگ، حدود ۱۷ هزار تن از آن که معادل ۹درصد از عرضهها به حساب میآید، مورد معامله قرار گرفت. در معاملات روز چهارشنبه قیمت میانگین موزون میلگرد مرسوم بازار به ۲۴ هزار و ۸۲۵ تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسید که بررسی معاملات دو هفته متوالی میلگرد در بازار فیزیکی بورس کالا نشان میدهد که قیمت موزون معاملات کاهش ۰.۲ درصدی را به ثبت رسانده بود. عمده معاملات میلگرد با قیمت پایه ۲۵ هزار و ۱۱۹ تومان به ازای هر کیلوگرم انجام شد.
معامله ۴۷ درصدی شمش
بررسی معاملات بازار فیزیکی شمش فولاد در سومین هفته معاملاتی اردیبهشتماه سالجاری نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه این محصول از ۴۳ درصد در معاملات ۱۰ اردیبهشتماه به ۴۷ درصد افزایش داشته است که ۴ درصد رشد را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز ۱۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به ۱۰ ماه جاری ۱.۷ درصد افزایش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشتماه نشان میدهد که بورس کالا میزبان عرضه بیش از ۲۸۷ هزار و ۷۳۴ تن شمش بود که با توجه به تقاضای ۰.۷ برابری چیزی حدود ۴۷ درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشتماه ۲۱ هزار و ۱۴۰ تومان به ازای هر کیلوگرم بود که کاهش ۱.۶ درصدی را نسبت به هفته گذشته گزارش میکند.
همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان تقاضا و معاملات در روز ۲۷ اردیبهشتماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۰.۹ درصد و ۱۰ درصد رشد داشته است. قیمت پایه تعیینشده برای عرضههای شمش روز ۱۷ اردیبهشتماه در بازه ۲۰ هزار تا ۲۱ هزار و ۶۵۰ تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی ۱۷ اردیبهشتماه ۲۰ هزار و ۸۲۵ تومان به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته ۱.۱ درصد افت را گزارش میکند. شمش با میانگین قیمت ۲۱ هزار و ۱۴۰ تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و تولید کف قیمت میلگرد به ۲۵ هزار توان به ازای هر کیلوگرم میرسد.
دنیای اقتصاد